Dry skin

Το ξηρό δέρμα καθορίζεται πρώτα από τα συναισθήματα. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι το δέρμα τους είναι ξηρό επειδή θεωρούν ότι είναι άβολο, σφιχτό και πιθανώς τραχύ και πιστεύουν ότι η εφαρμογή ενός κατάλληλου προϊόντος θα ανακουφίσει. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να συνοδεύονται από αίσθηση κνησμού και καύσου.

 Ένας γιατρός, ωστόσο, θα αποφασίσει αν το δέρμα είναι ξηρό (χρησιμοποιείται επίσης ο όρος xerosis) βάσει αντικειμενικών κριτηρίων: μια θαμπή εμφάνιση, συγκεκριμένα κλινικά επιδερμικά σημάδια απολέπισης, ρωγμών, μερικές φορές φλεγμονής και απώλειας ελαστικότητας. Ανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος είναι ακόμη πιο σημαντικές με το ξηρό δέρμα. 

Το ξηρό δέρμα παρέχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του εκζέματος, ειδικά με τη μορφή της pityriasis alba (ξηρά μπαλώματα). Γενικά εμφανίζονται στα μάγουλα και στα χέρια των παιδιών με συστηματικά ξηρό δέρμα (που εμφανίζεται ως μέρος της ατοπικής δερματίτιδας). Στην περιοχή του ξηρού δέρματος, υπάρχουν διάφορα στάδια:

 

Dry skin
Ξηρό δέρμα προσωρινή δυσφορία, ελαφρή σφίξιμο και ελαφριά απολέπιση.
Dry skin
Πολύ ξηρό δέρμα σημαντική δυσφορία και σφίξιμο, έντονη απολέπιση, ρωγμές, σκασίματα.
Scratching - Eczema
Προ-ατοπική ξήρωση τραχύ, ξηρό δέρμα (ξηρά μπαλώματα) και ελαφρύς ερεθισμός.

Το υγιές δέρμα προστατεύεται φυσικά στην επιφάνειά του από την υδρολιπιδική μεμβράνη, που αποτελείται κυρίως από νερό και λιπίδια (σμήγμα).

Είναι αδιαπέραστο, προστατεύει το δέρμα από το εξωτερικό στρες και μειώνει την απώλεια νερού. Όταν το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας δεν έχει καλή ισορροπία νερού και λιπιδίων, δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει αποτελεσματικά τη λειτουργία φραγμού και γίνεται δυσάρεστο σε διάφορους βαθμούς, όπως εξηγείται παραπάνω.

Σε αντίθεση με το αφυδατωμένο δέρμα, το ξηρό ή πολύ ξηρό δέρμα είναι μια χρόνια πάθηση που γενικά προκαλείται από μια γενετική διαταραχή.

Είναι ένας τύπος δέρματος, όπως το λιπαρό δέρμα, ή το μικτό δέρμα κ.λπ. Εκτός από την έμφυτη ή συστηματική ξηρότητα, υπάρχουν επίσης συνθήκες ξηρού δέρματος που προκαλούνται από άλλους παράγοντες: εξωτερικές, περιβαλλοντικές ή καιρικές συνθήκες, δερματικές παθήσεις (ατοπικό έκζεμα, ψωρίαση, κλπ.), γενικές ασθένειες (θυρεοειδής, διαβήτης, διατροφικές ανεπάρκειες, κ.λπ.) ή / και ιατρικές θεραπείες.

Water drops
Pollution
εξωτερικές περιβαλλοντικές ή καιρικές συνθήκες
Microbiomy
δερματικές παθήσεις, γενικές ασθένειες ατοπικό έκζεμα, ψωρίαση, κλπ.
θυρεοειδής, διαβήτης, διατροφικές ανεπάρκειες, κ.λπ.
Pills
ιατρικές θεραπείες

Dry to Very Dry skin

1 / Το ξηρό δέρμα ή το πολύ ξηρό δέρμα

προσδιορίζεται από έναν συγκεκριμένο τύπο δέρματος. Είναι μια μόνιμη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αίσθηση τραβήγματος σε ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα που προκαλείται από μια ανωμαλία στο φράγμα του δέρματος. 

Dehydrated skin

2/ Το αφυδατωμένο δέρμα

μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των τύπων δέρματος μία φορά ή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό είναι ένα αναστρέψιμο, προσωρινό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από τοπικό, περιστασιακό τράβηγμα λόγω κακής αιμάτωσης και απώλειας νερού. Το δέρμα στερείται υγρασίας, καθιστώντας το άβολο και μερικές φορές φολιδωτό. Μάθετε περισσότερα για το αφυδατωμένο δέρμα εδώ.

Grandmother Mother and a Child

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ξηρό δέρμα. Αυτό είναι μέρος της γενετικής τους κληρονομικότητας. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το δέρμα αλλάζει ανάλογα την ηλικία. Είναι πιο ξηρό στα παιδιά (εκτός από τα νεογέννητα, ωστόσο, η απώλεια νερού είναι πιο σημαντική σε εκείνη την ηλικία), γίνεται λιπαρότερο στην εφηβεία και στη συνέχεια ξηραίνεται και πάλι στην ενηλικίωση (οι σμηγματογόνοι αδένες και οι ιδρωτοποιοί αδένες γίνονται λιγότερο λειτουργικοί).

Η φυσική γήρανση του δέρματος αναγκάζει την επιδερμίδα να γίνει πιο λεπτή (επειδή ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων της μειώνεται) και το κεράτινο στρώμα να γίνει πιο παχύ.

Εάν έχετε διαρκή δυσφορία, επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να διαγνώσει εάν έχετε ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα. 

Εάν το δέρμα ξαφνικά στεγνώσει, θα πρέπει να διερευνηθεί ο παράγοντας ενεργοποίησης:

 • μπορεί να είναι μια αλλαγή στο περιβάλλον (αν εργάζεστε σε διαφορετική ατμόσφαιρα, αν ασκείτε μια δραστηριότητα που εξουδετερώνει το δέρμα, όπως κολύμπι σε πισίνα ή χρήση επιθετικού σαπουνιού ή ντους τζελ μετά τον αθλητισμό),
 • εσωτερική ασθένεια ή φαρμακευτική αγωγή (φάρμακο κατά της χοληστερόλης κ.λπ.). 

Εάν υπάρχει υπεύθυνος παράγοντας, θα πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό.

Bioderma - dermatological expert

Εκτός από την ταλαιπωρία που προκαλεί, το ξηρό δέρμα επιτρέπει στους ερεθιστικούς και αλλεργιογόνους παράγοντες να διεισδύσουν σε αυτό. Προωθεί επίσης την εμφάνιση ή την επιμονή ορισμένων καταστάσεων (έκζεμα, ψωρίαση).

 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενυδατωθεί.

 1. Το πρώτο βήμα είναι να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού. Επίσης, είναι πάντα σημαντικό να επιλέγετε μη επιθετικά προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης της επιδερμίδας.
 2.  Χρησιμοποιήστε προϊόντα αναπλήρωσης, χωρίς απορρυπαντικά και, εάν είναι απαραίτητο, ενυδατικά προϊόντα καθαρισμού (με τη μορφή γάλακτος, κρεμών, βάλσαμων, αλοιφών. και λάδια ανάλογα με την περιοχή και τον βαθμό ξηρότητας). Στόχος είναι η μείωση της εξάτμισης του νερού, η διατήρηση επαρκούς ποσότητας νερού στην επιδερμίδα και η επανόρθωση του μειωμένου φραγμού του δέρματος.
 3. Αποφύγετε την θερμή και τη αποπνικτική ατμόσφαιρα των διαμερισμάτων.
Woman drinking water

Μία ή δύο φορές την ημέρα, πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα ήπιο καθαριστικό που δεν θα βλάψει το φράγμα του δέρματος.
Για να στεγνώσετε, χτυπήστε απαλά το δέρμα χωρίς να το τρίψετε.

Woman washing her face with water

Κάθε πρωί και βράδυ μετά το πλύσιμο, εφαρμόστε απαλά μια ενυδατική και μαλακτική θεραπεία για να ανακουφιστήτε από τις αισθήσεις τραβήγματος και να προστατεύσετε το δέρμα σας από το εξωτερικό στρες. Θυμηθείτε να φροντίδετε την επιδερμίδα του προσώπου και το σώμα σας με τα κατάλληλα προϊόντα.

Woman applying cream

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Atoderm Gel douche 1L, τζελ καθαρισμού για ξηρό δέρμα
 • Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

  Κανονικό-Ξηρό ευαίσθητο δέρμα

  Skin Protect™ Complex

  Atoderm Gel douche

  Απαλό αφρόλουτρο χωρίς σαπούνι που σέβεται την ευαίσθητη επιδερμίδα.

  Για ποιον;

  Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Atoderm Creme 500ml, ενυδατική κρέμα για ξηρό δέρμα
 • Καθημερινή φροντίδα

  Κανονικό-Ξηρό ευαίσθητο δέρμα

  Skin Protect™ Complex

  Atoderm Crème

  Εξαιρετικά θρεπτική και προστατευτική καθημερινή φροντίδα σώματος

  Για ποιον;

  Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Atoderm Mains & ongles T50ml, ενυδατική κρέμα χεριών
 • Καθημερινή φροντίδα

  Κανονικό-Ξηρό ευαίσθητο δέρμα

  D.A.F. Patent

  Atoderm Mains & ongles

  Κρέμα χεριών για εντατική επανόρθωση και ενυδάτωση. Πολύ ανθεκτική στο πλύσιμο των χεριών.

  Για ποιον;

  Για όλη την οικογένεια (παιδιά άνω των 3 ετών)