Skin with Redness and Visible Vessels

Η ερυθρότητα ή τα μικρά ορατά αγγεία είναι συμπτώματα του δέρματος που προκαλούνται από μια ανωμαλία στο φλεβικό σύστημα του προσώπου.

Η ερυθρότητα, με ή χωρίς αίσθηση καύσου, μπορεί να είναι προσωρινή ή να διαρκεί για μεγαλύτερο διάστημα.

Ορισμένοι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση:

  • Δραστικών διακυμάνσεις της θερμοκρασίας (ζεστό-κρύο)
  • Κατανάλωση ζεστών και πικάντικων τροφίμων, αλκοόλ κ.λπ.

Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Sensibio H2O 850ml,  νερό καθαρισμού micellaire για ευάισθητο δέρμα

Χωρίς ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

Ευαίσθητο δέρμα Κανονικό Δέρμα

Micellar technology

Sensibio H2O

Το Νο1 νερό καθαρισμού micelllaire που καταπραΰνει, καθαρίζει και απαλλάσσει το δέρμα από μακιγιάζ και ρύπους.

Για ποιον;

Ενήλικες, Έφηβοι

Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

Ευαίσθητο δέρμα

D.A.F. Patent

Sensibio Gel moussant

Το καθαριστικό Micellaire τζελ καταπράυνσης που ενισχύει τη φυσική ενυδάτωση του δέρματος.

Για ποιον;

Ενήλικες, Έφηβοι

Καθημερινή φροντίδα

Ευαίσθητο δέρμα με τάση ερυθρότητας

Rosactiv™ patent

Sensibio AR

Ενυδατική και καταπραϋντική φροντίδα κατά της ερυθρότητας.

Για ποιον;

Ενήλικες, Έφηβοι

Η ροδόχρους, συνοδεύεται συνήθως από ερυθρότητα και εμφανή αγγεία στο πρόσωπο.

Αυτές όμως δεν είναι μόνιμες αιτίες. Ορισμένες δερματολογικές ασθένειες που προκαλούν διαστολή στα  αιμοφόρα αγγεία ενισχύουν τις εξάψεις και την ερυθρότητα και μπορεί να αντιστοιχούν σε υποκείμενες ασθένειες που πρέπει να διερευνηθούν. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αγγειακές διαστολές που μπορούν να εμφανιστούν στο πρόσωπο ή να αυξήσουν εκείνες που ήδη υπάρχουν. Για το λόγο αυτό και απαιτείται δερματολογική αξιολόγηση εάν υπάρχουν αμφιβολίες. 

 

Οι ευρυαγγείες είναι η διαστολή μικρών επιφανειακών δερματικών αγγείων στο επιφανειακό χόριο. Ο ιατρικός όρος που αντιστοιχεί σε αυτήν την αγγειακή διαστολή είναι οι τελαγγειεκτασίες.

Το δίκτυο των επιφανειακών αγγείων σχηματίζει ένα " τριχοειδές σύστημα " φτιαγμένο από κοκκινωπές γραμμές στο πρόσωπο. Ορισμένες από τις παραμέτρους αυτού του δικτύου ενδέχεται να διαφέρουν, ανάλογα με το άτομο και τον τύπο του δέρματος, τον χρόνο της διαδικασίας και την εσωτερική ή εξωτερική θερμοκρασία ή έντονες διακυμάνσεις της. Τα αγγεία είναι λίγο πολύ φαρδιά και το χρώμα τους κυμαίνεται από έντονο κόκκινο έως μοβ ή ακόμη και μπλε.

Η τοπογραφία ποικίλλει, αλλά συνήθως είναι σχετικά συμμετρική. Μερικές φορές επηρεάζονται μόνο τα ρουθούνια, αλλά τα ζυγωματικά ή τα μάγουλα, γενικότερα, είναι η πιο συνηθισμένη περιοχή που επηρεάζεται. Ωστόσο, μπορεί να επηρεαστεί ολόκληρο το πρόσωπο .
Όταν οι διακλαδώσεις στις τελαγγειεκτασίες είναι δύσκολο να φανούν με γυμνό μάτι και η ερυθρότητα κυριαρχεί, αυτό ονομάζεται ερύθρωση.

Woman looking at her skin in the mirror

Λογικά λοιπόν, ο γενικός όρος που περιγράφει την κατάσταση στη μέση μεταξύ των δύο παραλλαγών είναι η ερυθρο-couperosis. 
Ένα αγκίωμα αράχνης μπορεί να παρατηρηθεί με couperosis. Αυτό είναι ένα αγγειακό δέντρο σε σχήμα αστεριού που περιέχει λίγο πολύ ένα υπερυψωμένο κόκκινο σημείο.


Στις περισσότερες περιπτώσεις, η couperosis δεν σχετίζεται με καμία υποκείμενη ασθένεια. Eμφανίζεται αργά και προοδευτικά. Είναι μια μορφή ροδόχρου ακμής.

Μπορεί να εμφανιστούν κοκκινίλες στο πρόσωπο πριν εμφανιστεί η couperosis. Τα άλλα σημάδια της ροδόχρου ακμής είναι η ερύθρωση και πιθανώς οι κόκκινες βλατίδες (μικρά σημεία) ή οι φλύκταινες. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν προκαλεί ευρυαγγείες ή ροδόχρου ακμή. 

Woman with hair in the wind
  • Οι εξωτερικές καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο, καθώς η έκθεση σε άσχημες καιρικές συνθήκες, ο ήλιος και οι μεταβολές της εξωτερικής θερμοκρασίας που παρατηρούνται όταν εργάζεστε ή ακολουθείτε ένα χόμπι μπορεί να την προκαλέσουν.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ δεν προκαλεί couperosis ή ροδόχρου ακμή.

Ποιος επηρεάζεται από την couperosis;

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο, λεπτό δέρμα επηρεάζονται συχνότερα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής;

Η ροδόχρου ακμή είναι μια κοινή δερματολογική πάθηση που επηρεάζει μόνο το πρόσωπο, ιδιαίτερα τη μύτη, τα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι. Τα μάτια μπορεί να επηρεαστούν (οφθαλμική ροδόχρου ακμή) αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο. Η ροδόχρου δεν είναι ακμή και ο όρος" ροδόχρου ακμή "που χρησιμοποιείται μερικές φορές, καταργείται. Αυτή η ορατή κατάσταση του δέρματος είναι συχνά μια ψυχολογική πρόκληση επειδή προκαλεί παραμόρφωση και συχνά εκλαμβάνεται ως ένδειξη χρόνιου αλκοολισμού.

 

Τρεις διαφορετικές μορφές, τρεις τύποι συμπτωμάτων

Step 1

1/ Η αγγειακή μορφή: ερύθρωση και couperosis

Εμφανίζεται ως ερυθρότητα στο πρόσωπο, με ή χωρίς couperosis (μικρά διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία στα μάγουλα και τη μύτη, που ονομάζονται τελαγγειεκτασίες). Αυτή η ερυθρότητα μπορεί να συνοδεύεται σποραδικά από αγγειοκινητικές εξάψεις, δηλ. αισθήσεις εξάψεων στο πρόσωπο που διαλύονται γρήγορα.

Step 2

2/ Η θηλώδης-φλυκταινώδης μορφή

Η ερύθρωση συνδυάζεται με εμφάνιση εξανθημάτων που μοιάζουν με ακμή (κόκκινες κηλίδες και μικρές φλύκταινες, αλλά χωρίς φαγέσωρες), που εξακολουθούν να βρίσκονται αποκλειστικά στο πρόσωπο.

Step 3

3/ Η υπερτροφική μορφή

Αυτή η μορφή που χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη, γεμάτη γρομπαλάκια μύτη είναι πολύ πιο σπάνια και επηρεάζει σχεδόν αποκλειστικά τους άνδρες. Ονομάζεται ρινόφυμα και δεν σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Όλα αυτά τα συμπτώματα προκαλούν συχνά σημαντική καθημερινή δυσφορία και μειωμένη ποιότητα ζωής. 

Τι προκαλεί ροδόχρου ακμή;

Adult
Γενετικοί παράγοντες επηρεάζονται ιδιαίτερα οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμο δέρμα από περιοχές της Βόρειας Ευρώπης.
Sun
Εξωτερικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες, μεταβολές θερμοκρασίας (ορισμένα επαγγέλματα είναι πιο εκτεθειμένα)
Stress
διεγερτική χρήση αλκοόλ, μπαχαρικά, κυριαρχούν στην έναρξη της ροδόχρου ακμής
Body areas
Η μη φυσιολογική λειτουργία της φλέβας του προσώπου φαίνεται να είναι η κύρια αιτία έξαψης
Immunity
Ένα μικρό παράσιτο το Demodex folliculorum, που βρίσκεται συνήθως στο δέρμα, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Εδώ προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση.

Ποιος επηρεάζεται από τη ροδόχρου ακμή;

Η Rosacea είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες, και τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα επηρεάζονται περισσότερο.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά περίπου στην ηλικία των 30 ετών, αλλά η  μέγιστη ηλικία είναι περίπου 50 ετών.
Ένα συχνό χαρακτηριστικό της ροδόχρου ακμής είναι ότι εμφανίζεται σε ευαίσθητο δέρμα. 

Επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας ώστε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να υποδείξει εάν πάσχετε από couperosis, ροδόχρου ακμή ή άλλη πάθηση.

Doctor with a patient in a medical office

Η προληπτική θεραπεία περιλαμβάνει περιοριστικούς παράγοντες ενεργοποίησης, όπως αλλαγές θερμοκρασίας, έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ζεστά ροφήματα, πικάντικα πιάτα, καφές και αλκοόλ. Το αλκοόλ δεν προκαλεί αυτήν την κατάσταση, αλλά η κατανάλωσή του μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Εάν εμφανιστεί έξαψη, οι γιατροί συνιστούν να αφήσετε ένα παγάκι να λιώσει στο στόμα σας κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών της έκπλυσης.

Bioderma - Woman protecting from the sun

Ορισμένες φαρμακευτικές θεραπείες μπορεί να συνταγογραφηθούν από τον γιατρό:

  • Τοπικά, η μετρονιδαζόλη ως τζελ, κρέμα ή συνδυαστικά.
  • Δια του στόματος, τα αντιβιοτικά (τετρακυκλίνη), γενικά σε περίοδο τριών μηνών, σε περιπτώσεις ωοθηκικών φλυκταινών ή οφθαλμικής ροδόχρου ακμής.

Τούτου λεχθέντος, η ροδόχρου ακμή δεν θεραπεύεται από αυτές τις θεραπείες επειδή εξελίσσεται σε εξάρσεις και οι τοπικές θεραπείες πρέπει να διατηρούνται συνεχώς.
Η ερυθρότητα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, οι θεραπείες με λέιζερ είναι ιδιαίτερα ευεργετικές, ιδίως λέιζερ παλμών, Nd Yag και KTP. Οι διάφοροι τύποι αγγειακών λέιζερ περιγράφονται παρακάτω.

Woman taking medication

Η προτιμώμενη θεραπεία για την couperosis είναι η θεραπεία με λέιζερ. Αυτή η τεχνική άλλαξε σημαντικά τη διαχείριση αυτού του προβλήματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπειών με λέιζερ για αγγειακές βλάβες, δηλαδή θεραπείες με λέιζερ που στοχεύουν συγκεκριμένα τα αγγεία και την αιμοσφαιρίνη που βρίσκονται στα ερυθρά αιμοσφαίρια: λέιζερ KTP που δρα ιδιαίτερα στις διακλαδώσεις της couperosis, λέιζερ Nd: YAG και λέιζερ παλμών. δρουν επίσης στην ερύθρωση και στα αγγειώματα της αράχνης.

Woman having skin therapy

Οι δερμο-καλλυντικές θεραπείες είναι χρήσιμες για όλες τις δερματικές μορφές ροδόχρου ακμής και couperosis. Πρέπει να είναι ενυδατικές, καταπραϋντικές, μη αποφρακτικές και να προορίζονται για ευαίσθητο δέρμα. Είναι ιδανικό εάν έχουν επίσης αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού, περιορίζοντας την επαφή με το νερό της βρύσης. Συνιστάται επίσης η φωτοπροστασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κρέμες που αποκρύπτουν την ερυθρότητα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες. (Περιέχουν πράσινες χρωστικές ουσίες που εξουδετερώνουν την ερυθρότητα.)

Bioderma - woman applying cream on the face