Το ατοπικό δέρμα δεν είναι γνωστό ή κατανοητό, αλλά διαταράσσει τη ζωή των παιδιών και των γονιών τους. Ωστόσο, πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν βελτιώσει την κατανόηση της ασθένειας και έχουν αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης  ξεκινώντας από τη γέννηση.

* Ατοπική Δερματίτιδα:  Επιδημιολογία στη Γαλλία, Φυσική Ιστορία, Σύνδεση με Άλλες Ατοπικές Εκδηλώσεις, Βαθμοί Σοβαρότητας, Ποιότητα Ζωής). Ε. Μαέ. Αννα. Δερματόλη. Venereol. 2005; 132

 • Καθημερινή φροντίδα

  Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

  Skin barrier therapy™ patent

  Atoderm Intensive baume

  Εντατική επανορθωτική φροντίδα κατά του κνησμού. Εξαιρετικά καταπραϋντικό και θρεπτικό.

  Για ποιον;

  Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

 • Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

  Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

  Skin barrier therapy™ patent

  Atoderm Intensive Gel moussant

  Απαλό καθαριστικό gel με δράση κατά του κνησμού .

  Για ποιον;

  Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

 • Περιστασιακή στοχευμένη φροντίδα δέρματος

  Ξηρο-Πολύ ξηρό ευαίσθητο δέρμα Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

  Skin relief technology

  Atoderm SOS spray

  Αντικνησμώδης δράση για άμεση ανακούφιση

  Για ποιον;

  Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Atoderm huile de douche 1L, λάδι μπάνιου για ξηρό δέρμα
 • Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

  Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

  Skin barrier therapy™ patent

  Atoderm Huile de douche

  24ωρη ενυδάτωση και άμεση άνεση από το ντους.

  Για ποιον;

  Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

  Atopic Skin

  Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια φλεγμονώδης δερματική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ξηρότητα και κόκκινα εξανθήματα που καλύπτονται συχνά από μικρά κυστίδια (μικρές «φουσκάλες») που προκαλούν έντονο κνησμό.

  Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια καλοήθης και μη μεταδοτική χρόνια ασθένεια με εμφάνιση εξανθημάτων. Αυτές οι οξείες εξάρσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και συχνά προκαλούν αϋπνία. Με την πάροδο του χρόνου, ένα ατοπικό προφίλ μπορεί να εκδηλωθεί σε άλλες αλλεργίες όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Οι επιπλοκές είναι βακτηριακές ή ιογενείς (έρπης) δευτερογενείς λοιμώξεις. Το Molluscum contagiosum, μια ιογενής κατάσταση, εμφανίζεται επίσης συχνότερα σε ατοπικά προφίλ.

  Body areas

  Το δέρμα είναι εξαιρετικά ξηρό και γίνεται πιο διαπερατό, δεν παίζει πλέον τον ρόλο του φραγμού έναντι των εξωτερικών στρεσογόνων και των αλλεργιογόνων. Αλλά δεν γίνονται όλα τα ξηρά δέρματα ατοπικά. Η ατοπία αναπτύσσεται σε προφίλ με γενετική προδιάθεση.

  Μελέτες έχουν δείξει ότι εάν ένας γονέας έχει ατοπικό δέρμα , η πιθανότητα του παιδιού να έχει την ίδια κατάσταση δέρματος είναι 30% **. Εάν επηρεάζονται και οι δύο γονείς, η πιθανότητα είναι 70% **. 

  Εκτός από τον γενετικό παράγοντα, το ατοπικό δέρμα σχετίζεται επίσης με 

  Immunity
  το οποίο υπερ-αντιδρά, δημιουργώντας φλεγμονή Η επιδερμίδα γίνεται διαπερατή σε αλλεργιογόνα (ακάρεα, τρίχες ζώων, γύρη) και ορισμένα βακτήρια (Staphylococcus aureus), τα οποία προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις.
  Food
  Οι τροφικές αλλεργίες (αγελαδινό γάλα, αυγά κ.λπ.) εμπλέκονται επίσης πεπτικά προκαλώντας ορισμένες εμφανίσεις εξανθημάτων. Άλλοι παράγοντες όπως χημικά προϊόντα που εφαρμόζονται στο δέρμα, η θερμότητα ή εφίδρωση είναι ερεθιστικά που προκαλούν αυτές τις εξάρσεις.

  Ωστόσο, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα παιδιά με ατοπία δεν έχουν τροφικές αλλεργίες. Οι τροφικές αλλεργίες εκδηλώνονται ως πεπτικά σημάδια και «διάλειμμα» σε καμπύλες ύψους και βάρους.

  ** Dermatite atopique. SA Büchner. Swiss Medical Forum No. 19, Μάιος 2001 

  Step 1

  . Στάδιο 1

  Η ατοπική δερματίτιδα ξεκινά γενικά μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου μήνα ζωής, όταν εμφανίζονται έντονα κόκκινα εξανθήματα στα μάγουλα και στα χέρια και μετά εξαπλώνονται στην κάμψη των γονάτων και των αγκώνων. Η ασθένεια εξελίσσεται μέσω εξάρσεων για ένα έως δύο χρόνια.

  Το δέρμα είναι μόνιμα ξηρό, γεγονός που οδηγεί σε φαγούρα, προκαλώντας αϋπνία και μείωση της ποιότητας ζωής.

  Step 2

  . Στάδιο 2

  Μετά από αρκετά χρόνια, ορισμένα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν άλλα σημεία ατοπίας, όπως αλλεργική ρινίτιδα ή / και αλλεργικό άσθμα. Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο της «ατοπικής πορείας». Συχνά περιλαμβάνει γρατσουνιές και υψηλά ποσοστά αποικισμού του σταφυλόκοκκου aureus στο δέρμα.

  Επομένως, για να αποφευχθεί η εμφάνισή του και η επιδείνωσή του, η επιστημονική κοινότητα συνιστά επί του παρόντος την έγκαιρη διαχείριση από τη γέννηση για τη θεραπεία της ατοπικής επιδερμίδας σε νεογέννητα που δεν εμφανίζουν ακόμη σημάδια της κατάστασης αλλά έχουν ευνοϊκή γενετική προδιάθεση. 

  Mom with her baby

  Τα άτομα που επηρεάζονται είναι γενετικά επιρρεπή σε αλλεργίες (με τάση ατοπίας). Μπορεί επίσης να έχουν αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα), προβλήματα στα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό (αλλεργική ρινίτιδα), προβλήματα στα μάτια (αλλεργική επιπεφυκίτιδα) ή πεπτικά προβλήματα (τροφική αλλεργία). Τα μωρά και τα βρέφη είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν, συνήθως μεταξύ τριών μηνών και πέντε ετών, με μέγιστο ποσοστό 80% των περιπτώσεων να εμφανίζονται πριν από την ηλικία των ενός. Αλλά το ατοπικό δέρμα μπορεί να επιμείνει περισσότερο, έως την ενηλικίωση.

  • Dr Michèle Sayag, allergologist
   Dr Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.

   Ερώτηση από έναν χρήστη: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε και να θεραπεύσουμε την ατοπική δερματίτιδα;

   Ο όρος πρόληψη χρησιμοποιείται για τα παιδιά που "κινδυνεύουν", δηλαδή τα παιδιά που έχουν τουλάχιτον ένα γονιό με αλλεργίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για παράδειγμα, γνωρίζουμε πως το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε τις επαφές με γάτες κατά τις πρώτες εβδομάδες. Σχετικά με τη θεραπεία, εξάρσεις εκζέματος πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο πιο νωρίς, με τοπικά αντι-φλεγμονώδη στεροειδή. Αλλαγές στο δερματικό φραγμό πρέπει να αντιμετωπίζονται καθημερινά με μαλακτικά προϊόντα.

   Dr Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.
  • Dr Michèle Sayag, allergologist
   Dr Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.

   Ερώτηση από έναν χρήστη: Υπάρχει πιθανότητα το νερό που χρησιμοποιώ στο μπάνιο του παιδιού μου να χειροτερεύει την ατοπία του;

   Το σκληρό νερό μπορεί να χειροτερεύσει το ξηρό δέρμα και αυτό σημαίνει πως επιδρά και στο δερματικό φραγμό, επιτρέποντας στα αλλεργιογόνα από το περιβάλλον να εισχωρούν στο δέρμα και να προκαλούν εξάρσεις στο έκζεμα των ατοπικών παιδιών.

   Dr Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.
  • Dr Michèle Sayag, allergologist
   Dr Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.

   Ερώτηση από έναν χρήστη: Υποφέρω από αλλεργίες (έκζεμα, έρπη.) Η κόρη μου έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει τα συγκεκριμένα δερματικά προβλήματα;

   Ο έρπης δεν είναι αλλεργία αλλά ιογενής λοίμωξη. Αν όμως υποφέρετε από ατοπικές αλλεργικές αντιδράσεις.

   Dr Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.

  Μόλις γίνει κατανοητή η προοδευτική φύση της ατοπικής δερματίτιδας, μια νέα προσέγγιση της νόσου πρέπει να υιοθετηθεί με δύο  βασικούς στόχους που θα σας ενθάρρυναν να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας.

   

  ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

   

  Ποια στρατηγική πρέπει να υιοθετηθεί για τη διαχείριση μιας προοδευτικής ασθένειας; Πρέπει να εμποδίσουμε την πρόοδο και να δράσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα, στο στάδιο της «προ-ατοπικής» ξηρότητας σε βρέφη που κινδυνεύουν: εκείνα των οποίων το δέρμα είναι πολύ ξηρό, λευκό και τραχύ, και εκείνα των οποίων οι γονείς ή τα αδέλφια είχαν ατοπικό δέρμα.

  Bioderma - skin expert

  Πώς πρέπει να γίνει αυτό; Παρεμβαίνοντας όσο το δυνατόν νωρίτερα με την πιο στοχευμένη διαθέσιμη θεραπεία, επειδή κάθε φλεγμονή της ατοπικής δερματίτιδας προάγει νέες υποτροπές.

  Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε κάθε φλεγμονή με δραστικό τρόπο, κάτι που θα περιορίσει την επανεμφάνιση των δερματικών βλαβών και θα μειώσει τη διάρκεια της εξέλιξης της ασθένειας.

  Οι φαρμακευτικές θεραπείες για εμφανίσεις εξανθημάτων βασίζονται κυρίως σε τοπικά κορτικοειδή (ή τοπικά στεροειδή). Εξαλείφουν τις φλεγμονώδεις βλάβες και παρέχουν γρήγορη ανακούφιση από τον κνησμό. Οι  δερματικές βλάβες επανεμφανίζονται συχνά όταν διακόπτεται η θεραπεία. Η ποσότητα των τοπικών κορτικοειδών που εφαρμόζονται εξαρτάται από την επιφάνεια που απαιτεί θεραπεία και την ηλικία του ατόμου. Ο αριθμός των αγωγών που χρησιμοποιούνται για μια καθορισμένη περίοδο ποσοτικοποιείται από τον γιατρό. Αποφύγετε την εφαρμογή τους στο πρόσωπο ή στην περιοχή της πάνας του βρέφους.


  Το Tacrolimus μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία δεύτερης γραμμής εάν τα τοπικά στεροειδή έχουν αποτύχει, αλλά μόνο σε παιδιά άνω του 1 έτους. Άλλες θεραπείες λαμβάνονται υπόψη μόνο για ενήλικες και εφήβους.
  Οι δίαιτες που σχετίζονται με την μείωση των τροφίμων δικαιολογούνται μόνο μετά από ιατρική επιβεβαίωση τροφικής αλλεργίας (χρησιμοποιώντας δοκιμές τροφικής αλλεργίας σε εξειδικευμένο περιβάλλον). "

  Scratching

  Φροντίστε να ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές του δερματολόγου σας. Θυμηθείτε να λάβετε τις ακόλουθες προφυλάξεις:

  • Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα που ενδέχεται να προκαλέσουν οξεία φλεγμονώδη αντίδραση όπως ακάρεα, γύρη, τρίχες και φτερά ζώων, καθώς και έκθεση στον καπνό, που είναι ερεθιστικό.
  • Αποφύγετε την  πρόωρη εισαγωγή στερεών τροφών για βρέφη. Ακολουθήστε τις συμβουλές του παιδίατρου ή του γενικού ιατρού σας.
  • Επιλέξτε βαμβακερά ρούχα. Αποφύγετε το μαλλί και τα συνθετικά ρούχα που θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα.
  • Προσέξτε να μην χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικού όταν βάζετε πλυντήριο. Η υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού μπορεί να κάνει το δέρμα εύθραυστο.
  • Θυμηθείτε να σιδερώνετε τα ρούχα σας ή να τα στεγνώνετε. Αυτό θα τα κάνει πιο μαλακά και πιο άνετα.
  • Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στο σπίτι σας δεν είναι πολύ ζεστή (19-20 ° C) και υγραίνει τακτικά τον αέρα. Αερίζετε τα δωμάτια καθημερινά, τόσο καλοκαίρι όσο και χειμώνα.
  • Τακτοποιήστε τακτικά την κρεβατοκάμαρά σας ή απλώς κρεμάστε μια βρεγμένη πετσέτα την νύχτα.
  • Δεν υπάρχουν περιορισμοί στα αθλήματα, εκτός εάν η υπερβολική εφίδρωση επιδεινώνει τον κνησμό. "
  Clean clothes
  • Καθημερινά, κάνετε ντους πέντε έως δέκα λεπτά με ζεστό νερό (το νερό δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου. Στο ξηρό δέρμα δεν αρέσει το ζεστό νερό). Μην χρησιμοποιείτε αφρόλουτρα ή άλατα μπάνιου, τα οποία ξηραίνουν πάντα και ερεθίζουν το δέρμα.
  • Πλύνετε το σώμα σας με ένα προϊόν καθαρισμού εξαιρετικά υψηλής ανεκτικότητας. Ιδανικά ένα υγρό Syndet ή μια μπάρα καθαρισμού εμπλουτισμένη με λιπίδια και κατά της ξηρότητας (για ενίσχυση του φράγματος του δέρματος).
  • Πείτε αντίο στα συνηθισμένα σαπούνια γιατί ερεθίζουν και ξηραίνουν την επιδερμίδα.
  • Στεγνώστε το δέρμα σχολαστικά, προσεκτικά και ελαφρώς ταμποναριστά με μια βαμβακερή πετσέτα. "
  Baby in a bath
  • Μία ή δύο φορές την ημέρα, απλώστε γενναιόδωρη ποσότητα μαλακτικού εξαιρετικά υψηλής αντοχής που προωθεί την αναδόμηση του φραγμού του δέρματος, κάνει το δέρμα σας γεμάτο και απαλό και μειώνει την εξαιρετική αντιδραστικότητα.
  • Μία ή δύο φορές την ημέρα όταν αντιμετωπίζετε εμφανίσεις εξανθημάτων, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική και εξαιρετικά λιπαρή θεραπεία που ανακουφίζει από τον κνησμό και περιορίζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα σας, εκτός από τις δερματικές βλάβες του εκζέματος. "
  Bioderma - Woman applying cream on her body