Κι όμως, έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα και μπορεί να βάλει μόνιμο τέλος στην επίμονη ακμή. Αρχικά προορισμένη για περιπτώσεις σοβαρής ακμής, τείνει να συνταγογραφείται ευρύτερα και ταχύτερα για να εμποδίσει την εγκαθίδρυση των σπυριών, ειδικά στη φλεγμονώδη ακμή. 
 

Επίσης, το συγκεκριμένο μόριο είναι διαθέσιμο και σε μορφής κρέμας και gel για τοπική εφαρμογή. Από το στόμα, τοπικά, περιορισμοί σχετικά με τα χάπια, παρενέργειες και αποτελέσματα: αναλύουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ισοτρετινοΐνης.
 

Λήψη ισοτρετινοΐνης σε μορφή χαπιού ή τοπική εφαρμογή

Διαθέσιμη μόνο με συνταγή και στις δύο περιπτώσεις, η θεραπεία ισοτρετινοΐνης γίνεται πάντα με συνταγή από το δερματολόγο. Η ισοτρετινοΐνη μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά σε όλους τους τύπους ακμής, συμπεριλαμβανομένων πολύ ήπιων περιστατικών, μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα ενεργά συστατικά.


Η ισοτρετινοΐνη σε χάπι κατά κύριο λόγo χρησιμοποιείται για ήπιες έως σοβαρές περιπτώσεις ακμής. Η ισοτρετινοΐνη δρα με τέτοιον τρόπο, μειώνοντας το μέγεθος των σμηγματογόνων αδένων και συνεπώς περιορίζοντας την παραγωγή σμήγματος.

Η δράση της αυτή συμπληρώνεται από αντιβακτηριακές και αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις. Η δόση προσαρμόζεται ανάλογα με το σωματικό βάρος του ασθενή και τη σοβαρότητα των αλλοιώσεων στο δέρμα. Καμία άλλη φαρμακευτική αγωγή ενάντια στην ακμή δεν πρέπει να ακολουθείται παράλληλα.

 

Ισοτρετινοΐνη σε χάπι και γυναίκες ασθενείς

Μόνο οι δερματολόγοι μπορούν να συνταγογραφήσουν ισοτρετινοΐνη σε χάπι για ασθενείς που ξεκινούν θεραπεία, αν και οι γενικοί επαγγελματίες μπορούν να χορηγήσουν επαναλαμβανόμενες αγωγές. Η χρήση αυτού του μορίου αντενδείκνυται πλήρως για τις εγκύους, μιας και η ισοτρετινοΐνη είναι τερατογόνος για το έμβρυο: αυτό σημαίνει ότι ενέχει πολύ υψηλό κίνδυνο δυσπλασιών.


Είναι συνεπώς μία επιθετική και απαιτητική επιλογή θεραπείας.

         Πρόκειται για μία φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται μόνο με συνταγή.
    

 

Οι παρενέργειες της θεραπείας με ισοτρετινοΐνη σε χάπι

Μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή σμήγματος, το μόριο αυτό δημιουργεί σοβαρή ξηροδερμία σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των βλεννώδων μεμβρανών (χείλη) και των ματιών, με οφθαλμική ξηρότητα που το καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο για τους χρήστες φακών επαφής. Η θεραπεία αυτή αποδυναμώνει το δέρμα και έχει διάφορες επιπτώσεις: η έκθεση στον ήλιο πρέπει να αποφεύγεται, ενώ η απολέπιση και η αποτρίχωση μπορεί να είναι επίπονες διαδικασίες.
Μπορεί επίσης να επηρεάσει το συκώτι, ενώ απαιτούνται περιοδικές εξετάσεις για τη λειτουργία του συκωτιού, καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας. 
Είναι σύνηθες τα σπυράκια και οι φλεγμονές να χειροτερεύουν μετά την έναρξη της θεραπείας.
Αρκετές περιπτώσεις κατάθλιψης και ψυχικών διαταραχών έχουν συνδεθεί με τη λήψη ισοτρετινοΐνης σε χάπι, αλλά η σύνδεση δεν έχει κατοχυρωθεί πλήρως. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ακμή από μόνη της ενδέχεται να προκαλέσει κατάθλιψη, ειδικά στους εφήβους. Οι γιατροί πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και κατά τη διάρκεια και μετά τη διακοπή της θεραπείας.

 

Η αποτελεσματικότητα της ισοτρετινοΐνης σε χάπι 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική μέσα σε 2-3 μήνες. Ωστόσο, υπάρχει το ρίσκο υποτροπής μετά τη διακοπή της ισοτρετινοΐνης και μερικές φορές απαιτείται μία δεύτερη δόση θεραπείας.


Η ισοτρετινοΐνη πρέπει να λαμβάνεται μαζί με το φαγητό, μιας και τα λιπαρά ενισχύουν την αποτελεσματικότητά της. Μία έρευνα έδειξε, ότι η απορρόφηση του μορίου από το πεπτικό σύστημα μειώθηκε κατά 40% όταν η λήψη έγινε χωρίς φαγητό.

 • Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

  Ευαίσθητο δέρμα

  D.A.F. Patent

  Sensibio Gel moussant

  Το καθαριστικό Micellaire τζελ καταπράυνσης που ενισχύει τη φυσική ενυδάτωση του δέρματος.

  Για ποιον;

  Ενήλικες, Έφηβοι

 • Καθημερινή φροντίδα

  Σκασμένα και πολύ ξηρά χείλη

  Atoderm Baume Lèvres

  Εντατική φροντίδα θρέψης και αναδόμησης για τα χείλη.

  Για ποιον;

  Ενήλικες, Παιδιά

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Sebium Hydra 40ml, ενυδατική φροντίδα για λιπαρό δέρμα
 • Καθημερινή φροντίδα

  Δέρμα με ακμή

  Fluidactiv™ patent

  Sébium Hydra

  Θρεπτική και εντατική φροντίδα ενυδάτωσης για καλύτερη συμμόρφωση των θεραπειών που προκαλούν έντονη ξηρότητα

  Για ποιον;

  Ενήλικες, Έφηβοι

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Sebium Sensitive 30ml, θεραπεία για δέρμα με τάση ακμής
 • Καθημερινή φροντίδα

  Δέρμα με ακμή Ευαίσθητο και ταλαιπωρημένο δέρμα με ακμή

  Inflastop™ technology

  Sébium Sensitive

  Η φροντίδα για ευαίσθητο δέρμα με τάση ακμής που καταπραΰνει, ενυδατώνει και εξαλείφει τα σπυράκια

  Για ποιον;

  Ενήλικες, Έφηβοι