Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική πάθηση. Ωστόσο, όταν τα παιδιά έχουν πολύ ξηρό και ατοπικό δέρμα, η ποιότητα ζωής των ίδιων και της οικογένειάς τους επηρεάζεται. Η πάθηση αυτή δεν μπορεί να μπορεί να θεραπευθεί, αλλά συνήθως εξαφανίζεται από μόνη της κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας  (πριν από την ηλικία των 5 ετών, στο 50% των περιπτώσεων)εάν τα συμπτώματα ελέγχονται επαρκώς. Μόνο το 4% των περιπτώσεων ατοπικής δερματίτιδας συνεχίζουν μέχρι και την ενήλικη ζωή, και αφορούν συνήθως σε σοβαρές περιπτώσεις1. Για να αποτρέψουμε τη συγκεκριμένη πάθηση από το να χειροτερέψει, παρακάτω θα δούμε τις επίσημες προτάσεις-συμβουλές υγιεινής και περιποίησης για το ξηρό και ατοπικό δέρμα των μωρών και των παιδιών.

Καθημερινή φροντίδα

Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive baume

Εντατική επανορθωτική φροντίδα κατά του κνησμού. Εξαιρετικά καταπραϋντικό και θρεπτικό.

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Atoderm huile de douche 1L, λάδι μπάνιου για ξηρό δέρμα

Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Huile de douche

24ωρη ενυδάτωση και άμεση άνεση από το ντους.

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

Περιστασιακή στοχευμένη φροντίδα δέρματος

Ξηρο-Πολύ ξηρό ευαίσθητο δέρμα Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

Skin relief technology

Atoderm SOS spray

Αντικνησμώδης δράση για άμεση ανακούφιση

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

atoderm SS&M3 patience

Οι περισσότεροι δερματολόγοι εξηγούν ότι η διαχείριση της ατοπικής δερματίτιδας έχει πολλαπλές διαστάσεις2. Αυτό σημαίνει ότι απαιτεί τη γνώση πολλών ειδικών, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας. Η Δρ. Magali Bourrel-Bouttaz, δερματολόγος, είναι πεπεισμένη ότι "οι γονείς συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διαχείριση της ατοπικής δερματίτιδας στα παιδιά. Ως βασικοί παίκτες στη διαδικασία, οφείλουν να έχουν πεισθεί για τα οφέλη των προϊόντων περιποίησης. Και το σημαντικότερο, οφείλουν να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη πάθηση. Οι γονείς, πρέπει να πιστεύουν στα καθημερινά προϊόντα περιποίησης, καθώς και στις θεραπείες και την ικανότητα των ίδιων να εφαρμόζουν τις βέλτιστες πρακτικές και να τις μαθαίνουν στα παιδιά τους". Ακόμη, επισημαίνει ότι "οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να νιώθουν ένοχοι. Δεν είναι υπεύθυνοι για τη δερματική πάθηση του παιδιού τους. Ο σύγχρονος κόσμος έχει μεταβάλλει το δέρμα ορισμένων παιδιών, καθιστώντας το περισσότερο διαπερατό σε σκληρούς εξωγενείς παράγοντες".

Η καθημερινή αγάπη και η στοργική προσοχή που δείχνουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι ουσιαστικής σημασίας στην επιτυχημένη διαχείριση της ατοπικής δερματίτιδας. Χρειάζεται πολλή υπομονή και συνέπεια στις πρακτικές καθαρισμού και περιποίησης της επιδερμίδας.

Να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να καταπραΰνουν το κνησμώδες δέρμα και να κάνουν τη ζωή ευκολότερη για όλη την οικογένεια3.

 • Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist, France
  Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist - France.

  Πρέπει να μάθουμε στο παιδί μας να γίνει αυτόνομο, ώστε να έχει καλή γνώση των πρακτικών καθαρισμού και περιποίησης όταν μεγαλώσει. Όταν το παιδί μαθαίνει να βουρτσίζει τα δόντια του, είναι και έτοιμο να μάθει κάποια βασικά βήματα υγιεινής και ενυδάτωσης, ώστε να φροντίσει την επιδερμίδα του. 
  Η επιτυχής μάθηση είναι μια μακρά διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο έξι χρόνια. 

   

  Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist - France.

atoderm shower

1. Κάνουμε ντους, ώστε να αποφύγουμε την αφυδάτωση στο δέρμα

"Το ατοπικό δέρμα δεν χρειάζεται να πλένεται κάθε μέρα. Το να κάνουν τα παιδιά ντους δύο φορές την εβδομάδα είναι επαρκές." Δρ. Magali Bourrel-Bouttaz, Δερματολόγος

 • Κάνουμε μικρής διάρκειας ντουζ2 (όχι περισσότερο από πέντε λεπτά καθαρίζοντας το σώμα και τα μαλλιά): μπορούμε να θέσουμε ένα χρονόμετρο, ώστε να μας λέει ακριβώς πόση ώρα απομένει. Το παιδί θα μάθει με φυσικό τρόπο την κατάλληλη διάρκεια του ντουζ για το ατοπικό του δέρμα.
 • Ας μην ξεπεράσουμε τους 34°: δίνουμε στο παιδί ένα θερμόμετρο, με διασκεδαστικά σχήματα και χρώματα, προκειμένου να μετρά μόνο του τη θερμοκρασία του νερού.
atoderm bath

2. Το μπάνιο είναι καλό, αλλά με προσοχή

"Για το ξηρό και ελαφρώς κνησμώδες δέρμα, το μπάνιο δύο φορές την εβδομάδα είναι επαρκές. Το παιδί του οποίου η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι υπό έλεγχο και το δέρμα του υπερβολικά μολυσμένο, μπορεί να κάνει μπάνιο μία φορά την ημέρα, μέχρι το δέρμα του να ξεραθεί πάλι, χωρίς άλλες επιπλοκές" Δρ. Magali Bourrel-Bouttaz, Δερματολόγος

Το δέσιμο που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του μπάνιου μεταξύ γονέα-παιδιού μπορεί να εξελιχθεί σε μία υπέροχη εμπειρία. Το να έχει κανείς ατοπικό δέρμα δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να χαλαρώσει ταυτόχρονα. Επιλέγουμε:
 

 • Μία χλιαρή θερμοκρασία (το πολύ 34°C),
 • Όχι περισσότερο από 10 λεπτά περίπου,
 • Με τα κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού (χωρίς σαπούνι),

Είναι σημαντικό να γίνονται μπάνια μικρής διάρκειας, όσο πιο αραιά γίνεται, διότι ξηραίνουν γρηγορότερα το δέρμα κι αυξάνουν το ρίσκο ερεθισμού του ξηρού και ατοπικού δέρματος. Είναι καλό να αποφεύγoνται τα πρόσθετα (για παράδειγμα, αιθέρια έλαια), γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες επαφής.

 

picto cleansing

3. Τα πλεονεκτήματα του δερματολογικού καθαρισμού

"Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι, είτε στο σπίτι. είτε στο σχολείο, είτε στο σπίτι φίλων, κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων κ.λπ. Το σαπούνι δημιουργήθηκε για την απομάκρυνση λίπους. Κι όμως, τα λιπίδια του ξηρού και ατοπικού δέρματος πρέπει να διατηρούνται" Δρ. Magali Bourrel-Bouttaz, Δερματολόγος 

 • Ένα καθαριστικό προϊόν χωρίς σαπούνι
 • Προσαρμοσμένο στο ξηρό κι ατοπικό δέρμα
 • Μειώνει την αφυδάτωση του δέρματος
 • Προστατεύει το υδρολιπιδικό φιλμ
 • Χωρίς αλλεργιογόνα
 • Με pH που ταιριάζει στο δέρμα
picto baby

4. Ενυδατώνουμε μετά τον καθαρισμό για μία ενισχυμένη εμπειρία

Ατελείωτη αγκαλιά:


Τυλίγουμε το παιδί με μία πετσέτα, αντί απλά να το σκουπίζουμε με αυτή. Μία αγκαλιά απλά για να στεγνώσουμε το δέρμα είναι ιδανική για να ηρεμήσει το αντιδραστικό δέρμα

Cocooning :

Κάνουμε τη διασκέδαση του μπάνιου και του ντουζ να διαρκέσει περισσότερο: εφαρμόζουμε ένα μαλακτικό προϊόν περιποίησης κατευθείαν μετά το μπάνιο σε στεγνό δέρμα, για να βοηθήσουμε τη διείσδυση των ενεργών συστατικών.

Δροσερές θερμοκρασίες:

 • Το καλοκαίρι, χρησιμοποιούμε μία δροσερή πετσέτα (βάζουμε την πετσέτα σε μία καθαρή τσάντα ή σακούλα και την τοποθετούμε για λίγα λεπτά στο ψυγείο).
 • Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ενυδατωνόμαστε με ένα μαλακτικό προϊόν που έχουμε τοποθετήσει στο ψυγείο, για να μειώσουμε τον κνησμό και να ανακουφίσουμε γρηγορότερα την επιδερμίδα3.
 • Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist, France
  Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist - France.

  Αφού έχουμε πλύνει την επιδερμίδα, πρέπει να την ενυδατώσουμε. Ακόμη κι εάν μόνο τα χέρια και το πρόσωπο των παιδιών έπρεπε να πλυθούν ξανά λίγες ώρες μετά το ντουζ, πάλι πρέπει να ενυδατωθούν με ένα μαλακτικό προϊόν. Όταν το δέρμα είναι ερυθρό, κνησμώδες και τραχύ, βιώνει μία έξαρση ατοπικού εκζέματος. Είναι φυσιολογικό για το μαλακτικό προϊόν να τσιμπάει ή να καίει. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε ενυδατική. Εφαρμόζουμε κατευθείαν την τοπική θεραπεία που μας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, ώστε να αποτρέψουμε τις αλλοιώσεις από το να εξαπλωθούν.

  Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist - France.

atoderm SS&M3 child

Συμβουλές από τη Δρ. Magali Bourrel-Bouttaz Δερματολόγο:

Μια υπερ-ενυδατική φροντίδα νυκτός αποτελείται από την εφαρμογή μιας πολύ παχύρρευστης στρώσης μαλακτικού προϊόντος (με ή χωρίς τοπικά κορτικοστεροϊδή), ώστε να καλύψει πλήρως μία πολύ ξηρή ή ατοπική περιοχή δέρματος, ή και ολόκληρο το σώμα. Η απόχρωση της επιδερμίδας δεν πρέπει να είναι ορατή, μόλις το προϊόν εφαρμόζεται. Το δέρμα είναι "λευκό από την κρέμα". Στη συνέχεια φοράμε ένα σφιχτό ρούχο, όπως κολάν ή μακρυμάνικη μπλούζα. Το φοράμε όλο το βράδυ. Αυτή η τεχνική αποκαλείται "ξηρό περιτύλιγμα" και επανενυδατώνει άμεσα την επιδερμίδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά την εβδομάδα για να ενισχύσει την ενυδάτωση στο δέρμα.1

 

atoderm SS&M3 duo atoderm

Χρησιμοποιούμε δύο ειδικά διαμορφωμένα προϊόντα για να διατηρήσουμε και να ενυδατώσουμε περαιτέρω το ατοπικό δέρμα του παιδιού μας. Χρησιμοποιούμε ένα καθαριστικό προϊόν ώστε να καθαρίσουμε απαλά την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα διατηρούμε τη φυσική ενυδάτωση του δέρματος και αναπλάθουμε έναν φραγμό ενάντια στις εξωτερικές καταπονήσεις.

"Οι ενυδατικές κρέμες αναδομούν τη διαπερατότητα της επιδερμίδας στον έξω κόσμο. Γεμίζουν τις τρύπες του ατοπικού δέρματος για περίπου 24 ώρες. Συνεπώς, πρέπει να εφαρμόζονται καθημερινά, μία ή δύο φορές την ημέρα, ακόμη κι αν κάνουμε ντουζ ή μπάνιο δύο φορές την εβδομάδα. Η ενυδάτωση του ατοπικού δέρματος πρέπει να γίνει καθημερινή ρουτίνα"..

 


Δρ. Magali Bourrel-Bouttaz, Δερματολόγος

 

Πηγές:
1-  Dermatite atopique (eczéma atopique), Inserm 2016, https://www.inserm.fr/information-en-sante/dossiers-information/dermatite- atopique-eczema-atopique
2-  Conférence de consensus - Prise en charge de la dermatite atopique de l’enfant, Ann Dermatol Venereol 2005 ;132 (HS1) :  3-295
3-  Sathishkumar D and Moss C. Topical therapy in atopic dermatitis in children. Indian J dermatol 2016;61(6):656-661