Η προστασία του προσώπου μας με τη μάσκα έχει γίνει απαραίτητη για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19.

Αλλά η καθημερινή χρήση μάσκας για πολλές ώρες μπορεί να διαταράξει το δερματικό μας φραγμό και να έχει συνέπειες για το δέρμα μας: ερεθισμός, ξηρότητα, κοκκινίλες, φαγούρα, τράβηγμα, ακμή (γνωστή και ως maskne= mask + acne) κλπ

Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στο ευαίσθητο ή αντιδραστικό δέρμα το οποίο ερεθίζεται πιο εύκολα.

Είναι αλήθεια πως η μάσκα μπορεί να προκαλέσει έναν απρόσμενο ερεθισμό ή να επιδεινώσει μία προϋπάρχουσα δερματική παθολογία (ακμή, ροδόχρους, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ατοπική δερματίτιδα).

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε δερματολογικές συμβουλές και να καταλάβετε το λόγο που οι προστατευτικές μάσκες προσώπου προκαλούν εξάρσεις στο δέρμα, πώς μπορείτε να προστατεύσετε το δερματικό σας φραγμό και πώς να αποτρέψετε τις συνέπειες από τη χρήση μάσκας.

 

 • Η χρήση μάσκας είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά μπορεί να προκαλέσει οικοβιολογικές αλλαγές στο δέρμα. Αντιμετωπίζουμε το δέρμα ως ένα ζωντανό οικοσύστημα το οποίο αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Παρόλα αυτά, το δέρμα του προσώπου δεν είναι συνηθισμένο να μένει καλυμμένο με μάσκα. Αυτό δημιουργεί ένα κλειστό περιβάλλον που δεν επιτρέπει τις φυσικές εξωτερικές ανταλλαγές με το περιβάλλον του(υγρασία, UV, οξυγόνο...). Το δέρμα δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο με το περιβάλλον του: αντί να είναι σε επαφή με τον οξυγονωμένο αέρα, το δέρμα είναι εγκλωβισμένο σε ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα, εξαιτίας της αναπνοής. Αυτό το περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά δερματικά προβλήματα.
 • Μία Κινέζικη έρευνα που έγινε σε 407 επαγγελματίες υγείας έδειξε πως το 49% από αυτούς αντιμετώπισε δερματικές αντιδράσεις στο δέρμα, οι οποίες συνδέονται με τη χρήση μάσκας. Κνησμός ( το 14,9% των ασθενών), ερύθημα (το 12,6%) και ξηρότητα (το 11,6%) ήταν τα πιο συχνά συμπτώματα. Επίσης, το 43,6% των ασθενών με ακμή, το 100% των ασθενών με ροδόχρους και το 37,5% των ασθενών σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, παρουσίασαν έξαρση στην πάθησή τους1.

1Zuo Y, Hua W, Luo Y, et al. Skin reactions of N95 masks and medial masks among health-care personnel: A self-report questionnaire survey in China. Contact Dermatitis. (2020)

 

Maskne_Bioderma

Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της μάσκας στο δέρμα σου;

Η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δερματικό φραγμό: μπορεί να προκαλέσει νέες εξάρσεις στο δέρμα ή να ενισχύσει δερματικά προβλήματα που προϋπήρχαν (ακμή, ροδόχρους, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ατοπική δερματίτιδα). Το κάθε δέρμα είναι μοναδικό και αντιδρά με το δικό του τρόπο.

Ερεθισμός στο δέρμα

Η χρήση μάσκας προκαλεί τριβές που μπορούν να οδηγήσουν σε δερματικό ερεθισμό. Όταν μιλάμε, βήχουμε ή επανατοποθετούμε τη μάσκα, προκαλούμε πολλές τριβές. Ανάλογα με την ευαισθησία του δέρματός σας, οι επαναλαμβανόμενες τριβές μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ερεθισμού. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από επαγγελματίες υγείας έδειξαν πως ο ερεθισμός μπορεί να εμφανιστεί στη μύτη, το πιγούνι και τα μάγουλα, κάτω από τα μάτια και πίσω από τα αυτιά.

Επίσης, η μάσκα συγκρατεί ρύπους και ακαθαρσίες με αποτέλεσμα να ερεθίζει το δέρμα ακόμη περισσότερο.

Maskne_frictions

Δερματικό πρόβλημα

Η χρήση μάσκας για μεγάλο διάστημα ενισχύει και την εφίδρωση. Ο συνδυασμός τριβής και ιδρώτα μπορεί να επηρεάσει το δερματικό φραγμό και να προκαλέσει την εμφάνιση:

- ξηρότητας ή δερματίτιδας εξ επαφής
- κνησμό
- ορατή ερυθρότητα στα σημεία τριβής (εξάνθημα, ροδόχρους)
- απολέπιση στη μύτη, τα μάγουλα και το πιγούνι (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα)2.

Μία Κινέζικη έρευνα έδειξε πως η ξηρότητα(70,3%) και η απολέπιση (62,2%) είναι τα πιο συχνά δερματικά προβλήματα3.

Παράλληλα, μία κινέζικη έρευνα έδειξε πως ο κνησμός που συνδέεται με τη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου παρατηρείται στο 19.6%, ιδιαίτερα στα άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή ατοπική προδιάθεση4.

2S. Giacalone  A. Minuti  C. B. Spigariolo  E. Passoni  G. Nazzaro, Facial dermatoses in the general population due to wearing of personal protective masks during the COVID‐19 pandemic: first observations after lockdown, Clinical and Experimental Dermatology (2020)
3Lan J, Song Z, Miao X, Li H, Li Y, Dong L, Yang J, An X, Zhang Y, Yang L, Zhou N, Yang L, Li J, Cao J, Wang J, Tao J, Skin damage among healthcare workers managing coronavirus disease-2019, Journal of the American Academy of Dermatology (2020)
4Szepietowski JC, Matusiak Ł, Szepietowska M, et al. Face mask-induced itch: a self-questionnaire study of 2.315 responders during the COVID-19 pandemic. Acta Derm Venereol. (2020)
Maskne_oclusives-expect

Maskne

Όταν αναπνέουμε μέσα στη μάσκα προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας η οποία οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής του σμήγματος. Σε αυτό το θερμό και υγρό περιβάλλον, το σμήγμα που παράγεται μπορεί εύκολα να αλλοιωθεί (οξείδωση του σμήγματος) και να αναπτυχθούν βακτήρια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν σπυράκια και στίγματα μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα, κυρίως στο πιγούνι και μερικές φορές και στη μύτη. Μπορεί να έχετε ακούσει για το φαινόμενο MASKNE το οποίο αναφέρεται στην ακμή που προκαλείτε από τη μάσκα.

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, έδειξε αύξηση στην έξαρση της ακμής μετά από χρήση μάσκας και μεγάλο χρονικό διάστημα (>4 ώρες την ημέρα μετά από 2 μήνες)5.

 

5Han C, Shi J, Chen Y, et al. Increased flare of acne caused by long-time mask wearing during COVID-19 pandemic among general population. Dermatol Ther. (2020)
Maskne_maskne

Έλλειψη Βιταμίνης D

Μην ξεχνάτε πως η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει μερικό φιλτράρισμα του φυσικού φωτός. Αυτά είναι καλά νέα για τις ακτίνες UV αλλά κακά για την παραγωγή της Βιταμίνης D.

Maskne_filtration-of-natural-light

 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Dr Michèle Sayag, Allergist - BIODERMA.

  Η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό εξαιτίας της τριβής με το δέρμα. Δημιουργεί ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον που ευνοεί την παραγωγή σμήγματος και την εμφάνιση ατελειών (ακμής ή φλεγμονών).

  Dr Michèle Sayag, Allergist - BIODERMA.

Τι κάνουμε όταν η μάσκα προσώπου ερεθίζει το δέρμα μας; Πώς το αποτρέπουμε;

maskne-women-cleanse

Τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να χρησιμοποιήσετε ένα αποτελεσματικό καθαριστικό προσώπου, το οποίο να είναι και απαλό και προστατεύει το δερματικό φραγμό.

Μία καλή λύση για να αποτρέψουμε τις συνέπειες της μάσκας είναι ο καθημερινός καθαρισμός του προσώπου, πρωί και βράδυ, χρησιμοποιώντας νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μην επηρεάζει το δερματικό φραγμό.

Αυτό θα μας βοηθήσει να αφαιρέσουμε τον ιδρώτα και τη λιπαρότητα, απομακρύνοντας το αλλοιωμένο σμήγμα, τους ρύπους και τα νεκρά κύτταρα, αποτρέποντας τις εξάρσεις και τους μπλοκαρισμένους πόρους.

Προτείνουμε τον καθαρισμό του προσώπου με το αντίστοιχο νερό micellaire της Bioderma.

 

Tip: το νερό micellaire Sensibio H2O αφαιρεί πάνω από το 98% του μακιγιάζ, τους ρύπους και βοηθάει το δέρμα να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές.

maskne-women-cream

Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα φροντίδας που ανταποκρίνεται στην ευαισθησία της επιδερμίδας μας.

Για να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τις συνέπειες της συχνής χρήσης μάσκας, οι δερματολόγοι προτείνουν τη χρήση μίας ενυδατικής κρέμας, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας, πρωί και βράδυ, ιδανικά 30 λεπτά πριν τη χρήση της μάσκας, ώστε να έχει απορροφηθεί από το δέρμα μας.

 • το πρωί, χρησιμοποιήστε μία λεπτόρρευστη ενυδατική κρέμα για να προστατεύσετε το δέρμα σας
 • το βράδυ, χρησιμοποιήστε τη συνηθισμένη σας κρέμα

Αν έχετε ευαίσθητο ή αντιδραστικό δέρμα, προστατεύεστε το δέρμα ας από τη μάσκα, προφυλάξτε το υδρολιπιδικό σας φιλμ και ενισχύστε το δερματικό φραγμό.

Σε περίπτωση ακμής ή maskne, είναι απαραίτητα προϊόντα που απευθύνονται στο ευαίσθητο δέρμα με τάση ακμής, για να περιορίσουμε την παραγωγή σμήγματος, την αλλοίωσή και την εμφάνιση ακμής, ενώ παράλληλα το καταπραΰνουμε και το ενυδατώνουμε.

Συμβουλή: σε περίπτωση κοκκινίλας από τη μάσκα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κρέμα Sensibio Light. Αν έχετε μόνιμη κοκκινίλα (ροδόχρους), που επιβαρύνεται με τη συχνή χρήση μάσκας, μπορείτε να δοκιμάσατε το Sensibio AR. Για το δέρμα με τάση ακμής, η κρέμα Sébium Sensitive είναι η καλύτερή σας επιλογή.

Η σημασία του καλού καθαρισμού

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ο Covid-19 μπορεί να επιβιώσει στο δέρμα μέχρι και για 9 ώρες. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του συχνού καθαρισμού των χεριών καθώς και του σωστού καθαρισμού του προσώπου.

6Ryohei Hirose, Hiroshi Ikegaya, Yuji Naito, Naoto Watanabe, Takuma Yoshida, Risa Bandou, Tomo Daidoji, Yoshito Itoh, Takaaki Nakaya, Survival of SARS-CoV-2 and influenza virus on the human skin: Importance of hand hygiene in COVID-19, Clinical Infectious Diseases, ciaa1517.
See here

Maskne_type-of-mask

Η επιλογή της κατάλληλης μάσκας είναι το 1ο βήμα για την αποφυγή ή τον περιορισμό των δερματικών ερεθισμών. Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει. Δεν υπάρχουν βασικοί κανόνες: εξαρτάται από το είδος της ευαισθησίας. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, προτείνετε η δοκιμή διαφόρων μασκών για να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα (δεν προκαλεί κνησμό κλπ...)

Μην ξεχνάτε πως πρέπει να αλλάζετε τη μάσκα σας κάθε 4 ώρες και να την πετάτε με ασφάλεια σε μία κλειστή σακούλα, για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού. Αν χρησιμοποιείτε βαμβακερή μάσκα, πρέπει να την πλένετε στους 60° για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Μακιγιάζ κάτω από τη μάσκα;

Πρέπει να θυμόμαστε πως το μακιγιάζ κάτω από τη μάσκα, μπορεί εύκολα να κλείσει τους πόρους και να προκαλέσει την εμφάνιση ατελειών. Για το λόγο αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείτε ελαφρύ, μη φαγεσωρογόνο μακιγιάζ, ειδικά σχεδιασμένο για το ευαίσθητο/ υπερευαίσθητο ή με τάση για ακμή δέρμα. Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε καλά το μακιγιάζ από το πρόσωπο και τα μάτια, και να καθαρίζετε το δέρμα σας σε βάθος.

 

 • Χωρίς ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

  Ευαίσθητο δέρμα Κανονικό-Μεικτό δέρμα

  Micellar technology

  Sensibio H2O

  Το Νο1 νερό καθαρισμού micelllaire που καταπραΰνει, καθαρίζει και απαλλάσσει το δέρμα από μακιγιάζ και ρύπους.

  Για ποιον;

  Ενήλικες, Έφηβοι

 • Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

  Ευαίσθητο, αντιδραστικό δέρμα

  D.A.F. Patent

  Sensibio Gel moussant

  Το καθαριστικό Micellaire τζελ καταπράυνσης που ενισχύει τη φυσική ενυδάτωση του δέρματος.

  Για ποιον;

  Ενήλικες, Έφηβοι

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Sensibio Light 40ml, καταπραϋντική θεραπεία για ευαίοσθητο δέρμα
 • Καθημερινή φροντίδα

  Ευαίσθητο, αντιδραστικό δέρμα Κανονικό-Μεικτό δέρμα

  Toleridine™ patent

  Sensibio Light

  Καταπραϋντική και ενυδατική φροντίδα για ευαίσθητο δέρμα]

  Για ποιον;

  Ενήλικες, Έφηβοι

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Sensibio AR 40ml, θεραπεία για δέρμα με ερυθρότητα
 • Καθημερινή φροντίδα

  Ευαίσθητο δέρμα με τάση ερυθρότητας

  Rosactiv™ patent

  Sensibio AR

  Ενυδατική και καταπραϋντική φροντίδα κατά της ερυθρότητας.

  Για ποιον;

  Ενήλικες, Έφηβοι

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Sebium H2O 500ml, νερό καθαρισμού micellaire για δέρμα με τάση ακμής
 • Χωρίς ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

  Μεικτό-Λιπαρό δέρμα Δέρμα με ακμή

  Micellar technology

  Sébium H2O

  Νερό καθαρισμού Micellaire που καθαρίζει και αφαιρεί το μακιγιάζ απαλά χωρίς να ξηραίνει την επιδερμίδα. Ιδανικό για το λιπαρό, μεικτό ή με τάση για ακμή δέρμα.

  Για ποιον;

  Ενήλικες, Έφηβοι

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Sebium Gel moussant F500ml, τζελ καθαρισμού για λιπαρό δέρμα
 • Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

  Μεικτό-Λιπαρό δέρμα

  D.A.F. Patent

  Sébium Gel moussant

  Απαλό gel καθαρισμού &ντεμακιγιάζ για το λιπαρό, μεικτό ή με τάση για ακμή δέρμα.

  Για ποιον;

  Ενήλικες, Έφηβοι

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Sebium Sensitive 30ml, θεραπεία για δέρμα με τάση ακμής
 • Καθημερινή φροντίδα

  Δέρμα με ακμή Ευαίσθητο και ταλαιπωρημένο δέρμα με ακμή

  Inflastop™ technology

  Sébium Sensitive

  Η φροντίδα για ευαίσθητο δέρμα με τάση ακμής που καταπραΰνει, ενυδατώνει και εξαλείφει τα σπυράκια

  Για ποιον;

  Ενήλικες, Έφηβοι