Woman playing with her baby

«Οι άνθρωποι μιλούν συχνά για« μαλακό δέρμα μωρού »όταν αναφέρονται σε μαλακό, βελούδινο δέρμα. Και όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα! Εκτός από τα πρόωρα μωρά, το δέρμα ενός μωρού έχει ήδη σχηματιστεί πλήρως κατά τη γέννηση.

Ωστόσο, είναι λεπτότερο και δεν εκπληρώνει τη λειτουργία φραγμού τόσο αποτελεσματικά όσο αυτή του ενήλικα.

Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση, ένα βρέφος σταματά να παράγει σμήγμα και οι σμηγματογόνοι αδένες του δεν θα επανενεργοποιηθούν μέχρι την εφηβεία. Έτσι, το υδρολιπιδικό φιλμ είναι λεπτότερο και επομένως δεν προστατεύει το δέρμα, γεγονός που οδηγεί σε:

 • Ξηρό δέρμα που προκαλεί ερεθισμό
 • Διαπερατότητα σε μολυσματικούς παράγοντες ή αλλεργιογόνα, καθιστώντας αυτόν τον ερεθισμό χειρότερ
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.

  Ερώτηση από έναν χρήστη: Η κόρη μου βγάζει δόντια και έχει κόκκινου γλουτούς. Χρησιμοποιώ μία κρέμα χωρίς paraben επειδή είναι αλλεργική σε αυτό, αλλά δε λειτουργεί πολύ καλά. Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω;

  Μπορείς να αλλάξεις προϊόν και να χρησιμοποιήσεις μία πάστα νερού, εναλλάσσοντας με μία καταπραϋντική επανορθωτικ΄γ κρέμα.

  Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.

  Ερώτηση από έναν χρήστη: Πρέπει να ενυδατώνω το δέρμα του μωρού μου μετά το μπάνιο;

  Αν το μωρό σας έχει ξηρό δέρμα, πρέπει να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα μετά το μπάνιο και κάποιες φορές να χρησιμοποιείτε ένα λάδι για μωρά μέσα στο μπανάκι του. Ακόμη και αν το μωρό σας δεν έχει ξηρό δέρμα, η χρήση μία ενυδατικής κρέμας μετά τι μπάνιο σας βοηθάει να μοιραστείτε μία όμορφη στιγμή με το μωράκι σας.

  Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.
Baby in a bath

Επιπλέον, η επιφάνεια του δέρματος ενός παιδιού είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια ενός ενήλικα (υψηλότερη αναλογία επιφάνειας / βάρους). Έτσι, ένα προϊόν που εφαρμόζεται στο δέρμα ενός παιδιού διεισδύει πιο εύκολα. Η δερματική απορρόφηση προωθείται επίσης από ένα υγρό περιβάλλον (δέρμα κάτω από πάνες), κατεστραμμένο δέρμα (εξάνθημα πάνας) και πτυχές.


Είναι επομένως απαραίτητο να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά και εξαιρετικά απαλά προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης σώματος, που εγγυώνται:
. Υψηλή ανοχή, σεβόμενη τις συγκεκριμένες ανάγκες του δέρματος του παιδιού
. Υψηλή ασφάλεια, ικανοποιώντας αυστηρές απαιτήσεις διαμόρφωσης και παραγωγής προσαρμοσμένες στο δέρμα βρεφών και μωρών. 

Atopic Skin

«Αποδυναμωμένο από εξωτερικό στρες όπως ο άνεμος, ο κρύος καιρός, το σκληρό νερό ή η θέρμανση, το δέρμα του μωρού τείνει να γίνεται ξηρό και πιο αντιδραστικό.

Με ατοπική δερματίτιδα, το δέρμα του παιδιού σας θα είναι πολύ ξηρό και τραχύ, μερικές φορές με κόκκινα μπαλώματα. Το δέρμα του παιδιού σας είναι σφιχτό και μερικές φορές του προκαλέι κνησμό και δυσκολεύεται να κοιμηθεί. 

 Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια δερματίτιδα που εμφανίζεται συχνά ξεκινώντας από την ηλικία των δύο έως τριών μηνών και εξαφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από αρκετά χρόνια. Το κεράτινο στρώμα σε αυτόν τον τύπο δέρματος είναι υπερβολικά διαπερατό λόγω έλλειψης λιπιδίων. 

Το δέρμα δεν πληροί πλέον σωστά τη λειτουργία φραγμού. Δεν προστατεύει πλέον το σώμα από περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, επιτρέποντάς τους να διεισδύσουν πιο εύκολα. Η ευαισθησία σε αυτά τα αλλεργιογόνα προκαλεί φλεγμονή που οδηγεί σε έκρηξη εκζέματος, η οποία συνήθως συνοδεύεται από σοβαρό κνησμό.

Το ξύσιμο προκαλεί βλάβες που αυξάνουν τον ερεθισμό του δέρματος.  Το δέρμα γίνεται ακόμη πιο διαπερατό από τα αλλεργιογόνα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια νέα οξεία φλεγμονώδη αντίδραση. Εξαιρετικά ξηρό ατοπικό δέρμα εξελίσσεται μέσω διαδοχικών φάσεων εξάρσεων και ύφεσης.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ατοπία, δείτε αυτό το άρθρο.

Έχουν εντοπιστεί τρεις κύριοι τύποι περιβαλλοντικών αλλεργιογόνων που είναι υπεύθυνοι για οξείες φλεγμονώδεις αντιδράσεις:

Picto Animal
Αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα ακάρεα, γύρη, τρίχες γάτας και σκύλου, φτερά κ.λπ.
Picto Arachide
Αλλεργιογόνα τροφίμων
Mineral
Επικοινωνήστε με αλλεργιογόνα νικέλιο, αρώματα κ.λπ

Το εξάνθημα της πάνας είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται σε ορισμένες καταστάσεις που συμπεριλαμβάνουν και την τριβή της πάνας στο δέρμα του μωρού, του υπερβολικού επιθετικού καθαρισμού, της διάρροιας, μιας αλλαγής στη διατροφή, ενός μολυσματικού επεισοδίου και της οδοντοφυΐας.

Οι περισσότερες περιπτώσεις εξανθήματος πάνας είναι οι εμφανίσεις της ερεθιστικής δερματίτιδας που προκαλείται από την αποφρακτική επίδραση ττης πάνας, επιδεινώνεται από την επαφή με τα κόπρανα και τα ούρα και ενδεχομένως μολύνεται με τα βακτήρια. 

Για να αποφευχθεί το εξάνθημα της πάνας, πρέπει να εξαλειφθεί το φαινόμενο της απόφραξης και της διαβροχής της πάνας.

Baby - Atopic Skin

Επομένως, πρέπει να ληφθούν ορισμένες προφυλάξεις:

 • Αλλάζετε συχνά το παιδί σας.
 • Καθαρίστε το μετά από κάθε αλλαγή πάνας χρησιμοποιώντας ένα ήπιο, καθαριστικό προϊόν χωρίς σαπούνι που εγγυάται ασφάλεια και ανεκτικότητα (τα υπερβολικά επιθετικά προϊόντα αλλάζουν το φράγμα του δέρματος).
 • Στεγνώστε το απαλά, ιδιαίτερα στις πτυχές του δέρματος.
 • Μετά από κάθε αλλαγή πάνας, εφαρμόστε μια πάστα με βάση το νερό με αντιβακτηριακά συστατικά που εγγυώνται την ασφάλεια και την ανεκτικότητα. Αυτό θα καταπραΰνει, θα μονώσει και θα ξαναχτίσει την επιδερμίδα του μωρού σας για να απαλλαγεί από το εξάνθημα της πάνας.
 • Εάν το εξάνθημα της πάνας επιμένει, επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Τι προκαλεί ερεθισμό στο στόμα;

Ο ερεθισμός του δέρματος γύρω από το στόμα χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, μικρά σημεία και ξηρό, τραχύ δέρμα. Αυτός ο ερεθισμός είναι το αποτέλεσμα της διαβροχής της σιέλου μετά από την επαναλαμβανόμενη χρήση πιπίλας, αντίχειρα ή κουβέρτας ασφαλείας ή κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας.

Η αμυλάση, ένα ένζυμο που υπάρχει στη σίελο, είναι επιβαρυντικός παράγοντας του ερεθισμού. Επιδεινωμένες ή αλλοιωμένες από το κρύο και τον άνεμο, αυτοί οι ερεθισμοί της επιδερμίδας γύρω από το στόμα κορυφώνονται το χειμώνα. 

 • Τα μωρά δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται στον ήλιο. 

 

 • Το δέρμα των μικρών παιδιών απαιτεί ειδική υψηλή προστασία προσφέροντας τις καλύτερες εγγυήσεις ασφάλειας. 

 

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε όταν τα παιδιά εκτίθενται στον ήλιο εδώ.

Your skin - child protected under the sun

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές που κινδυνεύουν όπως το πρόσωπο, το περίγραμμα του στόματος, η περιοχή πάνας και οποιαδήποτε περιοχή με πτυχώσεις.
Μην παραδοθείτε στον πειρασμό να θεραπεύετε μόνοι σας τα μωρά και τα παιδιά. Πάντα συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον παιδίατρό σας.
Μην φέρνετε απευθείας σε επαφή το δέρμα του παιδιού σας με μάλλινο ή συνθετικό ρουχισμό.
Πλένετε πολύ συχνά τα λούτρινα παιχνίδια τους.
Αποφύγετε τα χαλιά και τις κουβέρτες.
Βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον του παιδιού σας δεν είναι πολύ ξηρό και ότι η θερμοκρασία δωματίου δεν υπερβαίνει τους 19 ° έως 20 ° C. 

Your Skin - Children

Ο χρόνος τουμπάνιου είναι μια ξεχωριστή στιγμή - αξιοποιήστε την στο έπακρο!

 Για να αποφύγετε το άγχος και τη βιασύνη, προετοιμάστε όλα όσα χρειάζεστε πριν ξεκινήσετε. Αυτό θα σας επιτρέψει να εστιάσετε πλήρως στο παιδί σας κατά τη διάρκεια αυτής της τρυφερής στιγμής. Όλα τα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης σώματος πρέπει να εγγυηθούν ασφάλεια και ανεκτικότητα.

Για το σώμα και τα μαλλιά:
Πλύνετε απαλά το παιδί σας με ένα εξαιρετικά ήπιο, καθαριστικό χωρίς σαπούνι, το οποίο σέβεται την ισορροπία του δέρματός του και δεν πειράζει τα μάτια.
Στεγνώστε απαλά το παιδί σας.
Το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά του παιδιού σας πρέπει να πλένονται κάθε δύο έως τρεις ημέρες. Επιλέξτε ένα ήπιο σαμπουάν που δεν πειράζει τα μάτια και σέβεται την ισορροπία του δέρματος και των μαλλιών του μωρού. Ξεπλύνετε απαλά τα μαλλιά του παιδιού σας, βεβαιωθείτε ότι το νερό έχει την σωστή θερμοκρασία και η πίεση δεν είναι πολύ δυνατή. Για μεγαλύτερα παιδιά, γιατί να μην χρησιμοποιείτε σπρέι ξεμπλοκαρίσματος χωρίς ξέβγαλμα για να διευκολύνετε το στυλ;
Μετά από κάθε μπάνιο, ενυδατώστε το παιδί σας με ένα κατάλληλο προϊόν για να θρέψει το δέρμα του.
 

Για το πρόσωπο και τα μάτια:
Χρησιμοποιήστε βαμβάκι για να καθαρίσετε το πρόσωπο του παιδιού σας με ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού χωρίς σαπούνι. Για πρακτικούς σκοπούς, ή απλά για να αποφύγετε το σκληρό νερό, επιλέξτε ένα μικκυλιακό διάλυμα, δερματολογικά μαντηλάκια ή γαλάκτωμα καθαρισμού που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα.

Για τα χέρια:
Τα δερματολογικά μαντηλάκια καθαρισμού θα σας επιτρέψουν να πλένετε τα χέρια του παιδιού σας όσο συχνά χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις.
Για αλλαγή πάνας:
Μετά από κάθε αλλαγή πάνας, καθαρίστε σχολαστικά τους γλουτούς του παιδιού σας χρησιμοποιώντας ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού χωρίς σαπούνι για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, την υπερβολική κρέμα με βάση το νερό ή προστατευτικές κρέμες. Στεγνώστε απαλά, ιδιαίτερα τις πτυχές του δέρματος. Για πρακτικούς σκοπούς, ή απλά για να αποφύγετε το σκληρό νερό, επιλέξτε ένα μικκυλιακό διάλυμα, δερματολογικά μαντηλάκια ή γαλάκτωμα καθαρισμού χωρίς ξέβγαλμα. Και για μητέρες που προτιμούν προϊόντα έκπλυσης, χρησιμοποιήστε ένα ήπιο, χωρίς σαπούνι τζελ καθαρισμού προσαρμοσμένο στο δέρμα του παιδιού σας. 

Baby in a bath

Το δέρμα του παιδιού σας είναι ευαίσθητο. Πρέπει να μάθει πώς να αμύνεται από το εξωτερικό στρες. Επομένως, για να το προστατεύσετε, πρέπει να εφαρμόσετε μια κατάλληλη ενυδατική θεραπεία που να εγγυάται την ασφάλεια και την ανεκτικότητα.

Εάν το παιδί σας έχει φυσιολογικό δέρμα, χρησιμοποιήστε καθημερινά ένα ενυδατικό γαλάκτωμα για να θρέψετε και να προστατεύσετε το δέρμα του.

Για ξηρότερο δέρμα, επιλέξτε μια εξαιρετικά θρεπτική, κρύα κρέμα, εμπλουτισμένη με εξαιρετικά λιπαρή θεραπεία για να επαναφέρετε τη λειτουργία φραγμού και να παρέχετε άμεση άνεση. Η κρύα κρέμα είναι μια ονομασία που προκύπτει απο την παχιά, ημι-αποφρακτική φόρμουλα. Ο όρος κρύα κρέμα πηγάζει από το γεγονός ότι οι πρώτες τέτοιες κρέμες όταν εφαρμόστηκαν στο δέρμα έβγαζαν την αίσθηση του κρύου. Αυτές τις μέρες, οι κρύες κρέμες νέας γενιάς έχουν τις ίδιες ιδιότητες υπερδιέγερσης και ενυδάτωσης με τις παραδοσιακές κρύες κρέμες, αλλά με πιο ευχάριστες καινοτόμες υφές που παρέχουν μεγαλύτερη άνεση στη χρήση και προστασία από το εξωτερικό στρες. 

Baby - Mom putting cream

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΩΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΞΗΡΟ ΚΑΙ ΑΤΟΠΙΚΟ ΔΕΡΜΑ

Εκτός από τις συμβουλές που λαμβάνετε από τον δερματολόγο σας, θα πρέπει να λάβετε τις ακόλουθες προφυλάξεις για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής του παιδιού σας:

 

 •  Κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα, του κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 35 ° C καθώς στο ξηρό δέρμα δεν αρέσει το ζεστό νερό. Μην χρησιμοποιείτε αφρόλουτρα ή άλατα μπάνιου καθώς αυτά τείνουν να στεγνώσουν και να ερεθίζουν το δέρμα του παιδιού σας.
 • Πλύνετε το παιδί σας χρησιμοποιώντας ένα ήπιο, χωρίς σαπούνι, χωρίς άρωμα προϊόν καθαρισμού που εγγυάται την ασφάλεια και την ανεκτικότητα, το οποίο καθαρίζει απαλά, καταπραΰνει από τον κνησμό και προστατεύει το ξηρό δέρμα περιορίζοντας τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών που μπορούν να το επιδεινώσουν.
 • Στεγνώστε το δέρμα του παιδιού σας πολύ προσεκτικά, χτυπώντας το απαλά, ιδιαίτερα τις πτυχές του δέρματος.
 • Μία ή δύο φορές την ημέρα, εφαρμόστε γενναιόδωρα μια θρεπτική και προστατευτική θεραπεία που εγγυάται την ασφάλεια και την ανεκτικότητα, η οποία θα καταπραΰνει (για την ανακούφιση από τον κνησμό) και θα αποτρέψει τη σοβαρή ξηρότητα αποκαθιστώντας τα λιπίδια (για ενίσχυση και ανοικοδόμηση του αλλοιωμένου φραγμού του δέρματος) και περιορισμό του πολλαπλασιασμού των μικρο- οργανισμών που μπορούν να επιδεινώσουν εκρήξεις εκζέματος.
 • Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα που ενδέχεται να προκαλέσουν εκρήξεις εκζέματος όπως ακάρεα, γύρη και τρίχες και φτερά ζώων.
 •  Είναι προτιμότερο να ντύσετε το παιδί σας με βαμβακερά ρούχα, καθώς άλλα υφάσματα, ειδικά μαλλί και συνθετικά, μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα τους.
 •  Επιλέξτε ένα μαλακό απορρυπαντικό και βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε πάρα πολύ για να πλένετε τα ρούχα τους. Το υπερβολικό απορρυπαντικό μπορεί να κάνει το δέρμα τους εύθραυστο. Μην ξεχνάτε να σιδερώνετε τα ρούχα, καθώς έτσι έχουν πιο μαλακή αίσθηση.
 • Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του σπιτιού σας και του δωματίου του παιδιού σας δεν είναι πολύ ζεστή (19 έως 20 ° C). Διαφορετικά, θα μπορούσε να στεγνώσει την ατμόσφαιρα και να βλάψει το δέρμα του. 
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.

  Ερώτηση από έναν χρήστη: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε και να θεραπεύσουμε την ατοπική δερματίτιδα;

  Ο όρος πρόληψη χρησιμοποιείται για τα παιδιά που "κινδυνεύουν", δηλαδή τα παιδιά που έχουν τουλάχιτον ένα γονιό με αλλεργίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για παράδειγμα, γνωρίζουμε πως το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε τις επαφές με γάτες κατά τις πρώτες εβδομάδες. Σχετικά με τη θεραπεία, εξάρσεις εκζέματος πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο πιο νωρίς, με τοπικά αντι-φλεγμονώδη στεροειδή. Αλλαγές στο δερματικό φραγμό πρέπει να αντιμετωπίζονται καθημερινά με μαλακτικά προϊόντα.

  Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.

  Ερώτηση από έναν χρήστη: Ο δίχρονος γιος μου έχει ατοπικό έκζεμα. Ποια είναι η σωστή φροντίδα και καθαρισμός;

  1. Ακολουθήστε το κατάλληλο πρόγραμμα καθαρισμού, με καθαριστικό χωρίς σαπουνι και σύντομο μπανάκι ή ντους με ζεστό νερό.
  2. Χρησιμοποιήστε μία τοπική αντιφλεγμονώδη θεραπεία για το έκζεμα (συνήθως κορτικοστεροειδή) συνταγογραφημένα από εξειδικευμένο παιδίατρο ή δερματολόγο, απαραίτητα για να αποφύγουμε την επιδείνωση της κατάστασης του παιδιού σας. Απαιτείται η κατάλληλη ποσότητα και χρόνος, ανάλογα με τη συμβουλή του δερματολόγπου σας.
  3. Εφαρμόστε ένα μαλακτικό προϊόν σε όλο το σώμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και συνεχίστε να εφαρμόζετε κάθε μερα, ακόμη και αφού φύγουν οι ξηρές πλάκες, για να αποφύγετε μία πιθανή επιδείνωση.

  Michèle Sayag, Αλλεργιολόγος.

Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Atoderm huile de douche 1L, λάδι μπάνιου για ξηρό δέρμα

Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Huile de douche

24ωρη ενυδάτωση και άμεση άνεση από το ντους.

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

Καθημερινή φροντίδα

Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive baume

Εντατική επανορθωτική φροντίδα κατά του κνησμού. Εξαιρετικά καταπραϋντικό και θρεπτικό.

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)

Περιστασιακή στοχευμένη φροντίδα δέρματος

Ξηρο-Πολύ ξηρό ευαίσθητο δέρμα Πολύ ξηρό, ερεθισμένο έως ατοπικό ευαίσθητο δέρμα

Skin relief technology

Atoderm SOS spray

Αντικνησμώδης δράση για άμεση ανακούφιση

Για ποιον;

Για όλη την οικογένεια (εξαιρούνται τα πρόωρα βρέφη)