Σήμερα, οι γιατροί διαθέτουν διάφορες λύσεις για τη θεραπεία της ακμής στη διάρκεiα της εφηβείας, όσο σοβαρή κι αν είναι. Εάν τα σπυράκια ακμής έχουν γίνει πραγματικό πρόβλημα στην καθημερινή μας ζωή, πρέπει αδιαμφισβήτητα να αναζητήσουμε μία προσαρμοσμένη θεραπεία, συμβουλευόμενοι  των γενικό παθολόγο ή δερματολόγο μας. Αλλά μια συνταγή γιατρού δεν συνιστά μαγικό "ραβδί". Θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε πιστά τις συστάσεις και να δείξουμε υπομονή μέχρι να δούμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

 • visuels_sebium_sensitive_expert_quote_sandra-ly
  Dr Sandra Ly, Dermatologist - Hôpital Saint-André, Bordeaux University Hospital, and Dermatology Clinic in Gradignan.

  Συνήθως, είναι πιο αποτελεσματικό να συνδυάζουμε μία τοπική θεραπεία για μαύρα στίγματα και μικρές κύστες μαζί με μία θεραπεία με χάπι,όταν κρίνεται κατάλληλο, για την αντιμετώπιση κόκκινων σπυριών με φλεγμονή. 

  Dr Sandra Ly, Dermatologist - Hôpital Saint-André, Bordeaux University Hospital, and Dermatology Clinic in Gradignan.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας έχει ορίσει συγκεκριμένα στάδια σύμφωνα με τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της ακμής, την Παγκόσμια Κλίμακα Αξιολόγησης της Ακμής. Πριν συνεχίσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου, σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά σε αυτά τα πέντε στάδια που περιγράφονται στο άρθρο "Από πού προέρχεται η ακμή;
 

Η Δρ. Sandra Ly, Δερματολόγος, μας εξηγεί τις διαφορετικές στρατηγικές για τη βελτίωση της ακμής.

Με οποιαδήποτε δερματολογική θεραπεία ακμής, έχω έναν διπλό στόχο, μιας και η ακμή αποτελεί συχνά μίξη φαγεσωρογόνων και φλεγμονώδων αλλοιώσεων. 
 

Πρέπει συνεπώς να συνταγογραφούμε μία τοπική κρέμα με κερατολυτική δράση, διότι θα ρυθμίσει το δέρμα με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταπολεμήσει τις μικροκύστες και τους φαγέσωρες που χαρακτηρίζουν τη φαγεσωρογόνο ακμή. Αυτή συνδυάζεται με αντιβιοτικά προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ακμής.
 

Ο δερματολόγος προσαρμόζει την αγωγή σε κάθε ατομικό περιστατικό, μέσω του διαλόγου με τον ασθενή.
 

Ένας έφηβος με λίγες αλλοιώσεις, που ωστόσο είναι εξαιρετικά ευαίσθητος ως προς το πρόβλημα αυτό, δεν θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο, με έναν έφηβο που αποδέχεται πιο εύκολα την ακμή του. Η επίδραση της ακμής στην ποιότητα ζωής είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να λάβουμε υπόψη, όταν επιλέγουμε μια θεραπεία. Εάν θεωρήσω ότι ο ασθενής θα δυσκολευτεί να συμμορφωθεί με μία τοπική θεραπεία ή ότι έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα, προσαρμόζω την αγωγή αναλόγως.

 

Πώς φροντίζουμε το δέρμα με τάση ακμής; Τι πρέπει να περιμένουμε; Η Δρ. Sandra Ly εξηγεί τα διαφορετικά βήματα

your-skin_sebium-sensitive_How-do-you-treat-acne-prone-skin

Η φλεγμονή που εμφανίζεται με την ακμή, βελτιώνεται σχετικά γρήγορα.


Για έναν "τυπικό" ασθενή, με φλεγμονώδη σπυράκια, μαύρα στίγματα και λίγες μικροκύστες, ξεκινάμε με μία 3μηνη θεραπεία. Στο τέλος αυτής της περιόδου, επαναξιολογούμε μαζί τα αποτελέσματα.

Συνήθως, υπάρχει σχετικά γρήγορη βελτίωση στη φλεγμονή, αλλά μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τη φαγεσωρογόνο ακμή. Μετά την εφαρμογή μιας κερατολυτικής κρέμας για 4-6 εβδομάδες, προτείνω έναν δερματολογικό καθαρισμό που περιλαμβάνει την εξαγωγή μικροκυστών χρησιμοποιώντας μικρο-τομές. Κάποιες φορές χρειάζονται αρκετές συνεδρίες. 

Συχνά, οι θεραπείες ακμής έχουν παρενέργειες στο δέρμα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να τις αναγνωρίσουμε και να αντιδράσουμε άμεσα μόλις προκύψουν.

your-skin_sebium-sensitive_Acne-treatment

Ερεθισμός και απουσία ανοχής προκύπτουν συχνά στη διάρκεια του πρώτου μήνα, αλλά βελτιώνονται με το χρόνο. 

Αυτό είναι το παράδοξο το δέρματος με τάση ακμής! Αλλοιώσεις προκύπτουν από υπερσμηγματόρροια (υπερέκκριση σμήγματος), αλλά οι θεραπείες συχνά ξεραίνουν το δέρμα. Κι όμως, προσπαθώντας να ξεράνουμε ή να ξεφλουδίσουμε το δέρμα με τάση ακμής μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό. Τοπικές θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, ξηρότητα και ερεθισμό. Το βέλτιστο, λοιπόν, είναι να αποφεύγουμε τις πιο ευαίσθητες περιοχές, όπως την περιοχή γύρω από τα μάτια. Σοβαρές αλλεργίες προκύπτουν σπάνια. Εάν προκύψουν όμως, είναι σημαντικό να διακόψουμε τη θεραπεία αμέσως και να συμβουλευτούμε το δερματολόγο μας όσο το δυνατόν συντομότερα. 

Εάν το δέρμα είναι πολύ ερεθισμένο, προτείνω την εφαρμογή τοπικής θεραπείας λιγότερο συχνά στην αρχή, όπως δύο φορές την εβδομάδα. Για να αντισταθμίσουμε την ξηρότητα είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσουμε ένα ενυδατικό ή καλλυντικό προϊόν. Στόχος είναι να επιτρέψουμε στη φαρμακευτική αγωγή να αρχίσει να επιδρά.

Με την ισοτρετινοΐνη, η ακμή μπορεί να φουντώσει στην αρχή, κάτι το οποίο σπάνια συμβαίνει με άλλες θεραπείες. 

Γενικότερα, οι παρενέργειες είναι μία φυσιολογική αντίδραση στη θεραπεία και δεν πρέπει να ανησυχούν τον ασθενή. Αυτό απλά απαιτεί λίγη παραπάνω υπομονή - ας μη ζητάμε πολλά από το δέρμα μας και τόσο σύντομα.

sebium-sensitive_how-long-sandglass

Εάν ακολουθηθεί η σωστή θεραπεία, η ακμή συνήθως εξαφανίζεται σε 3-4 μήνες.

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις φλεγμονώδους ακμής, συνταγογραφούμε αντιβιοτικά για 3 μήνες, ως προτεινόμενη περίοδο. Παρατηρούμε όλο και λιγότερες εξάρσεις και αλλοιώσεις, ενώ μερικές φορές η ακμή γίνεται πιο "ελαφριά". Δεν μπορώ να επισημάνω περισσότερο τη σημαντικότητα του να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την τοπική θεραπεία, έτσι ώστε να διατηρήσουμε τα αποτελέσματα. Μπορεί επίσης κανείς να συνεχίσει την τοπική θεραπεία και το καλοκαίρι, με την προϋπόθεση να τη ξεβγάζει καλά το πρωί και να εφαρμόζει προσαρμοσμένη αντηλιακή προστασία και ενυδάτωση. Γνωρίζουμε ότι η επιδερμίδα (οι ανώτερη στοιβάδα του δέρματος) τείνει να είναι παχύτερη το καλοκαίρι, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ακμή το φθινόπωρο. Έτσι, είναι αναγκαίο να συνεχίζουμε την εφαρμογή της θεραπείας και το βράδυ και να προστατέψουμε το δέρμα από τον πρωινό ήλιο. Οι εξάρσεις ακμής είναι συνηθισμένες όταν ένας ασθενής διακόπτει τα αντιβιοτικά. Γι'αυτό είναι τόσο σημαντικό να πηγαίνουμε για ένα τακτικό check-up και να προσαρμόζουμε τη θεραπεία εφόσον είναι απαραίτητο.

Για τη φαγεσωρογόνο ακμή με φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) και μικροκύστες, η θεραπεία διαρκεί συνήθως περισσότερο, 3-6 μήνες και βελτιώνεται με πιο αργούς ρυθμούς. Στο τέλος αυτής της περιόδου, ο ασθενής επαναξιολογείται για να αποφασιστεί εάν είναι απαραίτητο να συνεχίσει, να διακόψει ή να τροποποιήσει τη θεραπεία. 

Με την ισοτρετινοΐνη, η βελτίωση δεν εμφανίζεται μέχρι τον 3ο μήνα.

Γενικότερα, όταν σταματάμε μία θεραπεία (ειδικά τα αντιβιοτικά), πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να συνεχίσουμε την εφαρμογή τοπικής κρέμας, μέχρι οι συστάδες των αλλοιώσεων να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο, ειδικά εάν υπάρχουν ακόμη κάποιες μικρές εξάρσεις. 
 

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που η θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα;

Εφόσον δεν υπάρχει βελτίωση έπειτα από 3 μήνες, εγείρεται ερώτημα συμμόρφωσης.
 

Ο δερματολόγος συζητά με τον ασθενή ώστε να διαπιστώσει τι συνέβη.

 • Ίσως η θεραπεία να μην εφαρμόστηκε καλά (ήταν πολύ περιοριστική ή δεν υπήρχε επαρκές κίνητρο).
 • Ίσως άλλες πρακτικές περιποίησης να μην υιοθετήθηκαν σωστά π.χ. η χρήση αιθέριων ελαίων ή παχύρρευστης βάσης μακιγιάζ.

Εάν η συμμόρφωση υπήρξε καλή και η θεραπεία εφαρμόστηκε σωστά:

 • Η ακμή ενδέχεται να ήταν δύσκολο να θεραπευθεί και να απαιτούσε διαφορετική προσέγγιση, για παράδειγμα, χρήση ισοτρετινοΐνης.
 • Εξωγενείς παράγοντες - όπως ορμονικές ανισορροπίες, άλλη φαρμακευτική αγωγή ή συμπληρώματα διατροφής - ενδέχεται να δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Εάν η συμμόρφωση υπήρξε καλή και η θεραπεία εφαρμόστηκε σωστά, αλλά η βελτίωση είναι μόνο μερική:

Η ακμή υφίσταται διακυμάνσεις, ενώ μικρές εξάρσεις ενδέχεται να προκύψουν. Αυτό δεν υποβιβάζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, ειδικά εφόσον υπάρξει γενική βελτίωση στο τέλος του 3μήνου. Το δέρμα πρέπει να αξιολογείται στη καθόλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου και όχι μόνο την ημέρα της διάγνωσης και συμβουλευτικής. Εάν γενικά θεωρηθεί ότι η θεραπεία υπήρξε αποτελεσματική, ίσως χρειαστεί να προσαρμοστεί ο τρόπος που εφαρμόζεται, ώστε να βελτιστοποιηθούν και να διατηρηθούν τα αποτελέσματα.

It is best to be consistent, over the long term. - Καλό είναι να δείξουμε επιμονή, μακροπρόθεσμα.

your-skin_sebium-sensitive_long-term

Ξεκινάμε ελαφριά με την τοπική θεραπεία: ας μην την εφαρμόσουμε σε όλο το πρόσωπο ή πολύ συχνά - διαφορετικά θα πρέπει να τη σταματήσουμε σε δύο εβδομάδες, μιας και το δέρμα μας θα ερεθιστεί πολύ.

 

Ενυδάτωση το πρωί; Αυτό μπορεί να περιορίσει τον ερεθισμό που προκαλεί η θεραπεία, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα. Εάν το δέρμα μας ερεθιστεί ελαφρώς, μπορούμε επίσης να περιορίσουμε την τοπική θεραπεία. Εάν η ακμή είναι πιο σοβαρή, μπορούμε να σταματήσουμε τη θεραπεία για δύο ημέρες και έπειτα να την ξαναρχίσουμε (σε πιο αραιή συχνότητα).

Εάν, μέχρι το τέλος του 2ου μήνα, το δέρμα συνηθίσει τη θεραπεία, ας προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε πιο συχνά μέχρι να τη χρησιμοποιούμε κάθε βράδυ. Δεν πειράζει εάν αυτό δεν είναι δυνατό, ακόμη και 3 φορές την εβδομάδα είναι επαρκές στις περισσότερες περιπτώσεις. 

Κατά τη διάρκεια του 3ου μήνα, να μη ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε αντηλιακό όταν είμαστε έξω και έχει ήλιο, ειδικά αν έχουμε ακόμη σημάδια.

Σε περίπτωση που αισθανόμαστε ασφάλεια, μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε make-up σε υγρή μορφή για να καλύψουμε τα σημάδια ή σε μορφή σκόνης, σε περίπτωση το πρόσωπό μας εκκρίνει πολύ σμήγμα (υπερσμηγματόρροια)

 

Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για την επίσκεψή μας στο γιατρό;

Όταν επισκεπτόμαστε το δερματολόγο μας, καλό είναι του λέμε τι πάει καλά και τι όχι. Για να προετοιμαστούμε για την επίσκεψη μπορούμε να διερωτηθούμε τα εξής:

 • Έχουμε ακολουθήσει τη θεραπεία σωστά;
 • Εάν όχι, γιατί; Τη ξεχάσαμε; Ήταν το δέρμα μας πολύ ερεθισμένο; Δεν υπήρξαν σύντομα αποτελέσματα; Ο γιατρός δεν θα μας κρίνει. Αλλά εάν δεν εφαρμόσαμε σωστά τη θεραπεία, οφείλει να το γνωρίζει.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι να κλείνουμε το επόμενο ραντεβού μας νωρίτερα, μιας και τα ραντεβού των γιατρών γίνονται γρήγορα μη διάθεσιμα και καλό θα ήταν να μην επηρεαστεί η θεραπεία μας. 

 Δρ. Sandra Ly, Δερματολόγος