• Stepanka Capkova, Dermatologist, Czech Republic
  Dr Stepanka Capkova, Dermatologist - Czech Republic.

  Η Δρ. Capkova μοιράζεται μαζί μας ότι το ατοπικό έκζεμα είναι η πιο συνηθισμένη χρόνια και φλεγμονώδης δερματική διαταραχή στα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών. Είναι μία μακροχρόνια ή υποτροπιάζουσα ασθένεια, που επηρεάζει κυρίως τα βρέφη, τα παιδιά και τους νέους.

  Dr Stepanka Capkova, Dermatologist - Czech Republic.
 • Michaela Duchonova, PhD, Dermatologist, Slovak Republic
  Dr Michaela Duchonova, PhD, Dermatologist - Slovak Republic .

  Η Δρ. Duchonova προσθέτει, ότι η ασθένεια επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής μακροπρόθεσμα, επιδρώντας σε ολόκληρη την οικογένεια.

  Dr Michaela Duchonova, PhD, Dermatologist - Slovak Republic .

Καθημερινή φροντίδα

Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive baume

Εντατική επανορθωτική φροντίδα κατά του κνησμού. Εξαιρετικά καταπραϋντικό και θρεπτικό.

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Atoderm huile de douche 1L, λάδι μπάνιου για ξηρό δέρμα

Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Huile de douche

24ωρη ενυδάτωση και άμεση άνεση από το ντους.

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

Περιστασιακή στοχευμένη φροντίδα δέρματος

Ξηρο-Πολύ ξηρό ευαίσθητο δέρμα Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

Skin relief technology

Atoderm SOS spray

Αντικνησμώδης δράση για άμεση ανακούφιση

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

Το ατοπικό έκζεμα είναι η πιο συνηθισμένη χρόνια και φλεγμονώδης δερματική διαταραχή στα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών.

Υπερευαισθησία του δέρματος

Η Δρ. Capkova εξηγεί ότι, "Το δέρμα και η βλεννώδης μεμβράνη ενός ασθενούς που υποφέρει από ατοπικό έκζεμα είναι γενετικά πιο ευαίσθητα σε διάφορες ουσίες που υπάρχουν φυσικά στο περιβάλλον μας. Οι ουσίες αυτές εισέρχονται στο σώμα μας από το δέρμα, όταν αναπνέουμε ή μέσω του πεπτικού συστήματος. Σε έναν ασθενή με ατοπική δερματίτιδα, έρχονται σε επαφή με ένα "ξεκουρδισμένο" ανοσοποιητικό σύστημα, αλληλεπιδρώντας κατά έναν εχθρικό κι έντονο τρόπο. Οι βιοχημικές διαδικασίες στο δέρμα τους, όπως και οι νευρικές αντανακλαστικές διαδικασίες στο σώμα τους, προκύπτουν με έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο. Ένας ασθενής με ατοπική δερματίτιδα αντιδρά διαφορετικά στο φαγητό, ενώ η επιδερμίδα του αντιδρά στα κανονικά ερεθίσματα (είτε αλλεργιογόνα είτε όχι) προερχόμενα από το περιβάλλον εντός ή εκτός του σώματός τους κατά έναν ασυνήθιστο, παράξενο και εξαιρετικό τρόπο". 

  Τρία συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το ατοπικό παιδικό δέρμα, όπως αναφέρει η Δρ. Duchonova, είναι ξηρή επιδερμίδα, κνησμός και φλεγμονώδη σημάδια (ερυθρότητα, ξεφλούδισμα, πρήξιμο, δέρμα με ορορροή, ψωρίαση...). Κατά συνέπεια, το δέρμα εκτελεί φτωχά το ρόλο του ως δερματικός φραγμός.

  Schema Skin Barrier Problem

  Αντιμετωπίζοντας το ατοπικό έκζεμα

  Το πραγματικό ζήτημα είναι να διαχειριζόμαστε την ατοπική δερματίτιδα του παιδιού μας. Όπως υποστηρίζει και η Δρ. Duchonova, "Το σημαντικότερο από όλα είναι οι γονείς να συνεργάζονται με τους ειδικούς, να επικοινωνούν και να μοιράζονται την εμπειρία τους και τα καθημερινά προβλήματα, ώστε να κρατήσουν υπό έλεγχο το ατοπικό έκζεμα.". Η Δρ. Duchonova συμμερίζεται την άποψη αυτή. "Η θεραπεία δεν βασίζεται μόνο στα χάπια," διευκρινίζει, "αλλά αποτελείται από μία ομάδα συνθηκών". 

  Emollient

  Τακτική ενυδάτωση με μαλακτικές κρέμες και αλοιφές αποτελεί τη βάση της θεραπείας του ατοπικού εκζέματος. 

  Stress

  «Φρένα έκτακτης ανάγκης»: Τα παραδοσιακά τοπικά κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των οξέων εξάρσεων των συμπτωμάτων του εκζέματος

  Body areas

  Αποτροπή περαιτέρω έξαρσης με τη σωστή δερματολογική περιποίηση, παρατηρώντας τους παράγοντες που ενεργοποιούν την έξαρση και περιορίζοντας έκθεση σε αυτούς.

  Calendar

  Επηρεάζουμε την πορεία της ασθένειας μακροπρόθεσμα μέσω προληπτικής φροντίδας, κατάλληλης διατροφής, σωστού τρόπου ζωής και συστηματικής θεραπείας.

  Καμία "θεραπεία-θαύμα"

  Η Δρ.Capkova εξηγεί. "Μιας και το ατοπικό έκζεμα είναι μια ασθένεια που βασίζεται σε γενετική προδιάθεση, η τρέχουσα ιατρική δεν μπορεί να απαλλάξει πλήρως τον ασθενή που είναι επιρρεπής σε έκζεμα. Ωστόσο, τα περισσότερα συμπτώματα ηρεμούν ή εξαφανίζονται από μόνα τους όσο μεγαλώνουμε. Δεν υπάρχει "καθολική θεραπεία-θαύμα". Ωστόσο, η διατήρηση της πορείας του εκζέματος "υπό έλεγχο" είναι πιθανή για καλά ενημερωμένους ασθενείς, που συμμορφώνονται με προσοχή στα αποτρεπτικά και θεραπευτικά μέτρα. Αυτό απαιτεί μεγάλη υπομονή, παρατήρηση και απομάκρυνση ατομικών παραγόντων που ενεργοποιούν και χειροτερεύουν την κατάσταση, όπως επίσης και το να ακολουθήσει ο ασθενής με ατοπική δερματίτιδα μία κατάλληλη δίαιτα. Τα αποτελέσματα της σωστής δερματολογικής περιποίησης είναι ορατά μόνο μετά από αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Συχνά, διάφορες θεραπείες και διαδικασίες πρέπει να δοκιμαστούν, αλλά οι γονείς, σε συνεργασία με έναν παιδίατρο και έναν δερματολόγο, βρίσκουν συνήθως τη "σωστή" θεραπεία για το παιδί τους."

   

   

  Βασικά σημεία για να θυμόμαστε

  • Τρία συμπτώματα: πολύ ξηρό δέρμα, κνησμός, τοπική φλεγμονή. 
  • Το δέρμα είναι υπερευαίσθητο σε πιθανά αλλεργιογόνα.
  • Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την ενδυνάμωση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού.
  • Είναι πιθανός ο έλεγχος του ατοπικού εκζέματος χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα αποτρεπτικά και θεραπευτικά μέτρα.