Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Sebium Gel moussant 500ml, τζελ καθαρισμού για λιπαρό δέρμα

Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

Μεικτό-Λιπαρό δέρμα

D.A.F. Patent

Sébium Gel moussant

To gel καθαρισμού και ντεμακιγιάζ, για το λιπαρό, μεικτό ή με τάση ακμής δέρμα.

Για ποιον;

Ενήλικες, Έφηβοι

Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Sebium H2O 500ml, νερό καθαρισμού micellaire για δέρμα με τάση ακμής

Χωρίς ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

Μεικτό-Λιπαρό δέρμα Δέρμα με τάση ακμής

Micellar technology

Sébium H2O

Νερό καθαρισμού Micellaire που καθαρίζει και αφαιρεί το μακιγιάζ απαλά χωρίς να ξηραίνει την επιδερμίδα. Ιδανικό για το λιπαρό, μεικτό ή με τάση για ακμή δέρμα.

Για ποιον;

Ενήλικες, Έφηβοι

Φροντίδα νυκτός

Μεικτό-Λιπαρό δέρμα

Fluidactiv™ patent

Sébium Night Peel

Κρέμα προσώπου για απαλό peeling που χαρίζει λάμψη στο δέρμα.

Για ποιον;

Ενήλικες, Έφηβοι

Τι ακριβώς είναι η ορμονική ακμή;

Συνηθισμένη ερώτηση. Προκαλείται η ακμή από ορμονικές ανισορροπίες; Γιατί η ακμή ξεκινά στη διάρκεια της εφηβείας; Μπορεί η ορμονική ακμή να προληφθεί; Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ ακμής και εγκυμοσύνης; Τι συμβαίνει με την ακμή και την εμμηνόπαυση; Πώς να σταματήσω την ακμή;
Όταν μιλάμε για ορμόνες, δεν είναι πάντα εύκολο να κατανοήσουμε όσα αναφέρονται.

Η Δρ.Odile Bagot, γυναικολόγος στο Στρασβούργο (Γαλλία) και συγγραφέας στο 
Mam Gyneco blog, μας δίνει μερικές πληροφορίες για το τι προκαλεί την ορμονική ακμή.

 

 

 • Dr Odile Bagot, Gynecologist
  Dr Odile Bagot, Gyneacologist.

  Η ορμονική ακμή ξεκινά προς το τέλος της παιδικής ηλικίας, όταν οι ωοθήκες και οι όρχεις αρχίζουν να λειτουργούν. Παρόλο που η παθολογία αυτή ξεκινά και τελειώνει κατά τη διάρκεια της εφηβείας, μπορεί να συνεχιστεί και κατά την ενήλικη ζωή.

  Dr Odile Bagot, Gyneacologist.

Μερικές φορές, εξαφανίζεται ή εξασθενεί και ξαναφουντώνει αργότερα. Πιο σπάνια, η ορμονική ακμή μπορεί να εμφανιστεί και στους ενήλικες, κυρίως σε γυναίκες.

Η ακμή λαμβάνει διάφορες μορφές αναλόγως την ηλικία:

 • η εφηβική ακμή παίρνει ένα σχήμα 'Τ' καλύπτοντας το μέτωπο, τη μύτη, την περιοχή γύρω από το στόμα και το πηγούνι. Συνοδεύεται από λιπαρό δέρμα.
 • η ακμή σε ενήλικες παίρνει το σχήμα 'U', ακολουθώντας τις γραμμές του πηγουνιού και μερικές φορές τον λαιμό. Συχνά, συνδέεται με την ακμή στο σώμα.

Η ακμή που αργεί να εμφανιστεί, τείνει να ξεκινά μετά τα 25, και συνήθως τελειώνει όταν φτάσει κανείς τα 40, αλλά δεν συμβαίνει πάντα έτσι. 


 

Mini - οδηγός: ορμόνες

 • Ανδρογόνα: συλλογικό όνομα για όλες τις αρσενικές ορμόνες που έχουν οι άντρες, αλλά και σε μικρότερες ποσότητες, οι γυναίκες.
 • Τεστοστερόνη: μία ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων. Παράγεται στους όρχεις και συνδέεται με την σεξουαλικότητα και τη γονιμότητα των ανδρών. Στις γυναίκες, επηρεάζει τη λίμπιντο και παράγεται στις ωοθήκες και στα επινεφρίδια. 
 • Προγεστερόνη: γυναικεία ορμόνη που εκκρίνεται από τις ωοθήκες και επιτρέπει στο έμβρυο να αναπτυχθεί στη μήτρα, ρυθμίζει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 
 • Οιστρογόνο: γυναικεία ορμόνη που εκκρίνεται από τις ωοθήκες και, σε πολύ μικρές ποσότητες, στους όρχεις. Στις γυναίκες, έχει επιπτώσεις όσον αφορά την ανάπτυξη του στήθους και τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά και την ενυδάτωση του δέρματος, την οστική σταθερότητα, το καρδιαγγειακό σύστημα, το μυαλό και το πεπτικό σύστημα.

Υπάρχει πάντα ένα ορμονικό στοιχείο στην ακμή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας.


Πολλοί ενδογενείς παράγοντες παίζουν το ρόλο τους, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών προδιαθέσεων, όπως οικογενειακά γονίδια, αντίσταση στα αντιβιοτικά και το επίπεδο των αντρικών ορμονών- δηλαδή των ανδρογόνων. Άλλοι εξωγενείς παράγοντες έχουν επίσης επιπτώσεις στην ακμή, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, του καπνού, κάποιων καλλυντικών, μόλυνσης και συγκεκριμένα, ενδοκρινολογικών διαταραχών. Όλα αυτά μαζί είναι γνωστά ως 'έκθεμα'.

Ορμονική ακμή: περισσότερες ανδρικές ορμόνες;

Ναι, η ορμονική ακμή συνδέεται με τις ανδρικές ορμόνες, αλλά όχι απαραίτητα σε περίσσεια. Γι' αυτό το λόγο οι ενισχυτικές ορμόνες - που οι γυναίκες μερικές φορές απαιτούν - είναι συχνά αναποτελεσματικές, μιας και τα επίπεδα είναι συνήθως κανονικά. 

Οι ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα) παράγονται στους όρχεις και στα επινεφρίδια, αλλά και στις ωοθήκες - οι γυναίκες έχουν κι εκείνες τεστοστερόνη ως ένα απολύτως φυσικό μέρος του ορμονικού τους τοπίου.

Γιατί τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη που κυκλοφορούν στο αίμα είναι ιδιαίτερα μη ενεργά. Μόλις το 2% της τεστοστερόνης που κυκλοφορεί είναι βιολογικά διαθέσιμη στο αίμα.

your-skin_sebium-sensitive_woman

Το υπόλοιπο 98% κρατείται από πρωτεϊνικούς φορείς, οι οποίοι το μεταφέρουν σε επιδερμικά κύτταρα και εκεί μεταμορφώνεται και ενεργοποιείται. Για παράδειγμα, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε DHT (dihydrotestosterone - διυδροτεστοστερόνη), μία πολύ πιο δυναμική ορμόνη. Αυτή, λοιπόν, η ολοκληρωμένη διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί για να υπάρξει ορατό αποτέλεσμα στο δέρμα. Γι'αυτό και η προσθήκη ανδρογόνων στο αίμα είναι συνήθως αναποτελεσματική. 
 


Η ορμονική ακμή συνδέεται με τα ανδρογόνα, σωστά;

Το κατά πόσο τα ανδρογόνα επηρεάζουν το δέρμα, εξαρτάται από 3 στοιχεία:
 

 • Το επίπεδο ανδρογόνων που κυκλοφορούν, με άλλα λόγια, η ποσότητα τεστοστερόνης στο αίμα. Βιολογικά ανδρογόνα με κλινικά σημάδια όπως η υπερτρίχωση (υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα) ή η αλωπεκία (φαλάκρα) είναι σπάνια. Οι πολυκυστικές ωοθήκες, ωστόσο, είναι πιο συχνές - αυτό οδηγεί σε έντονη τριχοφυΐα, ακμή, διαστήματα ανάμεσα στις περιόδους και μερικές φορές, υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. 
 • Πρωτεϊνικοί φορείς που εγκλωβίζουν τα ανδρογόνα και συγκεκριμένα, τεστοστερόνη. Όσο περισσότερους έχει κανείς, τόσο περισσότερα ανδρογόνα εγκλωβίζει και τόσο λιγότερη βιολογικά διαθέσιμη τεστοστερόνη υπάρχει στο δέρμα.
 • Μετατροπή ανδρογόνων σε ενεργά ανδρογόνα. Αυτή η μετατροπή πραγματοποιείται στο σμηγματογόνο θύλακα για να παράγει σμήγμα και θύλακα της τρίχας για να παράγει τρίχες. Αναφερόμαστε σε αυτό ως ανδρογονική ευαισθησία και από τα 3 στοιχεία, έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στην εμφάνιση της ακμής.

Συνοψίζοντας, τα ελεύθερα ανδρογόνα έχουν 2 βασικές επιπτώσεις:

 • Αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος
 • Κάνουν το δέρμα πιο παχύ

Ποιος είναι ο ρόλος του οιστρογόνου στην ορμονική ακμή;

Πολλές γυναίκες παρατηρούν μία συσχέτιση μεταξύ της ακμής και της περιόδου τους. Εμφανίζουν ακμή πριν την περίοδο, κατά την προεμμηνορροϊκή φάση, κλασσικό χαρακτηριστικό της ορμονικής ακμής. Η Δρ. Odile Bagot μας διαφωτίζει σχετικά με το ρόλο των δύο γυναικείων ορμονών: οιστρογόνου και προγεστερόνης.

Το οιστρογόνο προσδίδει οφέλη στην ακμή, μειώνοντας άμεσα την ποσότητα σμήγματος που εκκρίνει ο σμηγματογόνος θύλακας και αυξάνοντας έμμεσα την παραγωγή πρωτεϊνών που αιχμαλωτίζουν ανδρογόνα, χαμηλώνοντας το επίπεδο της βιολογικά διαθέσιμης τεστοστερόνης. 

your-skin_sebium-sensitive_cycle

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος των γυναικών διακρίνεται σε 2 φάσεις:

 1. Η ωοθυλακική φάση που καταλήγει στην ωορρηξία περίπου τη 14η μέρα, χαρακτηρίζεται από αυξημένη έκκριση οιστρογόνου. Το δέρμα είναι συνήθως λαμπερό.
 2. Η ωχρινική φάση μετά τη 14η μέρα, όπου παράγεται περισσότερη προγεστερόνη - αυτό δεν έχει έχει απαραίτητα ανδρογονική επίδραση. Αλλά όσο το επίπεδο οιστρογόνου μειώνεται σταδιακά, η ακμή συχνά επανεμφανίζεται ή χειροτερεύει - το σμήγμα εκκρίνεται και το δέρμα γίνεται πιο λιπαρό. 
   

Κατά τη διάρκεια ωορρηξίας, στη μέση του κύκλου, το οιστρογόνο έχει γενικά θετική επίδραση στην ακμή.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί η ακμή εμφανίζεται κατά την προεμμηνορρυσιακή φάση, αλλά εμφανίζεται. Όπως ακριβώς και κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Ο μόνος κοινός παρονομαστής είναι η αύξηση προγεστερόνης. Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι γι'αυτό το λόγο η προγεστερόνη επηρεάζει την ακμή, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμη.

Dr Odile Bagot, Γυναικολόγος

Πώς μπορείτε να μειώσετε την ορμονική ακμή;

Η Δρ. Odile Bagot προτείνει 3 παράγοντες με πιθανή επίδραση στην ορμονική ακμή.

 • Αντιμετωπίστε εξωτερικούς παράγοντες: άγχος, δίαιτα, βάρος, ρύπανση, ενδοκρινολογικές διαταραχές
 • Αντιμετωπίστε τις συνέπειες στην επιδερμίδα: τοπικές θεραπείες, θεραπευτικές αγωγές και μία προσαρμοσμένη ρουτίνα δερματολογικής περιποίησης
 • Αντιμετωπίστε το πρόβλημα σε ορμονικό επίπεδο με επίδραση στα ανδρογόνα παίρνοντας αντισυλληπτικό χάπι

Η ακμή εμφανίζεται συνήθως το πρώτο τρίμηνο και μετά σταθεροποιείται.

your-skin_sebium-sensitive_pregnant

Η ακμή που προκύπτει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

 • Το υψηλό επίπεδο προγεστερόνης στην αρχή της εγκυμοσύνης
 • Η διακοπή αντισυλληπτικού χαπιού, ωφέλιμου για την ακμή
 • Η διακοπή θεραπείας κατά της ακμής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Θεωρητικά, η ακμή τείνει να εξαφανίζεται όταν κάποιος φτάνει στα 40.

your-skin_sebium-sensitive_sport

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ακμής, διότι το εσωτερικό "κλίμα" στη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι ανδρογονικό, δεδομένων των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνου. Σε αυτήν την περίπτωση, συνίστανται θεραπείες αντικατάστασης ορμόνης, για την αντιμετώπιση της ορμονικής ακμής, μιας και παρέχουν επιπρόσθετα οιστρογόνα. Στην ηλικία αυτή, ωστόσο, είναι σημαντικό να μην μπερδεύει κανείς την ακμή με τη ροδόχρο ακμή, η οποία δεν είναι ορμονική και απαιτεί παρακολούθηση από δερματολόγο.

Ανακαλύψτε τη ρουτίνα της Sébium για να καθαρίσετε, να περιποιηθείτε το δέρμα και να αποτρέψετε νέα σπυράκια από το να εμφανιστούν