Your skin - hands skin colors

Το δέρμα έχει φυσικό χρώμα ανεξάρτητα από την έκθεση στον ήλιο: αυτή είναι η μελάγχρωση.


Αυτό το χρώμα εξαρτάται από τα κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν χρωστικές ουσίες γνωστές ως μελανίνη. H μελανίνη που βρίσκεται στο δέρμα προσφέρει φυσική προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) που εκπέμπονται από τον ήλιο.

Καθημερινή φροντίδα

Δέρμα με υπερμελάγχρωση

LumiReveal™ technology

Pigmentbio Daily care SPF 50+

Ενισχύει τη φυσική λάμψη της επιδερμίδας, προλαμβάνοντας την εμφάνιση σημαδιών πρόωρης γήρανσης (κηλίδες & λεπτές γραμμές)

Για ποιον;

Ενήλικες

Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Pigmentbio Night renewer 50ml, κρέμα νυκτός για δέρμα με υπερμελάγχρωση

Φροντίδα νυκτός

Δέρμα με υπερμελάγχρωση

LumiReveal™ technology

Pigmentbio Night Renewer

Αναζωογονείται όλη τη νύχτα για μια ομοιόμορφη και φωτεινή επιδερμίδα

Για ποιον;

Ενήλικες

Ορός

Δέρμα με υπερμελάγχρωση ΚΑΦΕ ΚΗΛΙΔΕΣ, ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΥΠΕΡΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗ Καφέ κηλίδες, φωτογήρανση

LumiReveal™ technology

Pigmentbio C-Concentrate

Θεραπεία φρέσκιας & ενεργής βιταμίνης C για έντονη διόρθωση των σημαδιών υπερμελάγχρωσης.

Για ποιον;

Ενήλικες

Woman checking her skin in a mirror

 Υπάρχουν δύο τύποι μελανίνης:

  1. Ευμελανίνη
    Πιο γνωστή ως πραγματική μελανίνη, είναι μαύρο ή σκούρο καφέ και βρίσκεται σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα (προστατεύει από τις ακτίνες UV).
  2.  Φαιομελανίνη Αυτή είναι επίσης γνωστή ως κόκκινη μελανίνη. Είναι παρούσα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή κόκκινα μαλλιά. Δεν προστατεύει από τις ακτίνες UV. Αντιθέτως, η σύνθεσή του δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στο δέρμα.

 

Αυτοί οι 2 τύποι μελανίνης υπάρχουν σε κάθε άτομο σε διαφορετικές αναλογίες. Η ποσότητα είναι αυτή που καθορίζει το φυσικό χρώμα του δέρματος ενός ατόμου και πόσο καλά μαυρίζει όταν εκτίθεται στον ήλιο. 

Πώς λειτουργεί η υπερμελάγχρωση;

Είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας 4 σταδίων:

Step 1

1/ Οι υπεριώδεις ακτίνες και οι «βιολογικοί μεσολαβητές» (ουσίες που βρίσκονται στα κύτταρα του δέρματος) διεγείρουν τη διαδικασία της μελάγχρωσης και κατά συνέπεια την παραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα.

Step 2

2/ Η μελανίνη παράγεται από τα μελανοκύτταρα.

Step 3

3/ Η μελανίνη που παράγεται κατ 'αυτόν τον τρόπο διανέμεται μέσω των δύο στρωμάτων της επιδερμίδας.

Step 4

4/ Στη συνέχεια μεταναστεύει στην επιφάνεια του δέρματος μέσω της συνεχούς ανανέωσης των κυττάρων στην επιδερμίδα. 

Σημεία που συνδέονται με την έκθεση στον ήλιο και την ηλικία;

Οι ακτίνες UV διαπερνούν την επιδερμίδα και διεγείρουν τα μελανοκύτταρα. Συγκεκριμένα μελανοκύτταρα διαταράσσονται συνεχώς με αποτέλεσμα να εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες μελανίνης διαρκώς. Όταν η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται με ανώμαλο τρόπο και όταν δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στην επιφάνεια του δέρματος εμφανίζονται καφέ κηλίδες.


Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο (πολύ έντονη ή για μεγάλο χρονικό διάστημα) με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στην υπερπαραγωγή μελανίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται καφέ κηλίδες ή φακίδες (μικρά, στρογγυλά και επίπεδα σημεία που ποικίλλουν σε μέγεθος).

Επιπλέον, ο κίνδυνος υπερμελάγχρωσης αυξάνεται με τη γήρανση των κυττάρων και γενικά επηρεάζει τις περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ήλιο με την πάροδο του χρόνου (πρόσωπο, λαιμός, χέρια κ.λπ.).

Ο ήλιος και η ηλικία είναι τα κύρια αίτια εμφάνισης πανάδων. Τα ονομάζουμε ηλιακό lentigo ή γεροντικό lentigo.

 

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη χρήση αντισυλληπτικών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπερμελάγχρωση.


Στις πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση μελάσματος  ή " μάσκας εγκυμοσύνης ". Κηλίδες που βρίσκονται στην άνω περιοχή του προσώπου. Γίνονται πιο έντονες το καλοκαίρι. Το χρώμα τους ποικίλλει και σκουραίνει με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά μειώνεται ή εξαφανίζεται εντελώς αφού οι ορμόνες επανέλθουν στο φυσιολογικό (για παράδειγμα μετά τη γέννηση του παιδιού). Ωστόσο, η υπολειπόμενη μελάγχρωση μπορεί να επιμείνει για άλλους λίγους μήνες ή ακόμη και λίγα χρόνια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια "μάσκα εγκυμοσύνης" εμφανίζεται μερικές φορές ακόμη και όταν ένα άτομο δεν είναι έγκυος ή λαμβάνει αντισύλληψη. 

Woman taking medication

Κατά την έκθεση στον ήλιο, ορισμένες φυτικές ουσίες, αρώματα και φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν καφέ κηλίδες που εμφανίζονται μετά από μια αντίδραση φωτοευαισθητοποίησης (φωτοτοξικότητα).


Επιπλέον, το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη ή έχει ουλές (επιπτώσεις εγκαυμάτων, ηλιακών εγκαυμάτων, επούλωση φλεγμονωδών αλλοιώσεων, ιδιαίτερα αλλοιώσεων ακμής) αναπτύσσει σημάδια μελάγχρωσης ακόμα πιο εύκολα, εάν εκτίθεται σε υπεριώδεις ακτίνες. 

Η καλύτερη προσέγγιση είναι η συστηματική εφαρμογή φωτοπροστασίας, ιδιαίτερα τους μήνες με πιο έντονη ηλιοφάνεια, σε συνδυασμό με την υπεύθυνη συμπεριφορά σε σχέση με τον ήλιο.

  • Προστατεύουμε το δέρμα μας από τον ήλιο για να αποτρέψουμε την εμφάνιση ή την επιδείνωση των σημαδιών υπερμελάγχρωσης. Αποφεύγουμε τον ήλιο όταν οι ακτίνες του είναι οι πιο επικίνδυνες, δηλαδή μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ.
  • Επιλέγουμε προσεκτικά την αντηλιακή μας προστασία. Ο παράγοντας προστασίας από τον ήλιο (SPF) θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30, ιδιαίτερα εάν έχουμε πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα.
  • Μπορούμε να δοκιμάσουμε συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες ή δισκία) πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο, για να προετοιμάσουμε καλύτερα το δέρμα σας.

Αποφεύγουμε την έκθεση των μωρών στον ήλιο. Προστατεύουμε τα παιδιά χρησιμοποιώντας ρούχα και εξειδικευμένη αντηλιακή προστασία. Το 80% των δερματικών προβλημάτων οφείλεται στο ότι το άτομο εκτίθεται στον ήλιο πριν από την ηλικία των 18 ετών.


Για ένα υπάρχον πρόβλημα μελάγχρωσης, μπορούμε να δούμε το δέρμα μας να βελτιώνεται εάν εφαρμόζετε συστηματικά ένα αντηλιακό προϊόν, για δύο έως πέντε χρόνια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Πράγματι, ο ήλιος ενεργοποιεί τη μελάγχρωση, οπότε η συστηματική προστασία του εαυτού σας από τις ακτίνες UV μπορεί να μας βοηθήσει να διορθώσετε την κατάσταση. 

Bioderma - Woman protecting from the sun

Χρησιμοποιήστε προϊόντα καθαρισμού που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για το δέρμα με κηλίδες.

Woman washing her face with water

Τα αντηλιακά προϊόντα λειτουργούν προληπτικά, αλλά μπορεί επίσης να έχουν θετικό αντίκτυπο στις υπάρχουσες καφέ κηλίδες, εάν είμαστε υπομονετικοί και πιστοί στην εφαρμογή τους. Για να μειώσουμε πανάδες και καφέ κηλίδες και να εξισορροπήσουμε την επιδερμίδα μας, εφαρμόζουμε προϊόντα θεραπείας αποχρωματισμού που σέβονται την ευαισθησία του δέρματός μας.

Woman applying cream