Red, Scaly Skin

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια φλεγμονώδης φολιδωτή κατάσταση που επηρεάζει κυρίως το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής.


Οι πληγείσες περιοχές του προσώπου είναι κυρίως οι λιπαρές περιοχές (πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες) και στις δύο πλευρές της μύτης, τα ρουθούνια, οι ρινοχειλικές πτυχές, η περιοχή μεταξύ των φρυδιών και τα ίδια τα φρύδια, και ξ εξωτερική περιοχή των αυτιών. Το τριχωτό της κεφαλής είναι η κύρια περιοχή όπου εντοπίζεται η ασθένεια και προκαλεί φλεγμονώδη πιτυρίδα που εκτείνεται πέρα από το τριχωτό της κεφαλής. Άλλες τριχωτές περιοχές μπορεί να επηρεαστούν όπως τα βλέφαρα (που προκαλούν βλεφαρίτιδα) και η ηβική περιοχή, καθώς και η περιοχή της γενειάδας ή του θώρακα στους άνδρες.

Dandruff and scales

Στο τριχωτό της κεφαλής, οι φολίδες είναι γενικά κιτρινωπές και λιπαρές και δεν κολλάνε. Είναι πιθανό να εκτείνονται πέρα από τη γραμμή των μαλλιών στο μέτωπο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ενότητα «πιτυρίδα και ξηροδερμία» για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής εδώ.
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εξελίσσεται σε επεισόδια που διασκορπίζονται με περιόδους ολικής ή μερικής ύφεσης. Οι φλεγμονώδεις εξάρσεις μπορεί να καθορίζονται από τις εποχές και το άγχος. Τα κλινικά συμπτώματα αυξάνονται συχνά το χειμώνα.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν, αλλά υπάρχει συχνά κνησμός ή αίσθηση καύσου.

Καθημερινή φροντίδα

Ευαίσθητο δέρμα με τάση για ερυθρότητα και ξηροδερμία

D.A.F. Patent

Sensibio DS+ Crème

Καταπραϋντική φροντίδα κατά της ερυθρότητας και της ξηροδερμίας

Για ποιον;

Ενήλικες, Έφηβοι

Καθημερινή φροντίδα

Ευαίσθητο δέρμα με τάση για ερυθρότητα και ξηροδερμία

D.A.F. Patent

Sensibio DS+ Crème

Καταπραϋντική φροντίδα κατά της ερυθρότητας και της ξηροδερμίας

Για ποιον;

Ενήλικες, Έφηβοι

Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

Πιτυρίδα και ξηρό τριχωτό της κεφαλής

DSactiv™ patent

Nodé DS+ Shampooing

Το σαμπουάν που δρα στις αιτίες της επίμονης πιτυρίδας.

Για ποιον;

Ενήλικες, Έφηβοι

Ποιος επηρεάζεται από το SD;

Είναι μια συχνή πάθηση στους ενήλικες (επηρεάζει το 3% του πληθυσμού), ειδικά στους νεαρούς ενήλικες, αλλά επίσης συνήθως επηρεάζει τα βρέφη (71% από αυτά), αν και μόνο προσωρινά. Το “Cradle cap” στα βρέφη είναι ένα σημάδι σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.

 

 

Τι προκαλεί SD;

Ενώ ορισμένες συγκεκριμένες καταστάσεις προάγουν την ξαφνική εμφάνιση σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε υγιείς νεαρούς ενήλικες.

Αρκετοί παράγοντες φταίνε:

Sebaceous gland
Η ποσότητα του σμήγματος
Immunity
Ο ζυμομύκητας Malassezia (μύκητες) στο δέρμα των ατόμων (σαπροφυτική χλωρίδα) Η απόκριση του ανοσοποιητικού του προσβεβλημένου ατόμου σε ζυμομύκητες που ερεθίζουν και φλεγμονή του δέρματος

Η χρόνια, επαναλαμβανόμενη φύση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας που προκαλεί ερυθρότητα στο πρόσωπο με ή χωρίς φολίδες και / ή πιτυρίδα είναι μια σημαντική πηγή δυσφορίας για τα προσβεβλημένα άτομα. Αυτή η δυσφορία είναι κοινωνική και λειτουργική (κνησμός, αίσθημα καύσου κ.λπ.). 

 

Ποια είναι τα σημάδια της ψωρίασης;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική κατάσταση του δέρματος που επηρεάζει το 2 έως 3% του πληθυσμού. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ειδικοί παράγοντες ενεργοποίησης μπορούν να αποκαλύψουν ένα προφίλ με γενετική προδιάθεση και να προκαλέσουν βλάβες.

Η έκταση  της ψωρίασης είναι κόκκινη (ερυθηματώδης) και καλύπτεται με παχιές λευκές φολίδες. Ξεχωρίζει σε σχέση με ένα υγιές δέρμα.

Οι περιοχές που επηρεάζονται πιο παραδοσιακά είναι οι αγκώνες και τα γόνατα (περιοχές που επηρεάζονται από μικροτραυματισμούς), αλλά μπορεί να επηρεαστεί οποιοδήποτε μέρος του οργάνου. Το τριχωτό της κεφαλής είναι μια περιοχή που επηρεάζεται συχνά (ιδιαίτερα η ινιακή περιοχή). Όταν η ψωρίαση φτάσει στις πτυχές του δέρματος (βουβωνική χώρα, μασχάλες κ.λπ.), αυτό ονομάζεται αντίστροφη ψωρίαση, η οποία είναι πολύ λιγότερο φολιδωτή. Τα νύχια επηρεάζονται μερικές φορές επίσης με διάφορους τρόπους (πάχυνση, διάνοιξη, παραμορφώσεις).
Μερικές φορές η ψωρίαση εμφανίζεται στο δέρμα ως πολύ μικρές «σταγόνες» κηλίδες ή φλύκταινες με ερύθημα (ερυθρότητα).

Scratching

Μπορεί να αισθανθείτε φαγούρα ή ακόμη και αίσθημα καύσου στις πτυχές του δέρματος. Η ψωρίαση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, ειδικά εάν είναι εκτεταμένη ή εντοπίζεται σε ιδιαίτερα ενοχλητικές ή απόκρυφες περιοχές.
Επηρεάζει το δέρμα αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ρευματικά προβλήματα. Επηρεάζει περίπου το 25% των ατόμων με δερματικό πρόβλημα. Αυτός ο ψωριασικός ρευματισμός μπορεί να είναι αξονικός (σπονδυλική στήλη) ή περιφερικός (ιδιαίτερα οι φαλαγγικές αρθρώσεις). 

Ποιος επηρεάζεται από την ψωρίαση;

Η ψωρίαση προσβάλλει άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Ωστόσο, ξεκινά πριν από την ηλικία των 20 στο ένα τρίτο των περιπτώσεων και εμφανίζεται συχνά μεταξύ των ηλικιών 20 και 40.

 

Τι προκαλεί ψωρίαση;

Η οικογένεια επηρεάζεται στο 30 έως 40% των περιπτώσεων. Η μετάδοση περιλαμβάνει πολλά γονίδια (πολλαπλών γονιδίων) και δεν είναι συστηματική.


Τοπικά στο δέρμα, η επιταχυνόμενη επιδερμική ανανέωση προκαλεί την εμφάνιση κηλίδων . Με αυτήν την προδιάθεση ευαισθησίας, ορισμένοι παράγοντες ενεργοποίησης είναι σαφείς

Sun
Κλιματικές αλλαγές ειδικότερα ψυχρές περίοδοι
Microbiomy
Λοιμώδεις παράγοντες ειδικότερα το ρινοφαρυγγικό
Stress
Ψυχολογικό στρες το δέρμα είναι υπό την επίδραση νευροδιαβιβαστών και είναι «πολύ αντιδραστικό» εδώ.
Body areas
Τοπικά τραύματα εγκαύματα, περιοχές του δέρματος που έχουν υποστεί εντριβή και πιο πρακτικά, γδάρσιμο
Pills
Ορισμένα φάρμακα συνθετικά ανθελονοσιακά, ορισμένα φάρμακα για υπέρταση, άλατα λιθίου, συγκεκριμένες οφθαλμικές σταγόνες κ.λπ.
Doctor with patient - Prescription

Οι γιατροί είναι εξοικειωμένοι με αυτά τα φάρμακα και δεν χρειάζεται να σταματήσουν μια ευεργετική θεραπεία εάν η ευθύνη της δεν έχει αποδειχθεί. 


Ορισμένες ασθένειες και τοξικές συνήθειες, αν και δεν είναι συστηματικές, απαντώνται συχνά σε ασθενείς με ψωρίαση: μεταβολικό σύνδρομο (διάφορα συμπτώματα όπως σε υπέρβαρα άτομα, με υπεργλυκαιμία και υψηλή αρτηριακή πίεση), υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα. 

Εάν έχετε ερυθρότητα και ξηροδερμία, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας ώστε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να σας υποδείξει εάν πάσχετε από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση ή άλλη πάθηση.

Doctor with a patient in a medical office

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός θα αναζητήσει τον παράγοντα που προκάλεσε τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει κατάλληλες θεραπείες, συνήθως αντιμυκητιακές  θεραπείες. Τα άτομα με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα πρέπει να χρησιμοποιούν μη ερεθιστικά προϊόντα, να κατανοούν την χρόνια και επαναλαμβανόμενη φύση της, και ως εκ τούτου  να αποδέχονται την ανάγκη για θεραπεία συντήρησης.

Οι αντιμυκητιακές θεραπείες που χρησιμοποιούνται είναι σαμπουάν ή κρέμες για το πρόσωπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται επίσης λίθιο σε μορφή τζελ. Θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν κορτιζόνη στο πρόσωπο, καθώς αυτά παρέχουν γρήγορη ανακούφιση αλλά αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος και έχουν πολύ αρνητικό μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα. 

Doctor with a patient in a medical office

Ο γιατρός θα αξιολογήσει πρώτα το εύρος της ψωρίασης, τις επιπτώσεις της και εάν υπάρχει ή όχι μεταβολικό σύνδρομο ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καπνού. Θα επαληθεύσει εάν υπάρχει ρευματισμός και αν μπορεί να βρεθεί ένας παράγοντας ενεργοποίησης ή διευκόλυνσης.

Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσετε το ξύσιμο, καθώς αυτός προωθεί μπαλώματα. Η διακοπή τοξικών παραγόντων (αλκοόλ, καπνός) είναι κάτι περισσότερο από επιθυμητό.
Λίγες περιπτώσεις ψωρίασης αντιστέκονται στη θεραπεία, καθώς υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία θεραπειών προσαρμοσμένων στις διάφορες μορφές. Αλλά ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις ψωρίασης έχουν ήπια έως μέτρια εμβέλεια και δεν απαιτούν «βαριά» θεραπεία. Υπό αυτήν την έννοια, οι τοπικές θεραπείες είναι συνήθως επαρκείς αλλά πρέπει να εφαρμόζονται τακτικά για αυτήν τη χρόνια πάθηση. Εάν διακοπεί η θεραπεία, οι αλλοιώσεις επανεμφανίζονται.

Οι τοπικές θεραπείες περιλαμβάνουν κορτικοειδή και παράγωγα βιταμίνης D. Ενυδατώνετε το δέρμα καθημερινά με κρέμες για να περιορίσετε τις υποτροπές. Η δερματική ξηρότητα διευκολύνει τις υποτροπές. Στο τριχωτό της κεφαλής, οι φολίδες μπορούν να βελτιωθούν με κερατολυτική θεραπεία (σαλικυλικό οξύ, ουρία).

Οι γενικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν φωτοθεραπεία από δερματολόγο, ρετινοειδή, μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη και φάρμακα βιοτεχνολογίας. 

Doctor with a patient in a medical office

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η SD και η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτικές ασθένειες. Η πρώτη γραμμή πρόληψης είναι ο περιορισμός των παραγόντων που προκαλούν ή διευκολύνουν την πάθηση, όπως το ξύσιμο, που οδηγεί σε φολίδες, και ερεθιστικά ή ακατάλληλα προϊόντα.

Για την ψωρίαση, θα πρέπει επίσης να αποφύγετε μεταβολές θερμοκρασίας και κρύο.

Οι δύο ασθένειες γενικά βελτιώνονται από την έκθεση στον ήλιο και το κολύμπι στη θάλασσα. Ενώ η SD και η ψωρίαση είναι δύσκολο να θεραπευτούν εντελώς, δεν να αποθαρρύνεστε. Να θυμάστε ότι η τακτική θεραπεία παρέχει παρατεταμένη ύφεση και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.

Bioderma - Woman protecting from the sun

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό, καταπραϋντικό προϊόν καθαρισμού εξαιρετικά υψηλής αντοχής, χωρίς άρωμα, χωρίς συντηρητικά και χωρίς επιφανειοδραστικά. Στεγνώστε το πρόσωπό σας προσεκτικά, χωρίς να το τρίψετε. Ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα προϊόντα μαλλιών και τριχωτού της κεφαλής για τη θεραπεία της SD ή της ψωρίασης.

Woman washing her face with water

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη εάν έχετε φολίδες. Μία ή δύο φορές την ημέρα, εφαρμόστε απαλά μια θεραπεία εξαιρετικά υψηλής ανοχής που καταπολεμά τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Πρέπει να είναι χωρίς άρωμα, χωρίς συντηρητικά και χωρίς επιφανειοδραστικά.

Μπορείτε να εφαρμόσετε μια έντονη ενυδατική μάσκα μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Μόλις δείτε βελτίωση, είναι σημαντικό να συνεχίσετε τις θεραπείες για αρκετούς μήνες, επειδή η φλεγμονή διαρκεί περισσότερο, ακόμη και αν δεν είναι ορατή.

Εάν έχετε ψωρίαση, πρέπει να ελέγξετε την ξηρότητα του δέρματος που προκαλείται από το κρύο του χειμώνα και να εργαστείτε σκληρότερα για να διατηρήσετε την αποτελεσματική υγρασία του δέρματος, από το κεφάλι έως τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Bioderma - woman applying cream on the face