Φοράμε αντηλιακό. Διατηρούμε καθαρούς τους πόρους. Αφήνουμε το δέρμα να αναπνεύσει. Καλύπτουμε κηλίδες και ουλές. Προστατευόμαστε από τον ήλιο.


Είναι πολλά τα βήματα που διαμορφώνουν μια φυσιολογική ρουτίνα περιποίησης για το λιπαρό δέρμα. Αλλά και για τη μεικτή επιδερμίδα, όπου οι λιπαρές περιοχές εντοπίζονται στη "Ζώνη Τ": 
μέτωπο, μύτη και πηγούνι...
Κι όμως, πώς είναι δυνατό να ακολουθήσουμε μαζί όλα τα παραπάνω;

picto sebum photoderm campaign

Ο ρόλος του σμήγματος στο μεικτό προς λιπαρό δέρμα

Oily skin, shiny skin, dilated pores, blackheads and possibly pimples – it can all be a nightmare during waking hours! The oily and greasy look makes you feel unclean, and yet washing only seems to provide a short respite before the shine comes back. Embarrassed and annoyed, you search for care routines that dim your shine to a radiant glow of health and beauty.

Λιπαρό δέρμα, δέρμα που γυαλίζει, διεσταλμένοι πόροι, μαύρα στίγματα και πιθανά σπυράκια- ενδέχεται να είναι όλα εφιάλτης όταν ξυπνάμε. Η λιπαρή όψη μας κάνει να αισθανόμαστε βρώμικοι κι όμως, ο καθαρισμός φαίνεται να παρέχει μια μικρή μόνο αναβολή μέχρι να επιστρέψει η γυαλάδα. Αναζητούμε ένα πρόγραμμα περιποίησης, που θα μειώσει τη γυαλάδα και θα φέρει μια λαμπερή λάμψη υγείας και ομορφιάς στο δέρμα.

picto - moisture photoderm campaign

Σμήγμα: το κακό και το καλό

Ως μια ουσία που εκκρίνεται φυσικά από το σώμα μας, το σμήγμα αποτελείται ουσιαστικά από λιπίδια που προέρχονται από τους σμηγματογόνους αδένες. Ενώ συχνά θέλουμε να το καταπολεμήσουμε λόγω των σπυριών και της αθέμιτης γυαλάδας, το σμήγμα είναι απαραίτητο για την ισορροπία της επιδερμίδας. Συνιστά μέρος του υδρολιπιδικού φιλμ, το οποίο διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο, το προστατεύει, διατηρεί τη μικροχλωρίδα του και περιορίζει την ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων. Συνεπώς, το σμήγμα χρειάζεται να προστατευτεί, ακόμη κι αν μερικές φορές είναι αναγκαίο να ελέγχουμε την υπερβολική του συσσώρευση..*

picto - pimples photoderm campaign

Από την έκκριση σμήγματος μέχρι τα σπυράκια

Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν σμήγμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λιπαρότητα στην επιφάνεια του δέρματος. Παρόλο που ο αριθμός των σμηγματογόνων αδένων που διαθέτουμε παραμένει σταθερός σε όλη μας τη ζωή, ο ρυθμός έκκρισης σμήγματος είναι υψηλότερος μεταξύ 15 και 35 ετών. Έπειτα, μειώνεται συνεχώς1. Υπάρχει ο πειρασμός να θέλουμε να καθαρίζουμε συνέχεια το πρόσωπο για να απομακρύνουμε τη γυαλάδα και τη λιπαρότητα, ωστόσο το σμήγμα αναπληρώνεται αμέσως μόλις το αφαιρούμε.

1Jacobsen E, Billings JK, Frantz RA, Kinney CK, Stewart ME, Downing DT: Age-related changes in sebaceous wax ester secretion rates in men and women. J Invest Dermatol 1985; 85: 483–485.

woman sebum photoderm cover touch

Το να έχει κανείς μεικτό προς λιπαρό δέρμα δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι έχει και σπυράκια. Το δέρμα συνιστά ένα εύθραυστο οικοσύστημα, του οποίου η ισορροπία μπορεί να διαταραχθεί από διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι σμηγματογόνοι αδένες ενδέχεται να επηρεαστούν από εσωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του στρες και των ορμονών, αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και οι ακτίνες UV. Μια ανισορροπία στους σμηγματογόνους αδένες μπορεί να οδηγήσει στην έκκριση υπερβολικού σμήγματος, κακής ποιότητας- γνωστό ως δυσμηγματόρροια. Τα βακτήρια αποικίζουν στους πόρους και ευδοκιμούν, ενώ τα σπυράκια πολλαπλασιάζονται.

 

Από την εφηβική προς την ενήλικη ακμή

Η ενήλικη ακμή εντοπίζεται κυρίως στις γυναίκες και εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα, επηρεάζοντας έως και το 25% των γυναικών. Μπορεί να αποτελέσει συνέχεια της εφηβικής ακμής ή να εμφανιστεί γύρω στα 25. Τείνει να συγκεντρώνεται στο κάτω μέρος του προσώπου. Οζίδια κάτω από την επιφάνεια του δέρματος μετατρέπονται σε έναν μέτριο αριθμό φλεγμονωδών βλατίδων και φλυκταινών- γνωστά και ως σπυράκια. Το στρες και τα καλλυντικά συνήθως οξύνουν την εμφάνισή τους.

 

sun effects on combination to oily skin

Η διαχείριση του λιπαρού δέρματος είναι το ένα βήμα. Πρέπει, επίσης, να το προστατεύσουμε από τον ήλιο. Για όλα τα οφέλη που έχει ο ήλιoς - ζέστη, υγεία και χαρά για παράδειγμα - μπορεί επίσης να επιφέρει διάφορες επιπτώσεις στο μεικτό προς λιπαρό δέρμα και την εμφάνισή του.

Μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος

Αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν να κάνουν το σμήγμα περισσότερο ή λιγότερο παχύρρευστο και το καλοκαίρι είναι η εποχή που παρατηρείται η μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος - όλον τον χρόνο εάν κάποιος ζει σε τροπικό κλίμα. Η αύξηση ενός 1°C οδηγεί σε 10% αύξηση στην έκκριση σμήγματος.2

 2Cunliffe WJ, Burton JL, Shuster S: The effect of local temperature variations on the sebum excretion rate. Br J Dermatol 1970; 83: 650–654.
 

Υπερμελάγχρωση και περισσότερο ορατά σημάδια

Η έκθεση στον ήλιο φέρνει τη μελανίνη στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Η μελανίνη είναι η φυσική μας προστασία από τις ακτίνες UV. Το μαύρισμα μας βοηθάει στο να προστατευτούμε από τις πιο βλαβερές ακτίνες του ήλιου- μέχρι ενός σημείου. Η έκθεση σε ακτίνες UV πρόσφατα επουλωμένων σημείων μπορεί να προκαλέσουν μετα-φλεγμονώδη μελάγχρωση, σκουραίνοντας τις ουλές ώστε να ξεχωρίζουν περισσότερο. Η υπερμελάγχρωση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για ανθρώπους με δέρμα με τάση ακμής.

Πιο παχύ δέρμα και πιο έντονη ακμή

Οι ακτίνες UV κάνουν πιο παχύ το δέρμα. Η επιδερμίδα μεγαλώνει για μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο και μπορεί να φράξει του τριχοσμηγματογόνους θύλακες. Το σμήγμα παραμένει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται. Η ακμή εξελίσσεται ακόμη χειρότερα. 

 

 • Φωτογραφία προϊόντος Bioderma, Sebium Gel moussant 500ml, τζελ καθαρισμού για λιπαρό δέρμα
 • Ξέβγαλμα, καθημερινός καθαρισμός

  Μεικτό-Λιπαρό δέρμα

  D.A.F. Patent

  Sébium Gel moussant

  To gel καθαρισμού και ντεμακιγιάζ, για το λιπαρό, μεικτό ή με τάση ακμής δέρμα.

  Για ποιον;

  Ενήλικες, Έφηβοι

 • Καθημερινή φροντίδα

  Δέρμα με ακμή

  SeboRestore technology

  Sébium Global Cover

  Η φροντίδα που καλύπτει και περιορίζει τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα ενώ αποτρέπει την επανεμφάνισή τους.

  Για ποιον;

  Ενήλικες, Έφηβοι

 • Κλασική φωτοπροστασία

  Μεικτό-Λιπαρό δέρμα

  Cellular bioprotection™ patent

  Photoderm NUDE Touch SPF50+ Light

  Πολύ υψηλή αντηλιακή προστασία, υπέροχη φυσική κάλυψη, με ματ αποτέλεσμα.

  Για ποιον;

  Ενήλικες

   beautiful and protected

  Η ανάγκη κάλυψης

  Οι άνθρωποι με μεικτό προς λιπαρό δέρμα προσπαθούν να μειώσουν τη γυαλάδα, εφαρμόζοντας κρέμες και πούδρες με ματ υφή. Και ενώ υπάρχουν σπυράκια και σημάδια, ενδέχεται να επιλέξει κανείς ένα πολύ καλυπτικό make-up. Τα make-up βασισμένα στη σιλικόνη καλύπτουν κάθε σημάδι λιπαρότητας, σπυριών και έκθεσης στον ήλιο.. και επίσης μπλοκάρουν τους πόρους. Το δέρμα φαίνεται τέλειο, αλλά μπορεί να αισθανθεί εγκλωβισμένο και έτοιμο να ξεσπάσει. Με όλες τις κρέμες με χρώμα, τα concealer και τα make-up, πρέπει να διασφαλίζουμε ότι είναι μη φαγεσωρογόνα, μειώνοντας το ρίσκο περαιτέρω εμφάνισης σπυριών.

  Προστατεύουμε το δέρμα και διατηρούμε τους πόρους καθαρούς

  Πέραν της κάλυψης, είναι ανάγκη να προστατεύουμε το δέρμα μας από τις ακτίνες UV, ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του ήλιου στο μεικτό προς λιπαρό δέρμα. Μία υψηλή SPF προστασία ελαχιστοποιεί την υπερμελάγχρωση και διατηρεί το δέρμα εύκαμπτο. Το σμήγμα μπορεί να εκκενώσει την επιφάνεια του δέρματος και να παραμείνει εκτός του τριχοσμηγματογόνου θύλακα. Κι όμως, τα αντηλιακά ερεθίζουν συχνά το δέρμα, με τις βαριές και φρακτικές τους βάσεις. Καθόλου καλές για το μεικτό προς λιπαρό δέρμα!

  Για μία ματ, ομοιόμορφη και προστατευμένη επιδερμίδα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να βρούμε το αντηλιακό που σέβεται και τις συγκεκριμένες ανάγκες του μεικτού προς λιπαρού δέρματος. Το αντηλιακό που παρέχει προστασία UV και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Και ανάλογα με τη σοβαρότητα των σπυριών, ένα αντηλιακό που είτε εξομαλύνει την απόχρωση της επιδερμίδας είτε παρέχει πλήρη κάλυψη.