Dry skin

Το ξηρό δέρμα καθορίζεται πρώτα από τα συναισθήματα. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι το δέρμα τους είναι ξηρό επειδή θεωρούν ότι είναι άβολο, σφιχτό και πιθανώς τραχύ και πιστεύουν ότι η εφαρμογή ενός κατάλληλου προϊόντος θα ανακουφίσει. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να συνοδεύονται από αίσθηση κνησμού και καύσου.

 Ένας γιατρός, ωστόσο, θα αποφασίσει αν το δέρμα είναι ξηρό (χρησιμοποιείται επίσης ο όρος xerosis) βάσει αντικειμενικών κριτηρίων: μια θαμπή εμφάνιση, συγκεκριμένα κλινικά επιδερμικά σημάδια απολέπισης, ρωγμών, μερικές φορές φλεγμονής και απώλειας ελαστικότητας. Ανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος είναι ακόμη πιο σημαντικές με το ξηρό δέρμα. 

Το ξηρό δέρμα παρέχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του εκζέματος, ειδικά με τη μορφή της pityriasis alba (ξηρά μπαλώματα). Γενικά εμφανίζονται στα μάγουλα και στα χέρια των παιδιών με συστηματικά ξηρό δέρμα (που εμφανίζεται ως μέρος της ατοπικής δερματίτιδας). Στην περιοχή του ξηρού δέρματος, υπάρχουν διάφορα στάδια:

 

Dry skin
Ξηρό δέρμα προσωρινή δυσφορία, ελαφρή σφίξιμο και ελαφριά απολέπιση.
Dry skin
Πολύ ξηρό δέρμα σημαντική δυσφορία και σφίξιμο, έντονη απολέπιση, ρωγμές, σκασίματα.
Scratching - Eczema
Προ-ατοπική ξήρωση τραχύ, ξηρό δέρμα (ξηρά μπαλώματα) και ελαφρύς ερεθισμός.

Το υγιές δέρμα προστατεύεται φυσικά στην επιφάνειά του από την υδρολιπιδική μεμβράνη, που αποτελείται κυρίως από νερό και λιπίδια (σμήγμα).

Είναι αδιαπέραστο, προστατεύει το δέρμα από το εξωτερικό στρες και μειώνει την απώλεια νερού. Όταν το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας δεν έχει καλή ισορροπία νερού και λιπιδίων, δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει αποτελεσματικά τη λειτουργία φραγμού και γίνεται δυσάρεστο σε διάφορους βαθμούς, όπως εξηγείται παραπάνω.

Σε αντίθεση με το αφυδατωμένο δέρμα, το ξηρό ή πολύ ξηρό δέρμα είναι μια χρόνια πάθηση που γενικά προκαλείται από μια γενετική διαταραχή.

Είναι ένας τύπος δέρματος, όπως το λιπαρό δέρμα, ή το μικτό δέρμα κ.λπ. Εκτός από την έμφυτη ή συστηματική ξηρότητα, υπάρχουν επίσης συνθήκες ξηρού δέρματος που προκαλούνται από άλλους παράγοντες: εξωτερικές, περιβαλλοντικές ή καιρικές συνθήκες, δερματικές παθήσεις (ατοπικό έκζεμα, ψωρίαση, κλπ.), γενικές ασθένειες (θυρεοειδής, διαβήτης, διατροφικές ανεπάρκειες, κ.λπ.) ή / και ιατρικές θεραπείες.

Water drops
Pollution
εξωτερικές περιβαλλοντικές ή καιρικές συνθήκες
Microbiomy
δερματικές παθήσεις, γενικές ασθένειες ατοπικό έκζεμα, ψωρίαση, κλπ.
θυρεοειδής, διαβήτης, διατροφικές ανεπάρκειες, κ.λπ.
Pills
ιατρικές θεραπείες

Dry to Very Dry skin

1 / Το ξηρό δέρμα ή το πολύ ξηρό δέρμα

προσδιορίζεται από έναν συγκεκριμένο τύπο δέρματος. Είναι μια μόνιμη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αίσθηση τραβήγματος σε ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα που προκαλείται από μια ανωμαλία στο φράγμα του δέρματος. 

Dehydrated skin

2/ Το αφυδατωμένο δέρμα

μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των τύπων δέρματος μία φορά ή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό είναι ένα αναστρέψιμο, προσωρινό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από τοπικό, περιστασιακό τράβηγμα λόγω κακής αιμάτωσης και απώλειας νερού. Το δέρμα στερείται υγρασίας, καθιστώντας το άβολο και μερικές φορές φολιδωτό. Μάθετε περισσότερα για το αφυδατωμένο δέρμα εδώ.

Skin changes with age

Certaines personnes naissent avec la peau sèche. Cela fait partie de leur patrimoine génétique. Il est également important de comprendre que la peau change avec l'âge. Elle est plus sèche chez l'enfant (sauf chez le nouveau-né cependant, les pertes en eau sont plus importantes à cet âge), grossit à l'adolescence puis se dessèche à nouveau à l'âge adulte (les glandes sébacées et les glandes sudoripares deviennent moins fonctionnelles).

Le vieillissement naturel de la peau amène la peau à s'affiner (car le taux de renouvellement de ses cellules diminue) et la couche cornée à s'épaissir.

Si vous avez une gêne persistante, contactez votre dermatologue, qui saura diagnostiquer si vous avez la peau sèche ou déshydratée. 

Si la peau se dessèche soudainement, l'agent d'activation doit être recherché :

  • il peut s'agir d'un changement d'environnement (si vous travaillez dans une ambiance différente, si vous pratiquez une activité neutralisante pour la peau, comme nager dans une piscine ou utiliser du savon agressif ou du gel douche après le sport),
  • maladie interne ou médicament (médicament anticholestérol, etc.). 

S'il y a un facteur responsable, il doit être corrigé dès que possible.

Bioderma - dermatological expert

Εκτός από την ταλαιπωρία που προκαλεί, το ξηρό δέρμα επιτρέπει στους ερεθιστικούς και αλλεργιογόνους παράγοντες να διεισδύσουν σε αυτό. Προωθεί επίσης την εμφάνιση ή την επιμονή ορισμένων καταστάσεων (έκζεμα, ψωρίαση).

 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενυδατωθεί.

  1. Το πρώτο βήμα είναι να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού. Επίσης, είναι πάντα σημαντικό να επιλέγετε μη επιθετικά προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης της επιδερμίδας.
  2.  Χρησιμοποιήστε προϊόντα αναπλήρωσης, χωρίς απορρυπαντικά και, εάν είναι απαραίτητο, ενυδατικά προϊόντα καθαρισμού (με τη μορφή γάλακτος, κρεμών, βάλσαμων, αλοιφών. και λάδια ανάλογα με την περιοχή και τον βαθμό ξηρότητας). Στόχος είναι η μείωση της εξάτμισης του νερού, η διατήρηση επαρκούς ποσότητας νερού στην επιδερμίδα και η επανόρθωση του μειωμένου φραγμού του δέρματος.
  3. Αποφύγετε την θερμή και τη αποπνικτική ατμόσφαιρα των διαμερισμάτων.
Woman drinking water

Μία ή δύο φορές την ημέρα, πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα ήπιο καθαριστικό που δεν θα βλάψει το φράγμα του δέρματος.
Για να στεγνώσετε, χτυπήστε απαλά το δέρμα χωρίς να το τρίψετε.

Woman washing her face with water

Κάθε πρωί και βράδυ μετά το πλύσιμο, εφαρμόστε απαλά μια ενυδατική και μαλακτική θεραπεία για να ανακουφιστήτε από τις αισθήσεις τραβήγματος και να προστατεύσετε το δέρμα σας από το εξωτερικό στρες. Θυμηθείτε να φροντίδετε την επιδερμίδα του προσώπου και το σώμα σας με τα κατάλληλα προϊόντα.

Woman applying cream

Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

Κανονικό-Ξηρό ευαίσθητο δέρμα

Skin Protect™ Complex

Atoderm Gel douche

Απαλό αφρόλουτρο χωρίς σαπούνι που σέβεται την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

atoderm cream ultra

Καθημερινή φροντίδα

Κανονικό-Ξηρό ευαίσθητο δέρμα

Skin Protect™ Complex

Atoderm Crème Ultra

Εξαιρετικά θρεπτική και προστατευτική καθημερινή φροντίδα. Ενδυναμώνει το δερματικό φραγμό.

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

Καθημερινή φροντίδα

Ξηρο-Πολύ ξηρό ευαίσθητο δέρμα

D.A.F. Patent

Atoderm Mains & ongles

Κρέμα χεριών για εντατική επανόρθωση και ενυδάτωση. Πολύ ανθεκτική στο πλύσιμο των χεριών.

Για ποιον;

Ενήλικες, Παιδιά