Your skin - hands skin colors

Το δέρμα έχει φυσικό χρώμα ανεξάρτητα από την έκθεση στον ήλιο: αυτή είναι η μελάγχρωση.


Αυτό το χρώμα εξαρτάται από τα κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία είναι μοναδικά στο ότι παράγουν χρωστικές ουσίες γνωστές ως μελανίνη. Αυτή η μελανίνη που βρίσκεται στο δέρμα προσφέρει φυσική προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) που εκπέμπονται από τον ήλιο.

Woman checking her skin in a mirror

 Υπάρχουν δύο τύποι μελανίνης:

 1. Ευμελανίνη
  Πιο γνωστή ως πραγματική μελανίνη, είναι μαύρο ή σκούρο καφέ και βρίσκεται σε άτομα με ματ δέρμα (προστατεύει από τις ακτίνες UV).
 2.  Φαιομελανίνη Αυτή είναι επίσης γνωστή ως κόκκινη ή κοκκινομάλλα μελανίνη. Είναι παρόν σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή κόκκινα μαλλιά. Δεν προστατεύει από τις ακτίνες UV. Αντιθέτως, η σύνθεσή του δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στο δέρμα.

 

Αυτοί οι δύο τύποι μελανίνης υπάρχουν σε κάθε άτομο σε διάφορες αναλογίες. Η ποσότητα είναι αυτή που καθορίζει το φυσικό χρώμα του δέρματος ενός ατόμου και πόσο καλά μαυρίζει όταν εκτίθεται στον ήλιο. 

Πώς λειτουργεί η υπερμελάγχρωση;

"Ο χρωματισμός είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας 4 σταδίων:

Step 1

1/ Οι υπεριώδεις ακτίνες και οι «βιολογικοί μεσολαβητές» (ουσίες που βρίσκονται στα κύτταρα του δέρματος) διεγείρουν τη διαδικασία μελάγχρωσης και συνεπώς τη λειτουργία παραγωγής μελανίνης των κυττάρων που ονομάζονται μελανοκύτταρα.

Step 2

2/ Η μελανίνη παράγεται από μελανοκύτταρα.

Step 3

3/ Η μελανίνη που παράγεται κατ 'αυτόν τον τρόπο διανέμεται μέσω των δύο στρωμάτων της επιδερμίδας.

Step 4

4/ Στη συνέχεια μεταναστεύει στην επιφάνεια του δέρματος μέσω της συνεχούς ανανέωσης των κυττάρων στην επιδερμίδα. 

Σημεία που συνδέονται με την έκθεση στον ήλιο και την ηλικία;

Οι ακτίνες UV διασχίζουν την επιδερμίδα και διεγείρουν τα κύτταρα χρωματισμού του δέρματος (μελανοκύτταρα). Μερικά μελανοκύτταρα διαταράσσονται συνεχώς και αρχίζουν να εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες μελανίνης όλη την ώρα. Κηλίδες εμφανίζονται όταν η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται με ανώμαλο τρόπο και όταν υπερπαραγόμενη  μελανίνη δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό το αναγκάζει να συσσωρεύεται σε ορισμένα σημεία και να σχηματίζει αντιαισθητικά σημάδια.


Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο (πολύ έντονη ή για μεγάλο χρονικό διάστημα) με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στην υπερπαραγωγή μελανίνης, οδηγώντας σε κηλίδες χρωστικών ουσιών ή φακίδες (μικρά, στρογγυλά και επίπεδα σημεία που ποικίλλουν σε μέγεθος). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους (άτομα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, εργάτες κ.λπ.) τείνουν να αναπτύξουν αυτά τα σημεία νωρίτερα από άλλα άτομα.


Επιπλέον, ο κίνδυνος υπερμελάγχρωσης αυξάνεται με τη γήρανση των κυττάρων και γενικά επηρεάζει τις περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ήλιο με την πάροδο του χρόνου (πρόσωπο, λαιμός, χέρια κ.λπ.).

Ο ήλιος και η ηλικία είναι τα κύρια αίτια των χρωματισμένων σημείων. Αυτό ονομάζεται είτε ηλιακό lentigo είτε γεροντικό lentigo. Το Lentigo επηρεάζει το 90% των λευκών άνω των 50 ετών. Όλοι οι τύποι δέρματος επηρεάζονται. 

 

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή δια του στόματος λήψη αντισυλληπτικών μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπερχρωματισμό.


Σε καστανομάλλες γυναίκες (με ματ δέρμα), οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση μιας μαύρης μάσκας στο πρόσωπο που ονομάζεται " μέλασμα " ή " μάσκα εγκυμοσύνης ". Αυτό αναφέρεται σε κηλίδες που βρίσκονται στην άνω περιοχή του προσώπου, χωρίς το άκρο του τριχωτού της κεφαλής. Γίνονται πιο έντονα το καλοκαίρι. Το χρώμα τους ποικίλλει και σκουραίνει υπό τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας.


Αυτή η κοινή μελάγχρωση εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά μειώνεται ή εξαφανίζεται εντελώς αφού οι ορμόνες επανέλθουν στο φυσιολογικό (για παράδειγμα μετά τη γέννηση ενός παιδιού). Ωστόσο, η υπολειπόμενη μελάγχρωση μπορεί να επιμείνει για άλλους λίγους μήνες ή άλλα λίγα χρόνια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια "μάσκα εγκυμοσύνης" εμφανίζεται μερικές φορές ακόμη και όταν ένα άτομο δεν είναι έγκυος ή λαμβάνει στοματική αντισύλληψη. 

Woman taking medication

Όταν εκτίθενται στον ήλιο, ορισμένα είδη φυτών (φυτικές ουσίες), αρώματα και φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν καφέ κηλίδες που εμφανίζονται μετά από μια αντίδραση φωτοευαισθητοποίησης (φωτοτοξικότητα).


Επιπλέον, το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη ή έχει ουλές (επιπτώσεις εγκαυμάτων, ηλιακών εγκαυμάτων, επούλωση φλεγμονωδών αλλοιώσεων, ιδιαίτερα αλλοιώσεων ακμής) αναπτύσσει σημάδια μελάγχρωσης πιο εύκολα εάν εκτίθεται σε υπεριώδεις ακτίνες. 

Η καλύτερη προσέγγιση είναι η συστηματική εφαρμογή φωτοπροστασίας στους πιο ηλιόλουστους μήνες μαζί με τη υπεύθυνη συμπεριφορά σε σχέση με τον ήλιο.

 • Προστατέψτε τον εαυτό σας από τον ήλιο για να αποτρέψετε την εμφάνιση ή την επιδείνωση των σημαδιών μελάγχρωσης. Αποφύγετε τον ήλιο όταν οι ακτίνες του είναι οι πιο επικίνδυνες, δηλαδή μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ.
 • Επιλέξτε προσεκτικά τη φωτοπροστασία σας. Ο παράγοντας προστασίας από τον ήλιο (SPF) θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 (ή 30 εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα).
 • Πάρτε από του στόματος συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες ή δισκία) πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης για να προετοιμάσετε καλύτερα το δέρμα σας για τον ήλιο.

Μην εκθέτετε ποτέ τα μωρά στον ήλιο. Προστατέψτε τα παιδιά χρησιμοποιώντας ρούχα και μια ειδική αντηλιακή κρέμα. Το 80% των δερματικών προβλημάτων οφείλεται στο ότι το άτομο εκτίθεται στον ήλιο πριν από την ηλικία των 18 ετών.


Για ένα υπάρχον πρόβλημα μελάγχρωσης, μπορεί να δείτε το δέρμα σας να βελτιώνεται εάν εφαρμόζετε συστηματικά ένα φωτοπροστατευτικό για δύο έως πέντε χρόνια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Πράγματι, ο ήλιος ενεργοποιεί τη μελάγχρωση, οπότε η συστηματική προστασία του εαυτού σας από τις ακτίνες UV μπορεί να σας βοηθήσει να διορθώσετε την κατάσταση. 

Bioderma - Woman protecting from the sun

Χρησιμοποιήστε προϊόντα καθαρισμού που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για δέρμα με προβλήματα κηλίδων.

Woman washing her face with water

Τα προϊόντα προστασίας από τον ήλιο λειτουργούν προληπτικά, αλλά μπορεί επίσης να έχουν θετικό αντίκτυπο στα υπάρχοντα σημεία εάν είστε υπομονετικοί και πιστοί στην εφαρμογή τους. Για να μειώσετε αυτά τα άσχημα σημεία μελάγχρωσης και να εξισορροπήσετε την επιδερμίδα σας, εφαρμόστε προϊόντα θεραπείας αποχρωματισμού που σέβονται την ευαισθησία του δέρματός σας.

Woman applying cream

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Pigmentbio Foaming cream 200ml, απολεπιστική κρέμα καθαρισμού για δέρμα με υπερμελάγχρωση
 • Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

  Δέρμα με υπερμαλάγχρωση

  Patented combination of active ingredients

  Pigmentbio Foaming Cream

  Απολεπιστική κρέμα καθαρισμού για λαμπερό δέρμα απευθείας μετά τον καθαρισμό.

  Για ποιον;

  Ενήλικες

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Pigmentbio Daily care SPF 50+ 40ml, φροντίδα ημέρας για δέρμα με υπερμελάγχρωση
 • Καθημερινή φροντίδα

  Δέρμα με υπερμαλάγχρωση

  LumiReveal™ technology

  Pigmentbio Daily care SPF 50+

  Φωτίζει άμεσα και προστατεύει, ενοποιεί και φωτίζει διαρκώς.

  Για ποιον;

  Ενήλικες

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Pigmentbio Night renewer 50ml, κρέμα νυκτός για δέρμα με υπερμελάγχρωση
 • Φροντίδα νυκτός

  Δέρμα με υπερμαλάγχρωση

  LumiReveal™ technology

  Pigmentbio Night Renewer

  Αναζωογονείται όλη τη νύχτα για μια ομοιόμορφη και φωτεινή επιδερμίδα

  Για ποιον;

  Ενήλικες

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Pigmentbio C-Concentrate 15ml, φροντίδα για δέρμα με υπερμελάγχρωση
 • Περιστασιακή στοχευμένη φροντίδα δέρματος

  Δέρμα με υπερμαλάγχρωση

  LumiReveal™ technology

  Pigmentbio C-Concentrate

  Υψηλής ασφάλειας θεραπεία βιταμίνης C για έντονη διόρθωση μελάγχρωσης.

  Για ποιον;

  Ενήλικες