Γιατί είναι τόσο σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μας;

Γνωρίζουμε πως τα χέρια μας είναι μία από τις βασικές πηγές εξάπλωσης του ιού. Για το λόγο αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει το συχνό πλύσιμο των χεριών χρησιμοποιώντας ένα αντισηπτικό χεριών με βάση το αλκοόλ, όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, οι συνήθειές μας άλλαξαν λόγω της εμφάνισης του Κορονοϊού και έχουμε όλου υιοθετήσει την απαραίτητη υγιεινή για την αποφυγή της εξάπλωσής του.

Μία κίνηση υγιεινής για όλους μας

Η υγιεινή των χεριών έχει κάνει απίστευτη πρόοδο. Νέες πρακτικές έχουν γίνει συνήθεια χάρη στην ενίσχυση της εκπαίδευσης για την υγιεινή των χεριών, με θετικά αποτελέσματα στην υγεία όλων μας. Τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή της επιδημίας του COVID-19 μιλάνε από μόνα τους.

των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα πλένουν τα χέρια τους μετά από κάθε τους έξοδο σε αντίθεση με το 67% που ίσχυε πριν την επιδημία1

πλένουν τα χέρια τους όσο πιο συχνά μπορούν σε αντίθεση με το 38%1 πριν την επιδημία

των επαγγελματιών υγείας πλένουν τα χέρια τους ακόμη πιο συχνά από πριν2

1DOĞAN, Mehmet, and Muhammet Bayraktar. "COVID-19 with a Public Health Perspective: Measures Taken in Turkey and Public Compliance with the Measures." Iranian Journal of Public Health 49 (2020): 67-75.
2Kiely, L. F., et al. "Irritant contact dermatitis in healthcare workers as a result of the COVID19 pandemic: a crosssectional study." Clinical and experimental dermatology (2020)

Ας είμαστε ξεκάθαροι. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την προστασία των αγαπημένων μας. Αυτά τα προϊόντα έχουν αποτελεσματική δράση κατά των ιών και βακτηρίων. Επίσης, τα αντισηπτικά χεριών έχει αποδειχτεί πως είναι μία αποτελεσματική μέθοδος για να πλένουμε τα χέρια μας χωρίς σαπούνι, ώστε να αποφεύγουμε την εξάπλωση του COVID-19. Πλέον όλοι έχουμε ένα μικρό αντισηπτικό τσέπης μαζί μας. Αλλά καθώς περνάνε οι μήνες, είναι πλέον ξεκάθαρο πως το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο χεριών μπορεί να έχει και επιπτώσεις στο δέρμα μας - από ξηρότητα μέχρι ερεθισμό, κνησμό, αίσθηση καύσου, σκασίματα ακόμη και έκζεμα εξ επαφής. Τα συμπτώματα είναι πολλά και στις πιο βαριές περιπτώσεις μπορούν να κρύβουν και τον κίνδυνο μολύνσεων. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά επηρεάζονται, αν και οι άνθρωποι με ήδη ξηρό ή ατοπικό δέρμα έχουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Damaged sensitive skin hands
Due to COVID19, majority of the population experienced dry skin
General public 84% of people questioned experienced dry skin including itching, cracking and irritation.
Due to COVID19, the healthcare workers experienced dermatological problems
Healthcare workers 97% of healthcare professionals experienced dermatological problems linked to the regular use of alcohol-based hand sanitizer, 86% suffered from dermatitis.

Γιατί το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο των χεριών καταστρέφει το δέρμα μας

Γιατί κάποιες φορές έχουμε την αίσθηση πως το αντισηπτικό χεριών καίει το δέρμα μας;

Γιατί νιώθουμε το δέρμα μας να μας τραβάει μετά από κάθε χρήση;

Γιατί η ανοχή του δέρματός μας για κάτι που είναι τόσο απαραίτητο, μειώνεται;

Οι συνέπειες της χρήσης σαπουνιού και αντισηπτικών χεριών στο δέρμα μας συνδέονται με τις απολυμαντικές τους ιδιότητες. Η θετική τους δράση ενάντια στους ιούς είναι ταυτόχρονα και ο λόγος που έχουν αρνητική επίδραση στο δέρμα μας.

Γιατί τα αντισηπτικά χεριών είναι αποτελεσματικά στο να σταματάνε τους ιούς; Η βιοκτόνα δράση των αντισηπτικών χεριών βασίζεται στην ικανότητά τους να καταστρέφουν τις μεμβράνες λιπιδίων που περιέχουν τους ιούς.

Το πρόβλημα; Το δέρμα μας περιέχει μεγάλες ποσότητες λιπιδίων. Εντατική χρήση υδρολιπιδικών gel και αντισηπτικών χεριών με βάση το αλκοόλ καταστρέφουν τα λιπίδια που δημιουργούν ένα προστατευτικό φραγμό στην επιφάνεια του δέρματος, κάνοντάς το πιο εύθραυστο. Χωρίς λιπίδια, το δέρμα γίνεται πολύ ξηρό και πιο ευάλωτο στις δυσάρεστες καταστάσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

 

Υποβαθμίζουμε τη λειτουργία του δερματικού φραγμού

Το δέρμα μας έχει σχεδιαστεί ώστε να μας περικλείει και να μας προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις. Αλλά αν ένας εξωτερικός παράγοντας χαλάσει τη φυσική του ισορροπία, το δέρμα δε μπορεί πια να πραγματοποιεί το προστατευτικό του ρόλο σωστά. Αυτό ακριβώς κάνουν τα αντισηπτικά χεριών. Για να μας προστατεύσουν από τους ιούς και τα βακτήρια, καταστρέφουν την ακεραιότητα του δέρματος και τα πολύτιμα λιπίδια.

  • Λειτουργούν ως το ενδοκυτταρικό τσιμέντο που βοηθάει στη διατήρηση της σύνδεσης μεταξύ των κυττάρων του δέρματος - όπως ακριβώς κάνει το τσιμέντο σε ένα τούβλο (με κίτρινο)
  • Δημιουργούν ένα υδρολιπιδικό φιλμ που αποτελείται από λίπη και ιδρώτα τα οποία καλύπτουν και προστατεύουν την επιφάνεια του δέρματος (με πράσινο)

Σε συνδυασμό, το ενδοκυτταρικό τσιμέντο και το υδρολιπιδικό φιλμ επιτρέπουν στο δέρμα να συνεχίσει να λειτουργεί ως φραγμός:

  1. Αποτρέπουν τα αλλεργιογόνα, τους ρύπους και άλλους εξωτερικούς τοξικούς παράγοντες από το να μπουν στο δέρμα
  2. Αποτρέπουν τις μεγάλες απώλειες νερού περιορίζοντας την εξάτμιση

Η συχνή χρήση υδροαλκοολούχων gel ή το πλύσιμο των χεριών διαλύουν τα λιπίδια στο δέρμα. Η λειτουργία του φραγμού δεν είναι πλέον αποτελεσματική, η απώλεια νερού αυξάνεται και το δέρμα παρουσιάζει χαρακτηριστικά ξηρού, πολύ ξηρού και εύθραυστου δέρματος - από ερεθισμό, μέχρι κνησμό, αίσθηση καύσου και σκασίματα.

Hydrolipidic film and hand skin

Πώς μπορούμε να συμφιλιώσουμε την υγιεινή με τη φροντίδα των χεριών;

Ανακαλύψτε περισσότερο για το Biphase Lipo alcoolique της NAOS, τη νέα φροντίδα για τα χέρια μας.

 

Οι αρχές υγείας έχουν δημοσιεύσει βήματα για την υγιεινή των χεριών τα οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε όταν πλένουμε τα χέρια μας. Αρχικά, πρέπει να επιλέγουμε ένα απαλό σαπούνι, να αποφεύγουμε το καυτό νερό και να στεγνώνουμε προσεκτικά τα χέρια μας. Στην περίπτωση των αντισηπτικών χεριών, πρέπει να επιλέγουμε προϊόντα με τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα ενυδατικό προϊόν κάθε φορά που πλένουμε ή απολυμαίνουμε τα χέρια μας με υδροαλκοολικό gel. Μόνο ένα μαλακτικό, δηλαδή ένα ενυδατικό προϊόν που απαλύνει τους ιστούς του δέρματος, μπορεί να αναπληρώσει τα λιπίδια που χάθηκαν.

Στον πραγματικό κόσμο, αυτή η στρατηγική είναι λίγο δύσκολο να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα σε επαγγελματίες υγείας που πλένουν τα χέρια τους συνέχεια. Δεν υπάρχει ο χρόνος. Δε μπορούν να βρουν ένα ενυδατικό προϊόν. Η υγεία και η ασφάλεια είναι πιο σημαντικά από το ξηρό δέρμα.

Αντικρίζοντας αυτή την επείγουσα, παγκόσμια κατάσταση, η NAOS αποφάσισε να δράσει. Το δερματολογικό εργαστήριο της Bioderma ανέπτυξε μία νέα γενιά αντισηπτικών για τα χέρια: την 1η φροντίδα χεριών διπλής δράσης που απολυμαίνει όπως ένα αντισηπτικό χεριών με βάση το αλκοόλ, ενώ παράλληλα αναπληρώνει τα λιπίδια. Το Biphase Lipo alcoolique είναι το προϊόν που συνδυάζει την υγιεινή με τη φροντίδα.

NAOS Care first

Επικίνδυνο προϊόν. Χρησιμοποιήστε τα βιοκτόνα με προσοχή. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα και τις πληροφορίες του προϊόντος. Προσέξτε τις προφυλάξεις κατά τη χρήση.