Sensitive or Intolerant Skin

Το ευαίσθητο και δυσανεκτικό δέρμα αντιδρά περισσότερο από το κανονικό. Υπόκειται σε τσίμπημα, θέρμανση, τσούξιμο και πιο σπάνια κνησμό, συχνά με διαλείποντα τρόπο. 


Μερικές φορές σε συνδυασμό με ερυθρότητα, αυτή η αίσθηση δυσφορίας εντείνεται όταν το δέρμα αντιδρά με τους διάφορους συνδυασμούς ερεθισμάτων που κανονικά δεν προκαλούν ερεθισμό. 


Οι παράγοντες ενεργοποίησης μπορεί να είναι:

Sun
Φυσικοί UV ακτινοβολία, ζεστός ή κρύος καιρός, αέρας, μεταβολή θερμοκρασίας, τριβή, κ.α.
Pills
Χημικοί καλλυντικά, σαπούνια, νερό, προϊόντα ξυρίσματος για τους άνδρες, κ.α.
Stress
Ψυχολογικοί στρες, συναισθήματα, κ.α.
Calendar
Ορμονικοί έμμηνος κύκλος, κ.α.
Food
Εσωτερικοί παράγοντες πικάντικο φαγητό, κ.α.

Συνεπώς, το ευαίσθητο και δυσανεκτικό δέρμα αντιδρά σε ερεθίσματα που δεν έχουν καμία επίδραση σε άλλων τύπων δέρματα. Αυτή η υπερευαισθησία του δέρματος είναι το αποτέλεσμα της μείωσης του ορίου ανοχής. Όσο πιο ευαίσθητο είναι ένα δέρμα, η αντιδραστικότητα εκδηλώνεται προσωρινά, ορισμένες φορές.

Το δυσανεκτικό δέρμα αντιδρά συνέχεια ή σχεδόν συνέχεια και έχει σχεδόν μηδενική αντοχή. 

Your Skin - Sensibio

Δύο βασικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για την μείωση του ορίου ανοχής και συνεπώς αυξάνεται η ευαισθησία:

  1.  Αρχικά, η λειτουργία του φραγμού της επιδερμίδας στο ευαίσθητο και δυσανεκτικό δέρμα εξασθενεί. Αυτές οι ανώμαλες εκκρίσεις προκαλούν στη συνέχεια τις δυσάρεστες αισθήσεις που νιώθουν τα άτομα που έχουν προσβληθεί.
  2. Φαίνεται επίσης ότι το ευαίσθητο δέρμα εκκρίνει πάρα πολλές προ φλεγμονώδεις κυτοκίνες (ουσίες που εκκρίνονται από κύτταρα του δέρματος) και ορισμένους νευροδιαβιβαστές μέσω των επιφανειακών νευρικών απολήξεων. Το ευαίσθητο και δυσανεκτικό δέρμα παράγει επίσης πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες.

Mother and daughter sitting and together

Αυτό το φαινόμενο ευαίσθητου δέρματος είναι συχνό καθώς λέγεται ότι επηρεάζει το ένα τρίτο τυ ενήλικου πληθυσμού.

Οι γυναίκες (60%) επηρεάζονται συχνότερα από τους άνδρες (40%). Λόγω της κληρονομικότητας και της γενετικής, το δέρμα ορισμένων ατόμων είναι πιο ευαίσθητο από άλλα, ειδικά το ανοιχτόχρωμο δέρμα. Το χρώμα του δέρματος όμως δεν καθορίζει την ευαισθησία. Η συχνότητα αυτής της κατάστασης γενικά μειώνεται με την ηλικία.


Το ευαίσθητο δέρμα μπορεί (ή και όχι) να συνδυαστεί με κλινικά συμπτώματα μιας κατάστασης προσώπου όπως η ροδόχρου ακμή, το έκζεμα ή η σμηγματορροική δερματίτιδα.
Η μη λήψη προφυλάξεων κατά των παραδοσιακών παραγόντων που προκαλούν το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ή την επιδείνωσή του.

Woman looking at her skin in the mirror

Η ευαίσθητη επιδερμίδα συνεπάγεται ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς αυτό σημαίνει πως ακόμα και απλά πράγματα στη ζωή μπορούν να διαταραχθούν από αυτές τις αντιδράσεις. Επίσης η θεραπεία δερματολογικών προβλημάτων είναι περισσότερο περίπλοκη καθώς οι τοπικές θεραπείες είναι γενικά πιο ανεκτές.  

Επισκέψου τον δερματολόγο έτσι ώστε να αναγνωρίσει τους παράγοντες που προκάλεσαν την αντίδραση στο δέρμα σου ή την χειροτέρεψαν και να σου δώσουν την κατάλληλη συμβουλή. 
Ο ιατρός θα σε εξετάσει για να αποκλείσει την ροδόχρου ακμή, το έκζεμα ή την σμηγματορροική δερματίτιδα ως αιτίες της δερματικής σου υπερευαισθησίας. Αυτά χρήζουν ειδικής μεταχείρισης.

Doctor with a patient in a medical office

Όλες οι πηγές επιθετικότητας πρέπει να είναι περιορισμένες: 

  • Έκθεση στο κρύο
  • Ερεθιστικά προϊόντα και επιβλαβή καλλυντικά προϊόντα (επιθετικά καθαριστικά, scrubs, ακατάλληλες κρέμες, κ.α.) 
  • Για άντρες, ακατάλληλα προϊόντα και όχι αρκετός χρόνος κατά το ξύρισμα (τα μαλλιά πρέπει να έρχονται σε επαφή με ζεστό νερό για τουλάχιστον τρία λεπτά ώστε να μαλακώνουν)  
  • Οι βλαβερές επιδράσεις του ηλίου στο δέρμα, γεγονός που αυξάνει την ευαισθησία του (χρησιμοποιείστε ένα καλό προϊόν φωτοπροστασίας).  
Cold - Smiling Woman

Χρησιμοποιείστε περιορισμένο αριθμό καταπραϋντικών προϊόντων. 
Πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα καταπραϋντικό καθαριστικό εξαιρετικά υψηλής αντοχής, κατά προτίμηση ένα προϊόν χωρίς ξέβγαλμα, χωρίς άρωμα, χωρίς συντηρητικά και χωρίς επιφανειοδραστικές ουσίες.
 Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν στεγνώνετε το πρόσωπό σας. Ελαφρύ χτύπημα αντί για τρίψιμο.  

Woman cleaning her face

Μια ή δύο φορές την ημέρα, εφαρμόστε απαλά μια θεραπεία εξαιρετικά υψηλής αντοχής (χωρίς άρωμα, χωρίς συντηρητικά, χωρίς επιφανειοδραστικές ουσίες) που καταπολεμά τις δερματικές αντιδράσεις.  
Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, εφαρμόστε απαλά μια εντατική ενυδατική θεραπεία (μάσκα).
Το μακιγιάζ πρέπει επίσης να είναι περιορισμένο και να επιλέγεται με προσοχή.

Bioderma - woman applying cream on the face