Καθημερινά, ανάλογα με τις καθημερινές μας δραστηριότητες, το δέρμα μας λερώνεται, λόγω ιδρώτα, ακαθαρσιών κ.λπ. Ο καθαρισμός του προσώπου μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για να απομακρύνουμε ουσίες τέτοιου είδους, που μπορούν να το ερεθίσουν. 

picto sweat

 Ιδρώτας

Ο ιδρώτας γενικά περνά απαρατήρητος στην καθημερινή ζωή, ενώ είναι πιο έντονος όταν αθλούμαστε ή σε μια ηλιόλουστη μέρα έξω. Αποτελούμενος από νερό και μεταλλικά άλατα, διαθέτει pH 4 έως 7, κάτι το οποίο μπορεί να ξηραίνει και να ερεθίσει το δέρμα1. Καθαρίζοντας την επιδερμίδα μας με ένα καθαριστικό προϊόν χωρίς σαπούνι, θα αποτρέψουμε πολλές δερματικές περιπλοκές. 

"Ο καθαρισμός της επιδερμίδας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους ανθρώπους με ξηροδερμία ή ατοπικό δέρμα, διότι ο ιδρώτας προκαλεί κνησμό, τσούξιμο, ή ακόμη και έξαρση εκζέματος.". Δρ. Jean-Benoît Montfort, Γαλλία

 

impurities

Ακαθαρσίες και βακτηριακό μικρo-περιβάλλον

Το δέρμα καλύπτεται εκ φύσεως με ρυπους, σκόνη και βακτήρια. Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια είναι ωφέλιμα, ωστόσο κάποια είναι παθογόνα. Ο αποδυναμωμένος δερματικός φραγμός της ξηρής ατοπικής επιδερμίδας τα διευκολύνει να εισβάλουν στο σώμα. Το φαινόμενο αυτό χειροτερεύει όταν δερματικές βλάβες μετατρέπονται σε φλεγμονές. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν καθαρίζοντας απαλά το δέρμα μας. Η πρόληψη συνιστά την καλύτερη θεραπεία.

 • expert - JB Monfort

  Dr Jean-Benoît Montfort, Dermatologist.

  Ένας εύθραυστος δερματικός φραγμός μπορεί να έχει βλάβες, που αποτελούν ανοιχτή πόρτα για βακτήρια και ιούς. Είναι πολύ σημαντικό να απομακρύνουμε αυτά τα παθογόνα ώστε να αποτρέψουμε τυγχόν μολύνσεις2,3.

  Dr Jean-Benoît Montfort, Dermatologist.

Καθημερινή φροντίδα

Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive baume

Εντατική επανορθωτική φροντίδα κατά του κνησμού. Εξαιρετικά καταπραϋντικό και θρεπτικό.

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Huile de douche

24ωρη ενυδάτωση και άμεση άνεση από το ντους.

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

Περιστασιακή στοχευμένη φροντίδα δέρματος

Ξηρο-Πολύ ξηρό ευαίσθητο δέρμα Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

Skin relief technology

Atoderm SOS spray

Αντικνησμώδης δράση για άμεση ανακούφιση

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

2. Πώς να επιλέξουμε το κατάλληλο καθαριστικό προϊόν

Όταν επιθυμούμε να καθαρίσουμε το ξηρό και ατοπικό δέρμα, χρειάζεται να προσέξουμε, ώστε να μην το ξηράνουμε περισσότερο. Αλλά δεν είναι ίδια όλα τα καθαριστικά προϊόντα. Κάποια, διαθέτουν τέτοια σύνθεση, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη φυσιολογία του δέρματος. Το να είμαστε ικανοί να αναγνωρίζουμε ενώσεις που μπορούν να βλάψουν το δέρμα συνιστά ένα πλεονέκτημα για τον απαλό καθαρισμό, που δεν επιδεινώνει το ξηρό δερματικό εξάνθημα.

Συνέντευξη με τη Nathalie Guittet, Formulation Manager του Εργαστηρίου της BIODERMA

Γενικά, τα δερματολογικά καθαριστικά που σχεδιάζονται ειδικά για την ξηρή, με τάση ατοπικής δερματίτιδας επιδερμίδα, εγγυώνται έναν βαθμό ασφαλείας, χάρη σε διάφορα κριτήρια ανάπτυξης. 


Για το βέλτιστο αποτέλεσμα, οι συνθέσεις οφείλουν να:

✓ Σέβονται το φυσιολογικό pH: σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σαπούνια, τα καθαριστικά αυτά σέβονται τη φυσιολογία του δέρματος και αποφεύγουν να αφαιρούν τα λιπίδιά του

✓ Περιέχουν καθαριστικούς παράγοντες, όπως απαλά "επιφανειοδραστικά" που αιχμαλωτίζουν τις ακαθαρσίες και είναι εύκολο να ξεβγαλθούν, ώστε να μην ερεθίσουν ή ξηράνουν το δέρμα

✓ Είναι εμπλουτισμένα με συγκεκριμένα συστατικά, όπως πολυόλες, φυτικά έλαια ή παράγοντες αναπλήρωσης λιπιδίων, ώστε να παρέχουν στο δέρμα λιπίδια.

laboratory NAOS
 • expert - N Guittet

  Nathalie Guittet, Formulation Manager - Laboratoires BIODERMA.

  Στο Εργαστήριο της BIODERMA, υπάρχουν κι άλλα κριτήρια που είναι επίσης σημαντικά, για να εγγυηθούν την ασφάλεια των προϊόντων μας. 

  Τα συστατικά επιλέγονται βάσει συγγένειας με το δέρμα και της ικανότητάς τους να σέβονται τη φυσική ισορροπία. Είναι προσεκτικά και αυστηρά επιλεγμένα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους τοξικολογικά, κανονιστικά, τεχνικά και σε όρους ιχνηλασιμότητας.

  Στη συνέχεια, τα επιλεγμένα συστατικά προστίθενται στις συνθέσεις μας "ακριβώς στις ποσότητες που χρειάζεται", π.χ. ποσότητες που εγγυώνται την καθαριστική αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος και τη δυνατότητα για ξέβγαλμα, προς το συμφέρον της μέγιστης αντοχής. 

  Τέλος, η αισθητηριακή όψη των προϊόντων μας είναι επίσης σημαντική: ακόμη κι ένα δερματολογικό καλλυντικό προϊόν πρέπει να είναι ευχάριστο στην εφαρμογή (άρωμα και υφή).

  Nathalie Guittet, Formulation Manager - Laboratoires BIODERMA.

flowers

Στον κόσμο του καθαρισμού και της ενυδάτωσης για το ξηρό και ατοπικό δέρμα, ύπαρχουν κάποιοι "λάθος φίλοι". Τα λεγόμενα "απαλά" προϊόντα μπορούν να ερεθίσουν και να αποδυναμώσουν το δέρμα. Η Δρ. Montfort εξηγεί, ότι αυτά τα προϊόντα κάποιες φορές περιέχουν ουσίες που ενδέχεται να ενδέχεται να ενεργοποιήσουν αλλεργίες. Αυτά τα "απαλά" αλλεργιογόνα ενέχουν τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε απλές συνθέσεις που περιέχουν λίγα συστατικά και καθόλου συντηρητικά ή παράγοντες με χρώμα. Οι συνθέσεις των καλλυντικών καθαριστικών προϊόντων, κατασκευασμένες σε εργαστηρία, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να σέβονται τη φυσιολογία του δέρματος. Τα υλικά είναι αυστηρά επιλεγμένα και χρησιμοποιούνται σε ποσότητες που καλύπτουν τις ανάγκες του ξηρού προς ατοπικού δέρματος2,4.

lemon

Το pH του δέρματος είναι φυσικά όξινο. Κυμαίνεται από 5.4 έως 5.9. Συνοψίζοντας, "αυτή η οξύτητα είναι σημαντική για τη διατήρηση των προστατευτικών λειτουργιών της επιδερμίδας και των ιδιοτήτων πρόσφυσης των δερματικών κυττάρων και προωθούν την εγκατάσταση ωφέλιμων βακτηρίων στο δέρμα2", προσθέτει η Montfort. Ωστόσο, η ισορροπία την όξινης βάσης της επιδερμίδας μεταβάλλεται στους ανθρώπους με ατοπικό έκζεμα. Το pH του δέρματός τους αυξάνεται. Και δεν είναι πάντα εύκολο να καθαρίζουμε το ξηρό ή ατοπικό δέρμα, ενώ παράλληλα περιορίζουμε τις διακυμάνσεις στο pH. Για παράδειγμα, καθαρίζοντας το δέρμα με νερό και σαπούνι προκαλεί αύξηση στο pH για τουλάχιστον 90 λεπτά. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ένα καθαριστικό προϊόν που θα σέβεται το pH της επιδερμίδας και συνεπώς της δερματικής ισορροπίας.

Συνοψίζοντας, παρακολουθούμε πώς αντιδρά το δέρμα μας. Θα αντιδράσει όταν κάτι δεν θα είναι σωστό. Θα καταλάβουμε άμεσα ποιο μέρος του περιβάλλοντος ή του τρόπου ζωής πρέπει να αλλάξει. Η επιστήμη έχει καταφέρει να αναπτύξει αποτελεσματικά και γεμάτα σεβασμό προϊόντα, που είναι κατάλληλα για το ξηρό και ατοπικό δέρμα και που καλύπτουν τις ανάγκες του.


Ας ανακαλύψουμε πάλι την αίσθηση της ξεκούραστης επιδερμίδας μετά το μπάνιο, για μέγιστη απόλαυση.

Πηγές:
1.  Baker LB. Physiology of sweat gland function: the roles of sweating and sweat composition in human health. Temperature (Austin) 2019;6(3):211-259
2.  Oszukowska M et al. Role of primary and secondary prevention in atopic dermatitis. Postepy Dermatol Alergol 2015;32(6):409-420
3.  Waldman A et al. Atopic dermatitis. Pediatr Rev 2018;39(4):180-193
4.  Abels C and Angelova-Fisher I. Skin care products: age-appropriate cosmetics. Curr Probl dermatol 2018;54:173-182