Πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα από τη θεραπεία μας;

Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της ακμής χρειάζονται χρόνο για να έχουν αποτελέσματα. Η ακμή ενδέχεται να φουντώσει ξανά, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να μην τα παρατάμε. Στη συνέχεια θα ανακαλύψουμε συμβουλές που θα μας βοηθήσουν σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας μας.

 • visuels_sebium_sensitive_expert_quote_sandra-ly
  Dr Sandra Ly, Dermatologist - Hôpital Saint-André, Bordeaux University Hospital, and Dermatology Clinic in Gradignan (France).

  Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς ακριβώς θα αντιδράσει το δέρμα μας. Γενικά, η ακμή περιορίζεται μέσα στους πρώτους μήνες της θεραπείας.

  Dr Sandra Ly, Dermatologist - Hôpital Saint-André, Bordeaux University Hospital, and Dermatology Clinic in Gradignan (France).

your-skin_sebium-sensitive_How-do-you-eliminate-acne

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακμή; Όπως είναι λογικό, αυτή η ερώτηση προκύπτει συνέχεια. Εάν έχουμε συμβουλευτεί δερματολόγο, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τις συστάσεις και τη συνταγογραφημένη θεραπεία του. Πρέπει να προσπαθήσουμε να μην αποθαρρυνθούμε εάν τα αποτελέσματα έρχονται με αργό ρυθμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ακμή μπορεί να πάρει χρόνια να εξαφανιστεί με φυσικό τρόπο, χωρίς θεραπεία, όπως επίσης μπορεί να επανεμφανιστεί. Για το λόγο αυτό, ακολουθούμε πιστά την προσαρμοσμένη στο δέρμα μας θεραπεία, για να απαλλαχούμε από την ακμή το συντομότερο δυνατό. 

 • visuels_sebium_sensitive_expert_quote_egle
  Dr Eglė Aukštuolienė, Centre of Dermatology and Venerology - Santara Clinic, University Hospital of Vilnius (Lithuania).

  Η εφηβική ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος, της οποίας τα συμπτώματα, αν δεν θεραπευτούν, ενδέχεται να παραμείνουν ορατά 10 χρόνια ή και περισσότερα σε κάποιες περιπτώσεις.

  Dr Eglė Aukštuolienė, Centre of Dermatology and Venerology - Santara Clinic, University Hospital of Vilnius (Lithuania).

Μην απογοητεύεστε
 

Εάν η ακμή είναι ελαφριάς μορφής, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ορατά πολύ άμεσα. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η "μάχη" διαρκεί πιο πολύ. 

 

 

Οι θεραπείες συνταγογραφούνται για 3 μήνες και οι ασθενείς αξιολογούνται στο τέλος αυτής της περιόδου.

Δρ. Sandra Ly, Δερματολόγος

 

 

 

your-skin_sebium-sensitive_Contrasting-expectations

Η Δρ. Eglė Aukštuolienė εξηγεί ότι "η εφηβική ακμή μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο να θεραπευθεί. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα συνήθως εμφανίζονται μετά από 4-6 εβδομάδες, όσο το δέρμα ακολουθεί τη θεραπεία. Ωστόσο, η επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων μπορεί να χρειαστεί αρκετούς μήνες (μερικές φορές 4 ή και παραπάνω)."

 

Αντίθετες προσδοκίες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θεραπείες εφηβικής ακμής δεν παρέχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, μιας και οι ασθενείς αναμένουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Στην περίπτωση που δεν έχουν άμεσα τα αποτελέσματα που επιθυμούν, σταματούν τη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής πρόωρα, μετά από 1-2 εβδομάδες. Επιπλέον, τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακμής, ερεθίζουν το δέρμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην αρχή της θεραπείας το πρόσωπο να φαίνεται κόκκινο, ξηρό, φολιδωτό και με αίσθηση φαγούρας. Οι παρενέργειες μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, παρά το ότι είναι εύκολο να απομακρυνθούν.

 

Νιώθω πως η θεραπεία μου δεν δουλεύει!

Προειδοποίηση: Δεν υπάρχουν θαυματουργές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ακμήςΠριν αποφασίσετε εάν μία θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς ή όχι, να είστε ειλικρινείς με τους εαυτούς σας. Έχετε ακολουθήσει αυστηρά την αγωγή, καθημερινά; Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτό ως "συμμόρφωση". Εάν ξεχνάτε να εφαρμόζετε την κρέμα μέρα παρά μέρα, τα αποτελέσματα προφανώς δε θα είναι αυτά που περιμέναμε. Το ίδιο ισχύει κι αν αναμειγνύετε διάφορες κρέμες και προϊόντα χωρίς να το πείτε στο δερματολόγο σας.

Doctor with patient - Prescription

Η Δρ. Eglė Aukštuolienė επιμένει: "Να θυμάστε, ότι οι θεραπείες ακμής απαιτούν χρόνο και είναι αναγκαίο να δείξετε υπομονή. Μην τα παρατάτε αμέσως. Κάθε θεραπεία ενάντια στην ακμή πρέπει να ακολουθείται για τουλάχιστον 6 εβδομάδες, πριν καταλήξουμε αν έχουμε αποτελέσματα ή όχι. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση παρά την κανονική εφαρμογή της, η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή, προσθέτοντας επιπλέον φάρμακα ή αντικαθιστώντας την αρχική αγωγή με μία δυνατότερη εκδοχή ή μία εκδοχή που δρα διαφορετικά. Αυτή η προσέγγιση συνήθως αποδίδει."

Εάν το δέρμα σας είναι ερεθισμένο στην αρχή της θεραπείας

Η Δρ. Eglė Aukštuolienė εξηγεί ότι "είναι σημαντικό να σέβεστε την προτεινόμενη συχνότητα. Από πολύ νωρίς, η κατάσταση της επιδερμίδας σας μπορεί να επιδεινωθεί. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως  η θεραπεία δε δουλεύει. Εάν το δέρμα ερεθιστεί μετά την εφαρμογή της θεραπείας, ξεπλύνετέ το για αρκετή ώρα. Σταδιακά, αυξήστε τον χρόνο εφαρμογής, όσο το δέρμα σας αποκτά μεγαλύτερη ανοχή. Είναι αδύνατο να εξαλείψετε όλα τα σημάδια ακμής μέσα σε μία εβδομάδα. Εάν μειωθούν κατά 20-30% μέσα στον πρώτο μήνα, είναι πολύ καλό σημάδι!"

Μερικές θεραπείες μπορεί να χειροτερεύσουν τα σπυράκια τις πρώτες μέρες ή εβδομάδες. Άλλες ερεθίζουν το δέρμα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Εάν είναι δύσκολο να αντέξετε την ερυθρότητα, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τη θεραπεία μέρα παρά μέρα, μέχρι το δέρμα σας να τη συνηθίσει. 

your-skin_sebium-sensitive_side-effects

Όπως εξηγήθηκε παραπάνω από τους δερματολόγους μας, η συμμόρφωση είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχία της θεραπείας για την αντιμετώπιση της ακμής. Δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθηθεί πιστά η θεραπεία, αλλά σκεφτείτε την όμορφη επιδερμίδα που θα θέλατε να αποκτήσετε. Τα αποτελέσματα αξίζουν την προσπάθεια.

your-skin_sebium-sensitive_side-effects

Έπειτα από αρκετούς μήνες, κερδίσατε τον αγώνα! Έχετε όλο και λιγότερα σημάδια από την ακμή και το δέρμα σας λάμπει. Τα καταφέρατε! Απλά να θυμάστε τη σημαντικότητα των συμβουλών του δερματολόγου σας, για να αποφύγετε την περίπτωση επανεμφάνισης της ακμής. Εξακολουθείτε να έχετε δέρμα με τάση ακμής και τα σπυράκια θα μπορούσαν εύκολα να επιστρέψουν. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να μη διακόψετε τη θεραπεία πριν την ολοκλήρωσή της ή χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

your-skin_sebium-sensitive_side-effects

Τι να κάνετε μόλις τελειώσει η θεραπεία;

Dr Eglė Aukštuolienė, Centre of Dermatology and Venerology

Μόλις επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα, μη σταματήσετε τη θεραπεία, μιας και η εφηβική ακμή μπορεί να επιστρέψει. Συνίσταται να ακολουθήσετε μία μακράς διαρκείας "συντήρηση" της θεραπείας, μέχρι το δέρμα να καθαρίσει πλήρως από τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα.

Your Skin - Woman with acne

Πώς να σταματήσετε να ακουμπάτε το πρόσωπό σας; Κάνει να σπάτε τα σπυράκια με πύον ή είναι καλύτερο να τα αφήνετε στην ησυχία τους; Πότε πρέπει να σπάτε ένα σπυράκι; Το θέμα αυτό συζητείται ευρέως ως προς την ακμή. Η απάντηση; Αποφύγετε να τα σπάτε, αλλά εάν ο πειρασμός είναι μεγάλος, κάντε το με προσοχή. Να τι έχουν να πουν περί αυτού οι ειδικοί μας.

 • Joël Pacoret - Psychologist
  Joël Pacoret, Psychologist.

  Το γεγονός ότι τα σημάδια ακμής είναι τόσο ορατά, σε εσάς και στους γύρω σας, προκαλεί αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Είναι δείγμα ανυπομονησίας. Ακουμπώντας ή σπάζοντας τα σπυράκια μόνο χειροτερεύει την κατάσταση. Ξέρετε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αλλά είναι η μόνη κίνηση υπό τον έλεγχό σας - το να αναλάβετε δράση. Γίνεται ιδιαίτερα εθιστικό και θρέφεται διαρκώς από την έλλειψη υπομονής. Είναι μία (επιβλαβής) προσπάθεια να πάρετε πίσω τον έλεγχο, ενώ σπάνια θέλετε πραγματικά να βλάψετε τον εαυτό σας. Η κίνηση μπορεί μόνο να χειροτερέψει την κατάσταση, είναι μία λανθασμένη λύση. Προσπαθώ πάντα να βοηθήσω τους ασθενείς μου να δημιουργήσουν έναν ενάρετο κύκλο, εξηγώντας τους γιατί είναι σημαντικό να μην πιάνουν το δέρμα τους.

  Joël Pacoret, Psychologist.
 • visuels_sebium_sensitive_expert_quote_sandra-ly
  Sandra Ly, Dermatologist.

  If we’re honest, we’ve all been there. When a little white-capped spot appears, you don’t want to head out looking like that. Anyone would want to squeeze it. Just try and do it as carefully and hygienically as possible, just removing the puss without squeezing too hard and damaging the skin around it. Don’t try to evacuate it completely, this is impossible anyway. The idea isn’t to make the spot disappear but rather more presentable. If you squeeze too hard, you can make it worse. We’ll see the spot and the damaged skin. This can create a scab and the mark will stay a lot longer. If there is a scab, avoid touching it and apply a healing cream that also protects from the sun. And, that’s all! Blackheads can be removed but without treatment they are likely to come back. If it is a deep lesion, known as a microcyst, it will be extremely difficult to remove yourself – this can only be done with dermatological skin cleansing.

  Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε έρθει σε αυτήν τη θέση. Όταν εμφανίζεται ένα σπυράκι με πύον, κανείς δεν θέλει να κυκλοφορήσει έξω έτσι. Ο καθένας θα ήθελε να το σπάσει. Απλά κάντε το όσο πιο προσεκτικά και με αίσθηση υγιεινής είναι δυνατό, αφαιρώντας το πάνω μέρος, χωρίς να το πιέσετε δυνατά και καταστρέψετε το ΄δερμα γύρω γύρω. Μην προσπαθήσετε να το αδειάσετε πλήρως, είναι ούτως ή άλλως αδύνατο. Στόχος δεν είναι να εξαφανίσετε το σπυράκι, αλλά να το κάνετε πιο εμφανίσιμο. Εάν το πιέσετε πολύ δυνατά μπορεί να χειροτερέψει. Θα δείτε το σημάδι και το κατεστραμμένο δέρμα. Μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και το σημάδι θα μείνει για ακόμη περισσότερο διάστημα. Εάν δημιουργηθεί ξηροδερμία, αποφύγετε να το πιάσετε και εφαρμόστε επουλωτική κρέμα με αντηλιακή προστασία. Και αυτό ήταν! Τα μαύρα στίγματα μπορούν να αφαιρεθούν, αλλά χωρίς θεραπεία πιθανό να επιστρέψουν. Εάν πρόκειται για βαθύ τραύμα, γνωστό ως μικροκύστη, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αφαιρέσετε μόνη- αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με δερματολογικό καθαρισμό. 

  Sandra Ly, Dermatologist.

Πώς διανύετε την απόσταση και βιώνετε τη θεραπεία;

 

 • Φωτογραφήστε συχνά τον εαυτό σας για να καταγράψετε τις αλλαγές κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους σε ένα ημερολόγιο - να κρατάτε σημειώσεις βελτιώσεων παρά να επικεντρώνεστε στον αριθμό των σημαδιών, ακόμη κι αν τα αποτελέσματα έρχονται σιγά και σταδιακά!
 • Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με κάποιον κοντινό σας άνθρωπο, τον οποίον εμπιστεύεστε και θα είναι δίπλα σας τις δύσκολες στιγμές.
 • Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς δουλεύει η ακμή, ώστε να αποκρυπτογραφήσετε το δέρμα σας και να κατανοήσετε τι είναι το καλύτερο για αυτό.