Dehydrated skin

Το αφυδατωμένο δέρμα εμφανίζεται ως έλλειψη λάμψης και άνεσης με έντονη, επίμονη σφίξιμο.

Το δέρμα αισθάνεται φαγούρα, ειδικά μετά το πλύσιμο και έχει επίσης κλίμακες. Αυτή είναι μια ασυνήθιστη, προσωρινή κατάσταση που δεν είναι απαραίτητη σε σχέση με έναν «ξηρό» τύπο δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι το λιπαρό δέρμα μπορεί εύκολα να έχει στιγμές αφυδάτωσης.

Τι προκαλεί την αφυδάτωση του δέρματος;

Woman drinking water
 • Το νερό, όπως και ο αέρας, είναι στοιχεία απαραίτητα για τη ζωή.
 • Το νερό αντιπροσωπεύει περίπου το 65% του συνολικού σωματικού βάρους ενός ενήλικα.
 • Έτσι, ένα άτομο που ζυγίζει 70 κιλά αποτελείται από περίπου 49 λίτρα νερού, το 15% του οποίου είναι συμπυκνωμένο στο δέρμα.
 • Το νερό παίζει ουσιαστικό ρόλο στο δέρμα. Το δέρμα είναι μια δεξαμενή η οποία αξιοποιείται και από άλλα όργανα. Διευκολύνει τις ανταλλαγές με το εξωτερικό περιβάλλον: το νερό μετακινείται από το χόριο στην επιφάνεια εμποτίζοντας τα διάφορα στρώματα με διάχυση.
 • Αυτή η ροή του νερού ονομάζεται Transepidermal Water Loss (TEWL). Φυσικά προστατευμένο από ένα υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφάνειά του, το κεράτινο στρώμα (εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας) περιορίζει αυτή τη διαδικασία εξάτμισης.
 • Εάν αυτό το φυσιολογικό φράγμα υποστεί βλάβη, το TEWL επιταχύνεται, κάνοντας έτσι το δέρμα ξηρό. Το νερό στο χόριο δεν κυκλοφορεί πλέον στην επιδερμίδα. Το υδρολιπιδικό φιλμ σταματά να λειτουργεί σωστά. 

Όλοι οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση

Cold
Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως κρύο, χειμώνας, άνεμος, ρύπανση, υπεριώδεις ακτίνες κ.λπ.
Smoking
Εξωτερικοί παράγοντες όπως ο καπνός ή το αλκοόλ.
Stress
Συναισθηματικοί παράγοντες άγχος ή κόπωση
Pills
Ορισμένες ιατρικές προσεείες διαχωριστικά διακρίσεις της ακμής ή κατά της χοληστερόλης και
Essential oils
Καλλυντικά παραγωγής που είναι πολύ επιθετικά, διαρυπαντικά, τρίψιμο ή στεγνωμα.

Το δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο στην ενπάρκεια νερού, γι 'αυτό διαθέτει μηχανισμούς υδρορρύθμισης.

1) Υδρορρύθμιση του δέρματος

Το δέρμα αποτελείται από 70% νερό. Σχεδόν το 75% βρίσκεται βαθιά στο χόριο όπου παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθεκτικότητα του δέρματος.

Δύο στοιχεία ενυδατώνουν την επιδερμίδα:

 • στατικό νερό, το οποίο είναι σταθερό
 • δυναμικό νερό, το οποίο κυκλοφορεί

Η υδρορρύθμιση επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο υδάτινων συστατικών και από μόνη της εγγυάται τη φυσική και λειτουργική ακεραιότητα του δέρματος. Τρεις κύριοι παράγοντες συμβάλλουν στην υδρορρύθμιση: NMFs (Φυσικοί Ενυδατικοί Παράγοντες), λιπίδια στο κεράτινο στρώμα και ακουαπορίνες.

Water drops

2) NMFs (Φυσικοί Ενυδατικοί Παράγοντες), παράγοντες υδρορρύθμισης

Τα NMFs είναι μόρια που μπορούν να δεσμεύσουν το νερό μέσα στο κεράτινο στρώμα. Ονομάζονται υγραντικά. Τα πιο γνωστά NMF είναι η ουρία και το γαλακτικό οξύ.

Άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Αυτές περιλαμβάνουν γλυκερίνη και ξυλιτόλη. 

 

Λειτουργία νερού και φραγμού του δέρματος

Το κεράτινο στρώμα είναι κατασκευασμένο από κύτταρα χωρίς πυρήνες που" ενισχύονται "από λιπίδια που ονομάζονται λιπίδια μεσοκορνοκυττάρων. Η σωστή ποσότητα και ποιότητα αυτών των λιπιδίων είναι απαραίτητη για την ακεραιότητα του κεράτινου στρώματος και συνεπώς τη λειτουργία του" φραγμού ". Όταν λείπουν ή επιδεινώνονται , η κυτταρική συνοχή δεν είναι πλέον εγγυημένη. Ως αποτέλεσμα είναι η αύξηση της εφίδρωσης, που ονομάζεται επίσης Διαδερμική απώλεια νερού (TWL: μόνιμη, ελαφριά και φυσική εξάτμιση του νερού που βρίσκεται στο σώμα). Το καλά ενυδατωμένο δέρμα πρέπει να είναι ικανό να διατηρεί το νερό του , εξ ου και η σημασία των λιπιδίων μεταξύ των κερατοκυττάρων.

Τι είναι οι ακουαπορίνες;

Οι ακουαπορίνες είναι οι δίαυλοι μέσω των οποίων το νερό κινείται στην επιδερμίδα. Αυτές οι πρωτεΐνες παράγονται από τα κερατινοκύτταρα (κύτταρα επιδερμικής παραγωγής) και εισάγονται στη μεμβράνη τους για να επιτρέψουν τη διέλευση των μορίων του νερού. Αυτή η κίνηση είναι απαραίτητη για το δέρμα. Η επιδερμίδα δεν διαθέτει αγγεία. Όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την κυτταρική ζωή (ανόργανα άλατα, βιταμίνες, θρεπτικά στοιχεία κ.λπ.) που μεταφέρονται από το αίμα στο χόριο φτάνουν στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος χάρη στις ακουαπορίνες. Χωρίς ακουαπορίνες, η επιδερμίδα δεν θα μπορούσε να «τρέφεται» μόνη της. 

 

Πώς εξηγείτε τη διαφορά μεταξύ ξηρού και αφυδατωμένου δέρματος;

Το αφυδατωμένο δέρμα είναι πάντα μια προσωρινή κατάσταση που μπορεί να αντιστραφεί με τα κατάλληλα προϊόντα.

Είναι μια αλλοίωση στο επιφανειακό στρώμα της επιδερμίδας που στερείται νερού. Αυτή η έλλειψη ενυδάτωσης διαταράσσει τη λειτουργία φραγμού του δέρματος και οδηγεί σε δυσφορία. Από την άλλη πλευρά, το ξηρό ή πολύ ξηρό δέρμα είναι μια μόνιμη κατάσταση που περιγράφει έναν συγκεκριμένο τύπο δέρματος που στερείται τόσο νερού όσο και λιπιδίων. Μάθετε περισσότερα για το ξηρό και πολύ ξηρό δέρμα εδώ.

 

Ποιος επηρεάζεται;

Όλοι οι τύποι δέρματος μπορούν να αφυδατωθούν σε ορισμένες περιστάσεις ή κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών.

Ένας δερματολόγος θα επιβεβαιώσει τον τύπο του δέρματός σας και θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανούς παράγοντες αφυδάτωσης, όπως αλλαγή στο περιβάλλον εργασίας, κολύμπι σε πισίνα, χρήση επιθετικού σαπουνιού ή αφρόλουτρου, πρόσφατης ασθένειας ή φαρμακευτικής θεραπείας (αντι-χοληστερόλη κ.λπ. .).

Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε τον παράγοντα που ευθύνεται για την αφυδάτωση, πρέπει να τον διορθώσετε το συντομότερο δυνατό.

Doctor with patient - Prescription

 • Παρόλο που η αφυδάτωση του δέρματος συνδέεται με την κακή κίνηση του νερού στο δέρμα, θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι θα παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας τουλάχιστον 1,5 λίτρα νερό την ημέρα (εκτός εάν ο γιατρός σας σας πει κάτι διαφορετικό).
 • Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια υγιή εσωτερική ατμόσφαιρα αποφεύγοντας τους θερμαινόμενους ή κλιματιζόμενους χώρους που επιταχύνουν την εξάτμιση. Επίσης, είναι πάντα σημαντικό να επιλέξετε μη επιθετικά προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης της επιδερμίδας.
 • Χρησιμοποιήστε προϊόντα ενυδάτωσης, χωρίς απορρυπαντικά και, εάν είναι απαραίτητο, προϊόντα καθαρισμού με επιφανειακά λιπαρά (με τη μορφή γάλακτος, κρεμών, βάλσαμων, αλοιφών και λαδιών ανάλογα με την περιοχή και τον βαθμό ξηρότητας).

Ο στόχος είναι η μείωση της εξάτμισης του νερού, η διατήρηση επαρκούς ποσότητας νερού στην επιδερμίδα και η επιδιόρθωση του εξασθενημένου φραγμού του δέρματος.

Woman doing sport

Στο πρόσωπο και το σώμα σας, χρησιμοποιήστε προϊόντα με κατάλληλο pH που δεν περιέχουν επιθετικά επιφανειοδραστικά, όπως ένα σύνθετο χωρίς σαπούνι ή ένα μαλακτικό βάλσαμο καθαρισμού.

Woman washing her face with water

Δύο φορές την ημέρα μετά το πλύσιμο, θυμηθείτε να εφαρμόζετε πάντα απαλά ένα ενυδατικό μαλακτικό προϊόν για να επιδιορθώσετε το φράγμα του δέρματος και να μειώσετε το τράβηγμα.

Προστατέψτε τον εαυτό σας εάν εκτεθείτε σε έντονο κρύο ή υπεριώδεις ακτίνες. Θυμηθείτε να ενυδατώσετε το δέρμα σας μετά την πισίνα για να περιορίσετε το αποτέλεσμα ξηρότητας από το χλώριο.

Bioderma - woman applying cream on the face

Χωρίς ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

Αφυδατωμένο ευαίσθητο δέρμα

Aquagenium™ patent

Hydrabio H2O

Ενυδατικό νερό καθαρισμού micellaire, απομακρύνει το μακιγιάζ & ρύπους.

Για ποιον;

Ενήλικες, Έφηβοι

Καθημερινή φροντίδα

Αφυδατωμένο ευαίσθητο δέρμα Κανονικό-Μεικτό δέρμα

Aquagenium™ patent

Hydrabio Gel-Crème

Χαρίζει ενυδάτωση και λάμψη στην αφυδατωμένη κανονική προς μεικτή επιδερμίδα.

Για ποιον;

Ενήλικες, Έφηβοι

Καθημερινή φροντίδα

Ξηρο-Πολύ ξηρό ευαίσθητο δέρμα Αφυδατωμένο ευαίσθητο δέρμα

Aquagenium™ patent

Hydrabio Crème

Πλούσια ενυδατική κρέμα προσώπου για το κανονικό προς ξηρό δέρμα. Ενισχύει την ενυδάτωση και επαναφέρει τη φυσική λάμψη της επιδερμίδας

Για ποιον;

Ενήλικες, Έφηβοι

Καθημερινή φροντίδα

Αφυδατωμένο ευαίσθητο δέρμα Φωτοπροστασία για κανονικό-ξηρό δέρμα

Aquagenium™ patent

Hydrabio Perfecteur SPF 30

Δερματολογική φροντίδα για τέλεια επιδερμίδα.

Για ποιον;

Ενήλικες, Έφηβοι